alex12345 a scris:
Buna ziua,
Doresc infiintarea unei asociatii si am 3 nelamuriri:
1. asociatia va derula diverse proiecte in mai multe domenii (educatie, sport, activitati de constientizare si preventie pentru anumite boli, etc). Ce cod CAEN trebuie ales la infiintare, astfel incat sa nu fie limitativ din acest punct de vedere?
2. Pe langa sursele cunoscute pt ONG-uri, mare parte din venituri o va reprezenta actvitatea economica (vanzare tricouri pt diverse campanii, alte materiale de tip promotional, exemplu concret: pt sustinerea infiintarii unui patinoar, se personalizeaza tricouri/insigne, etc cu vrem patinoar in orasul X, care se pun in vanare la actiunile de derulate de asociatie cu aceasta ocazie). Exista limitari in acest sens?
3. Unul dintre fondatori ar trebui sa aiba un salariu pe perioada nedeterminata, inca de la infiintare. Exclud varianta angajarii acestuia pe proiect. Exista vreo problema sub aspect juridic?
Va multumesc!
1. Se trece cod CAEN doar in declaratia de inregistrare fiscala care se depune la organul fiscal, nu se trec coduri CAEN in statut si in actul constitutiv. Si oricum aproape toate ONG-urile au acelasi cod CAEN si anume 9499 "Activitati ale altor organizatii n.c.a", indiferent ca are activitate de sport, tineret, civica, ecologista, culturala etc.
2. Legea prevede ca se admite desfasurarea de activitati economice directe cu dubla conditie de a fi in stransa legatura cu scopul principal si de a avea caracter subsidiar. Prim urmare, legat de prima conditie, tricouri cu sigla clubului este in regula, frigidere nu :-) Cu a doua conditie este mai neclar, pentru ca nu este definit / explicitat legal ce ar trebui sa insemne in acest caz "subsidiar" si mai ales care ar fi limitele dincolo de care s-ar iesi din sfera legalitatii, si exista multe controverse si o practica neunitara in acest sens. Scopul legii este sa nu permita ca unele entitati sa opereze in fapt ca firme, ca organizatii cu scopul principal de a obtine profit, dar mascate in ONG prin adoptarea unei forme juridice de ONG pentru a beneficia de facilitatile oferite de lege ONG-urilor. Cea mai sigura varianta de interpretare este ca pe termen lung, valoarea activitatii non-profit sa fie superioara (nu neaparat dpdv contabil!) celei economice... cand cea economica devine preponderenta valoric ( in sensul cel mai larg!), ar trebui ca ONG-ul sa infiinteze un SRL in care sa fie asociat unic si se deruleze pe viitor activitatea economica prin acel SRL, profitul revenindu-i ca dividende... atunci nu mai sunt limitari nici cu privire la tipul nici la volumul de activitati economice...
3. ONG-urile pot fi angajatori ca orice alta persoana fizica sau juridica, deci poate inca de la dobandirea personalitatii juridice sa incheie contracte de munca, inclusiv cu norma intreaga si pe perioada nedeterminata, inclusiv cu membrii / fondatorii ( mai putin cu presedintele sau alta persoana declarata de statut ca fiind reprezentantul legal, pentru acea activitate, deoarece natura ei juridica este incompatibila cu raportul de prepusenie pe care il presupune un contract de munca - in acel caz trebuie incheiat contract de mandat pentru a fi remunerata acea persoana pentru acea functie, insa i se poate eventual face contract de munca pentru alta activitate, de exemplu daca cumuleaza si un post de coordonator sau asistent de proiect, dar cu grija necesara evitarii conflictelor de interese, in sensul ca altcineva din Consiliul Director sau aceste in coropore sa exercite atributiile de conducere si control ierarhic relativ la acel post....)