Vreau sa deschid o asociatie nonprofit in cadrul careia copii defavorizati sa construiasca jucarii si obiecte decorative, iar asociatia sa ii sprijine financiar prin donatii.
Mesajul de baza pe care asociatia il foloseste pentru a strange fonduri este acesta:
"Doneaza pentru acesti copii cat doresti, dar daca donezi suma X, iti oferim in semn de recunostinta o creatie realizata de copiii care activeaza in asociatie"
Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare:
Este legal ca:
1. asociatia sa primeasca donatii
2. si in schimbul lor sa trimita donatorilor creatiile copiilor in semn de recunostinta
3. si sa nu platesc niciun impozit la stat (asa cum se plateste in cazul unei vanzari)?
Dilema mea este daca institutiile statului interpreteaza acest procedeu descris mai sus ca un act de vanzare pentru care trebuie platite impozitele aferente.
Bucuria mea ar fi ca statul sa nu-l interpreteze ca un act de vanzare si nici ca o activitate economica.
As vrea, daca este legal, ca aceasta sa fie modalitatea principala de strangere de fonduri pentru a fi redistribuite catre acesti copii.
Am mai analizat putin situatia si mi-au mai venit niste idei.
Pe langa jucariile si obiectele decorative facute ce copiii fara posibilitati m-am gandit sa facem in asa fel incat sa publicam si carti in cadrul ONG-ului.
Atat jucariile, obiectele decorative, cat si cartile m-am gandit sa le vand
la un pret egal cu costul de productie, care implica doar materialelor si eventual costul tiparirii, in cazul cartilor.
Practic in momentul in care vreau sa distribui o jucarie sau o carte ii explic clientului urmatoarele:
"Pretul efectiv al jucariei/cartii este costul de productie. ONG-ul nu realizeaza nici un venit din asta, ci doar promovam. In schimb, daca dumneavoastra apreciati efortul celor care au realizat jucariile, obiectele decorative, cartile si sunteti de acord sa-i sustineti in cauza lor, aveti posibilitatea sa donati oricat doriti sau preferabil suma X."
Va rog ajutati-ma cu urmatoarele:
1. Este posibil ca ONG-ul sa vanda aceste produse pe care le realizeaza la un pret egal cu costul de productie?
2. In cazul unui control fiscal, este considerata justa aceasta activitate si modalitate de a aduce venituri in ONG si de a distribui produsele ONG-ului?
Din punctul meu de vedere, aceasta strategie ar trebui sa functioneze si din perspectiva legiuitorului deoarece:
1. ONG-ul nu face venituri din activitati economice, ci le foloseste doar pentru a ramane pe zero si a nu intra in faliment
2. veniturile se realizeaza doar din donatii