avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Program vizita in afara teritoriului tarii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Program vizita in afara teritoriului tarii

Buna.
Am divort si stabilire domiciliu minor pe cala amiabila.Am ajuns la un acord,tot ok,urmeaza sa mergem la Judecator sa ii spunem programul de vizita in Italia.Domiciliul ramane la mine,dar intrebare mea este ce conditii sa pun eu in legatura cu copilul,adica cum as putea sa ma exprim sau exista o lege,precum ca las copilul in vacanta la tatal doar cu conditia de al aduce inapoi si ca sunt de acord sa caltoreasca cu tatal in afara Romaniei doar pe perioada programului de vizita?Ce ma sfatuiti sa fac ca sa am si eu o siguranta ca o sa il aduca inapoi?Sau sa imi dea o hotarare valabila si in Italia?Ce sfaturi aveti pt.mine,vreau sa fiu sigura inainte de a face o miscare gresita...Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 11:35, 2 Aprilie 2014
Programul de vizitare se poate derula la domiciliul tatalui sau la domiciliul minorului.

De asemenea, poate fi petrecut un program de agrement, in localitatea de domiciliu, in tara sau in strainatate.

Programul de vizitare poate fi derulat si in week-end.

Legatura cu minorul va trebui facuta treptat , gradual, pentru a exista o perioada de acomodare a copilului.

Totodata, se vor respecta activitatile zilnice, uzuale ale minorului, asa incat programul prestabilit al acestuia sa nu comporte modificari.

Intervalul de timp , cat si modalitatea de executare a programului de vizitare trebuie precizate foarte clar, pentru a nu exista situatii conflictuale ulterior emiterii hotarii judecatoresti .( in acest sens se poate promova o actiune pentru clarificarea dispozitivului hotararii judecatoresti ).

In caz de neintelegere, se poate proceda la executarea silita a hotararii judecatoresti, cat si la depunerea unei plangeri penale, sub aspectul savarsirii infractiunii de nerespectarea a masurilor privind incredintarea copilului minor.


Prezenta tatalui in viata copilul este necesara,pentru conturtarea personalitatii si pentru a exista o evolutie corespunzatoare a acestuia.

Absenta figurii paterne poate duce la grave carente de ordin emotional.


In probatiune se va dispune efectuarea unei anchete psihosociale, ancheta ce releva conditiile materiale si morale oferite minorului.

Vor fi , de asemenea, audiati si martori .


Partile pot incheia o tranzactie, prin care sa se consfinteasca intelegerea partilor.


Tranzactia poate fi redactata de catre avocat, instanta de judecata va lua act de intelegerea celor impricinati.


Instanta de judecata va putea incuviinta un program de vizitare, in anumite intervale de timp, avand in vedere situatia copilului, cat si interesul superior al acestuia

Copilul are dreptul de a menţine relaţii personale si contacte directe cu părinţii , relaţiile personale se pot realiza prin găzduirea copilului pe perioada determinata de către părintele la care copilul nu locuieşte in mod obişnuit.

Hotararea tradusa legalizata si apostilata este valabila in Italia.

Succes.


Ultima modificare: Marți, 1 Aprilie 2014
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Multumesc frumos pt.raspuns.
Noi am ajuns la faza cu "tranzactii"a redatctat tot avocatul sotului.Aici scrie ca eu sunt de acord ca copilul sa pareasca teritoriul Romaniei insotit de tata.Dar eu cred ca este gresit pt.ca spune la modul general nu doar pe perioada de vizitare in Italia.Aici este dubiul,cum sa le spun sa modifice?
Dubiul este in faptul ca exista avocatul sotului, dar nu si al dv.
Nu stiu cum sa va spun sa scrieti, caci nu stiu programul de vizitare integral. Nu este gresit ce a scris avocatul acolo, doar trage spuza pe turta clientului, insa e adevarat ca s-ar putea imparti spuza.
Strict la cele aratate, cred ca puteti mentiona ca in timpul programului de vizitare tatal are dreptul de a scoate minorul din tara, returnandu-l la locuinta mamei la finalul vizitei. Puteti preciza unde anume poate duce minorul, cat timp pot sta in afara tarii pe an etc.

De asemenea, se mai pune problema cheltuielilor pentru deplasari. Se mai pune problema ca minorul sa calatoreasca singur cu servicii speciale de insotire pentru minori. Se mai pune problema obligatiei de a face pasaport, de a-l inmana...
Puteti pune in executare hotararea daca nu o respecta.
Incercati sa mergeti cu hotararea la avocat ca sa va lamuriti mai bine deoarece trebuie analizate toate aspectele si sa stiti concret ce si cum s-ar putea intampla.
Presupun ca tatal este de buna-credinta deoarece in caz extrem se poate ajunge la alt program de vizita.
Insa, pana una alta ar cam trebui respectata hotararea daca asa v-ati inteles intrucat in caz contrar incalcati dvs. hotararea judecatoreasca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Familie, exercitare autoritate parinteasca in comun teodosie113 teodosie113 Buna seara!In urma divortului meu copiii sunt cu domiciliul la mine si autoritatea parinteasca comuna cu dreptul fostului sot de a pastra legaturi personale cu ... (vezi toată discuția)
Drepturi parintesti, obtinere flory89 flory89 Buna ziua am o fetita de 6 ani,sunt despartita de tatal ei de 3 ani ,nu am fost casatoriti, iar el are custodia copilului doar pt ca ii poarta numele nu am ... (vezi toată discuția)
stabilire program vizitare minor matildamihai matildamihai Divortat,custodia copilului acordata sotiei,sotia recasatorita cu un roman,plecata in Germania cu copilul fara acordul meu.In Romania la divort nu mi s-a ... (vezi toată discuția)