avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1787 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Acordare adeverinta pentru somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Acordare adeverinta pentru somaj

Buna, vreau sa va intreb ce se poate face in conditiile in care doresc sa imi depun dosarul de somaj in termen de 10 zile pentru a nu avea intrerupere dar ma lovesc de situatia in care angajatorul nu imi poate elibera adeverinta cu stagiul de cotizare pentru ca pe luna martie inca nu s-au facut "statele de plata" se vor face in 15 aprilie si totodata termenul limita de depunere a cotizatiilor e de 25 aprilie deci ei nu pot sa treaca data depunerii declaratiei si a cotizatie. Mentionez ca CIM s-a incheiat azi 1 apr. 2014 restul dosarului este facut decizia si adeverinta de vechime le-am primit iar aceasta adev de cotizare sa zic asa este facuta exceptand luna martie. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:47, 2 Aprilie 2014
Legea nr.76/2002 si nici Normele de aplicare ale acesteia nu prevad expres un termen in care angajatorul este obligat sa va elibereze aceasta adeverinta.

Actele normative mentionate prevad doar faptul ca neeliberarea adeverintei constituie contraventie.

Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:
Art. 113. - Constituie contravenţie următoarele fapte:

j) neeliberarea de către angajator, persoanelor cărora le încetează raporturile de muncă sau de serviciu, a documentelor prevăzute de legislaţia în vigoare, necesare pentru certificarea stagiului de cotizare realizat în sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj.

Art. 114. - (1) Contravenţiile prevăzute la art. 113 se sancţionează după cum urmează:
a) cele prevăzute la lit. a), b), f), h) şi j), cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei;


Art. 116
....
(2) Organele de control măsuri active ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de muncă şi ale structurilor sale teritoriale vor constata şi vor sancţiona contravenţiile prevăzute la art. 113 lit. a), d), e), h), i), j) şi k), precum şi contravenţia prevăzută la lit. f), în ceea ce priveşte nerespectarea art. 50 alin. (3).


Normele de aplicare a Legii 76/2002
Art.18
(1) În vederea certificării stagiului minim de cotizare prevăzut la art. 34 alin. (1) lit. a) din lege şi a stabilirii dreptului la indemnizaţie de şomaj, angajatorii au obligaţia de a elibera persoanelor cărora le încetează raporturile de muncă sau de serviciu o adeverinţă din care să rezulte baza lunară de calcul al contribuţiei individuale la bugetul asigurărilor pentru şomaj, stabilită potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, pentru fiecare lună din ultimele 12 luni, înainte de data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu, pentru care s-au datorat conform prevederilor legale, la bugetul asigurărilor pentru şomaj, contribuţiile prevăzute la art. 26 şi 27 din lege, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 26, precum şi, după caz, dacă se regăsesc în situaţia prevăzută la art. 34 alin. (2) din lege.
.....

(7) Neeliberarea de către angajator sau plătitorul de venit prevăzut la alin. (2) a adeverinţei prevăzute la alin. (1) constituie contravenţie, potrivit art. 113 lit. j) din lege şi se sancţionează cu amenda prevăzută la art. 114 alin. (1) lit. a) din lege de către organele de control măsuri active ale structurilor teritoriale ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă care au competenţa constatării şi sancţionării celorlalte contravenţii prevăzute de lege.

Poate o sesizare la AJOFM ar urgenta eliberarea acelei adeverinte.
Va poate elibera adeverinta cu veniturile pe 12 luni neluand in calcul luna martie din acest an ci luand alte 12 luni anterioare, adica martie 2013 - februarie 2014.
Multumesc de raspunsuri Acum ma lovesc de alta problema Se pare ca in ultimele 3 luni nu sunt platite contributiile Sunt angajata din 2008 pana ieri Acum ce pot face eu? Va spun cum sta treaba.... Vrem sa avem un copil de aceea vreau continuitate... Am vorbit la contabilitate la noi si sunt dispusi sa imi scrie adeverinta cum le spun eu dar adevarul este urmatorul.... Nu sunt platite contribuitile pe lunile ianuarie februari martie .... veniturile salariale le-am primit. In ultimele 24 luni am platite contributile 12 luni Desfacerea contractului de munca s-a facut in 1 04 2014 Ce sa scrie in adeverinta de ...cotizare care luni sa le treaca? Am inteles ca plata contributiilor oricum tin de firma si nu ar trebui sa nu pot sa am continuitate la somaj... Va multumesc pt orice idee
1. - Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj nu trebuie sa fie platite contributiile ci ele sa fie numai datorate.
- Datoria este inregistrata in declaratia nominala lunara (D112).

2. Spuneti angajatorului ca s-a modificat adeverinta tip (Anexa 26) si ea nu mai cuprinde contributiile platite cu numai cele datorate.

3. Noua Anexa 26 o gaseste pe:
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinta salarii pt somaj lorelai_w lorelai_w Buna ziua, va rog sa-mi spuneti cum se numeste exact adeverinta necesara la somaj cu salariile pe ultimele 12 sau 24 de luni. Daca nu vrea sa mi-o elibereze ... (vezi toată discuția)
Anexa 11 adeverinta Geo.mst Geo.mst Bună seara, ultimul angajator mi-au închis contractul cu art. 34 deoarece eu sunt însărcinată în 6 luni m-am decis sa încerc sa beneficiez ai eu de un ... (vezi toată discuția)
Refuz intocmire adeverinta somaj de catre angajator prest prest Buna ziua. Daca un angajator refuza sa elibereze o adeverinta pt.somaj unui fost angajat,ce este de facut? Dosarul de somaj trebuie depus si nu are lunile ... (vezi toată discuția)