avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1061 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Intrebari despre indemnizatie si concediu de crestere ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Intrebari despre indemnizatie si concediu de crestere pentru al doilea copil

Buna ziua.
Poate reuseste si pe mine cineva sa ma lamureasca. Am cateva intrebari privind indemnizatia si concediul de crestre pentru al doilea copil.
1. Acum sunt in concediu de maternitate pana in 6 sept. (pentru primul copil, fara a lua in considerare scadere lunii pe care trebuia sa o ia tatal) si al doilea copil ar trebui sa se nasca aprox. 20 oct.2014. Eu trebuie neaparat sa imi reiua activitatea la locul de munca sau pot sa intru direct in concediul prenatal?
3.Daca scadem luna care trebuia sa o ia tatal, ar insemna ca eu ar trebui sa ma intorc la lucru in august?
4. Cele 42 de zile dupa nastere de cine sunt platite (de angajator sau de stat)?
5.Angajatorul mi-a spus ca vrea pana in septembrie sa faca o "reorganizare" in firma. Adica sa concedieze angajati, dupa care sa ii angajeze pe alte posturi, mie imi e frica sa nu imi spuna ca sa desfiintat postul si sa ma dea afara. Poate sa faca asa ceva?
Cam astea sunt intrebarile mele.Daca poate si pe mine sa ma lamureasca cineva as fii recunoscatoare ca pana acum aprimit o suta de raspunsuri in contradictoriu si gresite.
Va multumesc mult!!
Ultima modificare: Miercuri, 2 Aprilie 2014
terrylyn, utilizator
Cel mai recent răspuns: terrylyn , utilizator 15:36, 30 Iulie 2014
1. Deoarece tatal indeplineste conditiile pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) dvs. va trebui sa reluati activitatea cand copilul implineste 1 an si 11 luni adica in august 2014.

2. - Faceti cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii contractului individual de munca (CIM) si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.
- Cu data cu care solicitati reluarea activitatii prezentati angajatorului certificatul de concediu prenatal.
- In acest fel nu mai puteti fi concediata decat daca angajatorul se afla in reorganizare judiciara sau faliment (declarate prin hotarare judecatoreasca).
- Reorganizarea firmei pe care o face angajatorul nu este reorganizare judiciara ci reorganizare administrativa.

3. - Indemnizatia pentru concediul de maternitate (si sarcina si lauzie) este platita de angajator care recupereaza toti banii de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.
- Ar trebui sa stiti aceasta deoarece ati mai fost in concediu de maternitate si cu primul copil.

4. Cat timp sunteti in CCC sau in concedii medicale (inclusiv de maternitate) nu puteti fi concediata chiar daca se desfiinteaza locul dvs. de munca prin reorganizarea administrativa.

5. Dvs. va faceti concediul de maternitate apoi intrati in CCC2 si dupa ce se termina CCC2 mai vedem ce se intampla.
Va multumesc foarte mult de raspuns. Inca o intrebare: cererea catre angajator de la punctul 2. este o cerere simpla de mana facuta de mine sau este este o cerere tip si trebuie sa o iau de undeva?
1. Nu este o cerere tip, este o cerere pe care o faceti dvs. de mana.

2. Va ajuta si inspectorul de resurse umane din unitate.
Buna ziua, sunt in aceeasi situatie, copilul nr. 2 se va naste dupa ce termin primul CCC. Avand in vedere ca tatal nu isi ia luna de concediu, intentionez sa intru direct in prenatal. Se acorda stimulent de reinsertie in acest caz - pentru cele 126 de zile pre-post natal ? Multumesc.
1. Stimulentul de insertie se acorda in situatia cand aveti venituri din salarii.

2. - Perioadele in care sunteti in conecdiu de odihna, in concediu medical sau conecdiu de maternitate sunt asimilate perioadelor in care aveti venituri din salarii.
- Deci si pe aceste perioade beneficiati de stimuentul de insertie.


3. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Se poate acorda stimulentul de inserţie pe perioadele în care persoana beneficiară se află în concediu medical, concediu pentru îngrijirea copilului bolnav, alte tipuri de concedii medicale acordate în baza prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare?

Solutie:
Pe perioada concediilor medicale, concediilor pentru îngrijirea copilului bolnav sau altor tipuri de concedii reglementate de OUG nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare, deoarece în aceste perioade sunt realizate venituri supuse impozitului pe venit, respectiv venituri din salarii, activităţi independente sau agricole, persoana poate beneficia de stimulentul de inserţie.

Alte discuții în legătură

Stimulent de insertie emmy_pupu emmy_pupu Buna ziua, Ma aflu intr-o situatie nemaintalnita (cel putin asa zic cei de la Sediul unde mi-am depus dosarul de indemnizatie crestere copil si apoi ... (vezi toată discuția)
Stimulent insertie in timpul concediului de maternitate Arabellla Arabellla Sunt in CCC cu copilul 1. Vreau sa stiu daca beneficiez de stimulent in urmatoarea situatie: - ma intorc la lucru cu 60 de zile inainte de 2 ani ai ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie dupa ccc1 poate continua si in ccc2? nic_mommy nic_mommy Buna ziua! Am o intrebare: daca intru in concediu de sarcina (prenatal) pentru a doua sarcina, mai primesc stimulentul de insertie pe care il primesc acum dupa ... (vezi toată discuția)