avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 377 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Constatare drept de proprietate
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Constatare drept de proprietate

Buna ziua. Va solicit ajutorul cu urmatoarea speta. X face un antecontract de vanzare cumparare cu Y in vederea vanzarii unui teren agricol. Pretul este achitat insa Y nu se mai prezinta la notar pt a incheia actele. Vanzatorul Y recunoaste primirea pretului. Mentionez ca terenul este extravilan si nu are cadastru. Se poate realiza prin procedura medierii un acord intre cele doua parti fara intocmirea unui cadastru? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: mediator_comeaga , utilizator 15:57, 2 Aprilie 2014
Pe dvs. nu va intereseaza sa faceti actele la notar? La teren trebuie facut cadastru altfel nu puteti face contractul de vanzare-cumparare si chiar daca vanzatorul recunoaste ca a primit banii, tot el ramane proprietar al terenului. Fara cadastru nu puteti sa obtineti nici in instanta o hotarare care sa tina loc de act autentic de vanzare-cumparare, ca urmare pentru dvs. medierea nu isi are rostul, parerea mea!
Poate fi incheiat un acord de mediere cuprinzand orice fel de promisiune bilaterala, dar aceasta nu genereaza decat obligatii viitoare.

Se poate conveni prin mediere asupra dobandirii de catre cumparator a unei procuri notariale de la proprietarul vanzator, prin care sa fie imputernicit sa efectueze cadastrul si intabularea. Cand documentatia este gata, se pot finaliza actele cu proprietarul. Trebuie prevazut insa clar cine suporta costurile, in ce conditii, care sunt sanctiunile pentru partea care s-ar face culpabila de nerespectarea obligatiilor asumate prin acord etc.

Translativitatea proprietatii opereaza doar la momentul incheierii actului autentic insotit de intabulare. Acesta asigura si opozabilitatea fata de terti.
.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare cumpare teren cisti cisti am si eu o problema: poate fi vandut un teren prin contract de vanzare cumparare cu dare de data certa la un avocat? dar vanzatorul daca detine terenul in baza ... (vezi toată discuția)
Cum cumpar? cristitotora cristitotora as dori sa-mi spuneti care este ce-a mai simpla varianta de a cumpara un teren extravilan (vezi toată discuția)
Vanzare teren fara cadastru si intabulare messsi messsi Care sunt metodele prin care se poate cumpara un teren fara cadastru si intabulare ? (vezi toată discuția)