avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 427 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Alcoolemie 0.51
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Alcoolemie 0.51

buna seara
in data de 22.02.2014 am fost oprita de catre agentii de la brigata rutiera, iar in alcooltest mi-a iesit 0,51 alcool pur in aerul respirat, mai apoi am fost dusa la IML unde mi s-a recoltat sange. Astazi, 02.04.2014, am fost la politie sa imi ridic rezultatele, acelea fiind de 1,15 si 1,25 la interval de o ora. Evident ca mi se va intocmi un dosar penal. Ceea ce vreau eu sa stiu este: ce se va intampla mai departe? Am auzit/citit multe pareri si nu am putut trage o concluzie. Politistul spune ca trebuie data o declaratie (pt asta am ales sa fiu asistata de un avocat), iar la urma va trebui sa fiu audiata de un procuror. Altfel, am intrebat diverse cunostinte care lucreaza in domeniu si mi s-au spus lucruri diferite, cum ar fi: ca merg direct in instanta sau ca voi primi amenda, unii spun ca exista si solutia unei amenzi administrative, altii spun ca nu mai exista o astfel de alternativa si ca se recurge la amenda penala direct, desi sunt la prima abatere. :((
sunt in dilema si nu stiu ce sa cred.
Dosar penal este intocmit de la inceput si s-a inceput urmarirea penala pe fapta, urmeaza ca urmarirea penala sa se efectueze in continuare si fata de dvs cand veti dobandi calitatea de suspect. Este bine sa fiti asistata de avocat si sa beneficiati de o aparare corespunzatoare mai ales acum cand exista mai multe variante de solutionare inca din faza de urmarire penala cand procurorul poate face aplicarea principiului oportunitatii si dispune renuntarea la urmarire penala. Amenda administrativa nu se mai dispune dupa 1 februarie 2014, iar daca ajungeti in instanta si veti fi condamnata la amenda penala, permisul se anuleaza.

Buna seara,din ceea ce ati scris rezulta ca ati savarsit infractiunea de conducere pe drumurile publice a unui vehicul ,sub influenta alcoolului,avand o imbibatie alcoolica care depasea limita prevazuta de lege.Conform noului cod penal ,se va retine imbibatia alcoolica in sange de la momentul prelevarii mostrelor biologice.
Intr-adevar in noua legislatie nu mai este reglementata posibilitatea aplicarii unei amenzi administrative in urma retinetii unui caz de impiedicare a punerii in miscare a actiunii penale,ori de exercitare a acesteia.Insa au fost introduse noi institutii,cum ar fi renuntarea la urmarirea penala,atunci cand nu exista interes public in urmarirea penala a inculpatului, la aprecierea interesului public avand a fi avute in vedere si persoana suspectului sau a inculpatului,conduita acestuia anterior savarsirii faptei,sau renuntarea la aplicarea pedepsei de catre instanta.Asadar ,chiar daca nu mai exista posibilitatea aplicarii unei amenzi administrative ,in anumite conditii ,nu este necesar sa se ajunga in faza judecatii ,ori chiar daca ati fi trimisa in judecata nu este obligatoriu sa fiti condamnata,daca asa cum sustineti sunteti la prima abatere.
În noul Cod de procedură penală, principiul oportunităţii este consacrat expres prin art. 7 alin. 2, care prevede că în cazurile şi în condiţiile prevăzute expres de lege, procurorul poate renunţa la exercitarea acţiunii penale dacă, în raport cu elementele concrete ale cauzei, nu există un interes public în realizarea obiectului acesteia.”

Totodată, renunţarea la urmărirea penală este prevăzută la art. 17 ca o cauză de stingere a acţiunii penale iar la art. 314 ca una dintre soluţiile de neurmărire şi netrimitere în judecată care pot fi dispuse de procuror, la propunerea organului de urmărire penală sau din oficiu, prin ordonanţă, când nu există interes public în urmărirea penală a inculpatului.


Art. 318 reglementează în detaliu instituţia, prevăzând atât condiţiile de aplicare, cât şi criteriile de apreciere a interesului public.



Sub aspectul infracţiunilor pentru care poate fi dispusă, noua reglementare este mai restrictivă decât situaţia actuală, fiind incidentă numai în cazul infracţiunilor pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau pedeapsa închisorii de cel mult 5 ani.

Totodată, renunţarea la urmărirea penală poate avea loc numai după punerea în mişcare a acţiunii penale şi înainte de sesizarea camerei preliminare.


Având în vedere aceste restricţii, posibilitatea procurorului a aprecia asupra oportunităţii este în fapt mai restrânsă decât în reglementarea actuală şi nu este de natură a asigura acea flexibilitate în utilizarea resurselor investigative care să permită echilibrarea volumului de activitate.


In caz ca se dispune aplicarea unei pedepse , permisul de conducere va fi anulat.
(pentru redobândirea permisului de conducere care a fost anulat ca urmare a rămânerii definitive a unei hotărâri judecătoreşti de condamnare, solicitantul se poate prezenta la examen pentru obţinerea unui nou permis de conducere, dacă a intervenit una din situaţiile următoare:

-- au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii penale sau a pedepsei în regim de privare de libertate ori la locul de muncă;

-- a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei ori suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;

-- interzicerea dreptului de a exercita profesia sau ocupaţia de conducător de autovehicule, prevăzută la art.64 lit.c) din Codul penal, a expirat sau a fost revocată.)
A intervenit o modificare, conform art. 59 pct. 4 şi art. 104 din Legea nr. 255/2013 (#M18), începând cu data de 1 februarie 2014 (data intrării în vigoare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală), la articolul 116 alineatul (1), literele b) şi d) vor avea următorul cuprins:
#M18
"b) a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;
..........................................................................
d) interzicerea dreptului de a exercita profesia sau ocupaţia de conducător de autovehicule, prevăzută la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal, a expirat sau a fost revocată."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sentinta 2011 - posibilitate examen permis gyussepe gyussepe Ora estimata: 8:30 Complet: PEN6 AP Tip solutie: Condamnare Solutia pe scurt: În baza art. 87 alin.1 din OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe ... (vezi toată discuția)
Alcoolemie noul cod penal mirc94 mirc94 buna ziua, in luna iulie am fost prins la volan cu o alcoolemie de 1.5 in sange. dupa ce am fost al procuror, acesta a tot amanat iar acum am aflat ca noul ... (vezi toată discuția)
Redobandire permis conducere zakerku zakerku Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o informatie, respectiv dupa conducere sub ilnfuenta bauturilor alcoolice pe drumurile publice mi-a fost aplicata o ... (vezi toată discuția)