avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi

Miercuri, 21 mai, are loc evenimentul: Angajarea străinilor în România - Recomandări practice și lecții utile pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... functii de conducere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

functii de conducere

in codul muncii este prevazut ca termen de preaviz pentru functii de conducere, 30 de zile calendaristice. intrebarea mea este : ce inseamana functie de conducere?in conditiile in care nu ai drept de semnatura nici macar in corespondenta cu furnizorii si nici nu ai putere de decizie, toate hotararile fiind luate de aministratorul firmei.
Cel mai recent răspuns: danaig , utilizator 13:03, 23 Iunie 2005
Administrator, director, inginer sef.
nu ai inteles intrebarea; vroiam o definitie pentru a vedea daca pot sa-mi dau demisia fara preavizul de 30 de zile . Este exclusa aplicarea art. 55 lit. b din CM, administratorul nu va fi deacord.

verificati ce scrie in contractul individual de munca. chiar daca nu e trecut 30 de zile, 15 zile sigur apare.
Faptul ca "nu ai drept de semnatura nici macar in corespondenta cu furnizorii si nici nu ai putere de decizie, toate hotararile fiind luate de administratorul firmei" nu te ajuta decat daca este mentionat in fisa postului si in mod limitativ a propos de responsabilitatile tale in ceea ce priveste activitatea depusa pana la incetarea contractului individual de munca.
Daca esti angajata pe o functie de conducere, deci contractul individual de munca (inclusiv fisa postului) sau ultima modificare adusa acestuia prin act aditional este incheiat astfel, nu poti sa nu respecti preavizul decat daca angajatorul este de acord cu aceasta cf. art.79 alin.7 din Codul Muncii.
Daca poti invoca nerespectarea de catre angajator a obligatiilor asumate prin contractul individual de munca poti demisiona fara preaviz cf. art.79 alin.8 din Codul Muncii.
"Art.79 alin.(7) si (8)
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca."
Daca vrei o definitie a functiei de conducere poti folosi HG 281/1993 chiar daca se refera la personalul bugetar , Legea 188/1999 privind statutul functionarilor publici sau, daca vrei sa mergi pe linie de personal si inainte de 1989, Legea 1/1970, Legea 12/1971. Iti dau un extras din HG 281/1993 :
"Art. 3. - (1) Salariile de bază pentru personalul de execuţie sunt diferenţiate pe funcţii, pe grade profesionale sau pe trepte profesionale. Salariile de bază sunt stabilite pe 3-6 gradaţii, iar în învăţământ, pe tranşe de vechime.
(2) Salariile de bază pentru personalul de conducere - şef birou, şef serviciu, director şi director general, adjuncţii şi asimilaţii acestora, prevăzuţi în anexele la prezenta hotărâre - sunt cele corespunzătoare funcţiei de execuţie, gradului sau treptei profesionale şi gradaţiei deţinute, la care se adaugă o indemnizaţie de conducere care face parte din salariul de bază, diferenţiată în raport cu răspunderea funcţiei de conducere îndeplinite şi cu mărimea unităţilor şi subunităţilor. Indemnizaţia de conducere face parte din salariul de bază şi în cazul în care funcţia de conducere este îndeplinită la o altă unitate bugetară decât cea la care s-a stabilit funcţia de execuţie de bază.
Atribuţiile funcţiei de execuţie se stabilesc de ministere sau de celelalte instituţii centrale şi locale ale administraţiei publice, sub forma unor obligaţii minime, prin statute, regulamente sau norme proprii pe domenii de activitate. Indemnizaţia de conducere se stabileşte anual de conducătorul instituţiei publice competente, potrivit legii, în raport cu rezultatele obţinute şi răspunderea ce-i revine.
(3) Personalul de execuţie care primeşte sarcina de a coordona realizarea unor programe, studii complexe şi altele asemenea poate fi încadrat temporar, pe perioada respectivă, pe o funcţie de conducere stabilită în raport cu complexitatea sarcinii primite, beneficiind de indemnizaţia prevăzută la alin. (2)."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie danik28 danik28 sunt angajata la un birou notarial (secretara), intentionez sa-mi dau demisia incepand cu data de 01 septembrie, intrucat voi pleca din tara impreuna cu sotul ... (vezi toată discuția)
Cat timp este valabila o demisie? ancaoroian ancaoroian Am depus demisia in data de 24 iunie. Angajatorul nu mi-a dat nr. de inregistrare, dar mi-a spus ca o aproba doar daca trec articol 79, pct. 7 din codul ... (vezi toată discuția)
Informatii preaviz iuvri iuvri Buna ziua! In cazul in care am fost incadrat in postul de director calitate si in contractul individual de munca pentru demisie este prevazuta aceasta ... (vezi toată discuția)