avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1892 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Asigurare CASCO instrainare
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Asigurare CASCO instrainare

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns pe urmatoarea speta:

- am cumparat un auto prin contract de vanzare cumparare din Romania; vechiul poprietar a radiat masina de la finante, prezentandu mi certificat fiscal;
- eu nu am inscris inca auto (RAR/ politie/numere/etc), inca sunt in termenul legal de inscriere a autovehicului cumparat (au trecut cca 14 zile de la incheierea contractului de vanzare cumparare), in ontinuare figureaza in cartea de identitate si in talon vechiul proprietar
- masina are RCA si asigurare CASCO

Intrebare :

- polita RCA este transmisibila, fiind valabila pana la eliberarea noilor numere de inmatriculare; in cazul in care se produce un eveniment, persoana lovita de mine este despagubita; este valabil si pt. polita CASCO? in cazul in care am un accident, am dreptul sa cer despagubire (eu sau proprietarul);
- ce inseamna, prin litera legii, un bun auto instrainat? cand se considera instrainat?
- in acest moment, cine este proprietarul, conform legii, a autoturismului? Ce document atesta dreptul de proprietate?

Va multumesc mult pt ajutor!
Cel mai recent răspuns: polloctav , utilizator 08:32, 5 Aprilie 2014
Dreptul de proprietate se transmite la data incheierii contractului. Termenul de 30 de zile care curge de la aceasta data este pentru a inregistra operatiunea in evidentele fiscal si ale politiei rutiere, in vederea eliberarii certificatului de inmatriculare care dovedeste calitatea dvs de proprietar. In acest timp polita RCA este valabila daca fostul proprietar nu o denunta pentru a-i fi restituita contracvaloarea lunilor achitate dar nefolosite. Si polita CASCO ar fi valabila daca nu contine vreo clauza restrictive in cazul vanzarii auto. Cred ca fostul prop.ar trebui sa va faca cesiunea politei CASCO pentru a fi valabila si in ce va priveste. RCA-ul ar trebui refacut pe numele dvs si noul numar de inmatriculare, daca il schimbati.
inteleg ca actul care atesta proprietatea este certificatul de inmatriculare? daca in acest moment, in certificatul de inmatriculare apare vechiul proprietar si s-a incheiat contractul de vanzare cumparare, nefiind inmatriculat pe numele meu, se considera bunul instrainat?
Ati inteles gresit. Actul de proprietate este contractul de vanzare cumparare. In baza acestui act se fac toate celelalte inregistrari, inmatriculari si emiteri de certificate (chiar si numele spune ca acesta atesta o calitate a bunului ori o stare de fapt si de drept).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rca si casco valabile dupa cumpararea unui auto second hand? ... nikepsh nikepsh rca si casco valabile dupa cumpararea unui auto second hand? Buna ziua, As dori sa ma lamuresc intr-o speta care suscita multe discutii printre ... (vezi toată discuția)
Valabilitate rca incheiata pe numele noului proprietar in cazul schimbarii proprietarului Pop Izabela Pop Izabela Dat fiind preturile prohibitive practicate de societatile de asigurari pentru proprietarii de autoturisme cu varsta sub 25 ani am decis sa transcriu masina pe ... (vezi toată discuția)
Radierea masinii nepotu08 nepotu08 buna ziua!daca am cumparat o masina ,actele sunt la mine toate,contractul de vanzare cumparare al masini a fost facut intre tatal meu si vanzator,intre timp ... (vezi toată discuția)