Buna dimineata,
bunica sotului meu doreste sa ne treaca casa pe nume, cu conditia sa o ingrijim.
Sotul ei a decedat in urma cu 8 ani de zile. Casa nu este pe numele ei, nu a fost facuta succesiunea dupa decesul sotului.
Dansa mai are 3 nepoti. A avut 2 copii dar au decedat.
As dori sa stiu ce drepturi au ceilalti nepoti ai dansei, ce se intampla daca unul dintre ei nu vrea sa ne treaca casa pe nume?
Mentionez faptul ca de curand ni s-a aprobat un credit imobiliar prin programul prima casa. In cazul in care o sa fie pe numele nostru casa, ne poate afecta in vre-un fel?
Cat ar costa sa facem actele? Care sunt pasii?
Buna ziua,
1. Va trebui dezbatuta succesiunea de pe urma bunicului. Cotele de partajare sunt: 1/4 din valoarea masei succesorale revine bunicii si 3/4 din acea valoare revin celor 2 copii (chiar daca sunt decedati, copiii lor vin prin reprezentare). daca acea casa a fost achizitionata in timpul casatoriei bunicilor atunci real, cotele sunt: 5/8 pentru bunica din toata casa si cate 3/16 pentru fiecare copil al bunicilor.
2. Va trebui ca nepotii sa declare fie ca au primit sulta care li se cuvenea fie chiar sa o primeasca.
3. Acel credit cu prima casa nu are relevanta.
4. Dupa ce TOATA CASA RAMANE PE NUMELE BUNICII se poate incheia actul de vanzare cumparare cu clauza de intretinere si abitatie viagera.
5. Daca unul din nepoti nu doreste asta, va trebui despagubit pentru cota ce i se cuvine asa cum am aratat mai sus.
6. Despre costuri este greu sa va spun acestea fiind in functie de valoarea casei, de grilele notarilor publici si de onorariile acestora.
Impartire mostenire
soraya23
Bunicii mei (parintii tatalui) au fost casatoriti aproximativ 15 ani. In 1990, bunicul meu a decedat, iar bunica mea s-a recasatorit. Barbatul cu care s-a ... (vezi toată discuția)