avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire casa bunici
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire casa bunici

Buna dimineata,
bunica sotului meu doreste sa ne treaca casa pe nume, cu conditia sa o ingrijim.
Sotul ei a decedat in urma cu 8 ani de zile. Casa nu este pe numele ei, nu a fost facuta succesiunea dupa decesul sotului.
Dansa mai are 3 nepoti. A avut 2 copii dar au decedat.
As dori sa stiu ce drepturi au ceilalti nepoti ai dansei, ce se intampla daca unul dintre ei nu vrea sa ne treaca casa pe nume?
Mentionez faptul ca de curand ni s-a aprobat un credit imobiliar prin programul prima casa. In cazul in care o sa fie pe numele nostru casa, ne poate afecta in vre-un fel?
Cat ar costa sa facem actele? Care sunt pasii?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriel Klein Kiritescu , utilizator 09:40, 3 Aprilie 2014
Buna ziua,
1. Va trebui dezbatuta succesiunea de pe urma bunicului. Cotele de partajare sunt: 1/4 din valoarea masei succesorale revine bunicii si 3/4 din acea valoare revin celor 2 copii (chiar daca sunt decedati, copiii lor vin prin reprezentare). daca acea casa a fost achizitionata in timpul casatoriei bunicilor atunci real, cotele sunt: 5/8 pentru bunica din toata casa si cate 3/16 pentru fiecare copil al bunicilor.
2. Va trebui ca nepotii sa declare fie ca au primit sulta care li se cuvenea fie chiar sa o primeasca.
3. Acel credit cu prima casa nu are relevanta.
4. Dupa ce TOATA CASA RAMANE PE NUMELE BUNICII se poate incheia actul de vanzare cumparare cu clauza de intretinere si abitatie viagera.
5. Daca unul din nepoti nu doreste asta, va trebui despagubit pentru cota ce i se cuvine asa cum am aratat mai sus.
6. Despre costuri este greu sa va spun acestea fiind in functie de valoarea casei, de grilele notarilor publici si de onorariile acestora.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune dupa bunici - provincie Camina33 Camina33 Buna ziua, Am sa incerc sa detaliez cat mai clar posibil aceasta speta. In urma cu 3 ani a decedat tatal meu, 6 luni mai tarziu a decedat fratele lui, ... (vezi toată discuția)
Cota parte mostenire casutza casutza Buna ziua, Va rog mult o lamurire pentru urmatoarea situatie: In prezent bunici decedati cu 2 copii in viata si unul era decedat la moartea ultimului ... (vezi toată discuția)
Impartire mostenire soraya23 soraya23 Bunicii mei (parintii tatalui) au fost casatoriti aproximativ 15 ani. In 1990, bunicul meu a decedat, iar bunica mea s-a recasatorit. Barbatul cu care s-a ... (vezi toată discuția)