avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 345 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Alcool la volan 0.87
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Alcool la volan 0.87

am avut o alcoolemie de 0,87 alcool pur in aeru expirat....ce mi se poate intampla?
Asteptati sa aflati valoarea probelor biologice, cu toate ca rezultatul este oarecum previzibil.
ART. 336 c.p.
Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana, aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere.
(3) Dacă persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.
Permisul de conducere va fi anulat, daca se va dispune condamnarea dumneavoastra.



Conform art. 59 pct. 4 şi art. 104 din Legea nr. 255/2013 (#M18), începând cu data de 1 februarie 2014 (data intrării în vigoare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală), la articolul 116 alineatul (1), literele b) şi d) vor avea următorul cuprins:

"b) a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;
..........................................................................

d) interzicerea dreptului de a exercita profesia sau ocupaţia de conducător de autovehicule, prevăzută la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal, a expirat sau a fost revocată."

Daca se va dispune renuntarea la aplicare pedepsei, ori amanarea executarii pedepsei, permisul de conducere nu va fi anulat.


NCP stabileste amanarea aplicarii pedepsei si prevede in art. 90 : "Persoanei fata de care s-a dispus amanarea aplicarii pedepsei nu i se mai aplica pedeapsa si nu este supusă niciunei decaderi, interdictii sau incapacitati ce ar putea decurge din infractiunea savarșită, dacă nu a savarsit din nou o infractiune pana la expirarea termenului de supraveghere, nu s-a dispus revocarea amanarii si nu s-a descoperit o cauza de anulare."



Renunţarea la aplicarea pedepsei

Art. 80
Condiţiile renunţării la aplicarea pedepsei
(1) Instanţa poate dispune renunţarea la aplicarea pedepsei dacă sunt întrunite următoarele condiţii:
a) infracţiunea săvârşită prezintă o gravitate redusă, având în vedere natura şi întinderea urmărilor produse, mijloacele folosite, modul şi împrejurările în care a fost comisă, motivul şi scopul urmărit;
b) în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că aplicarea unei pedepse ar fi inoportună din cauza consecinţelor pe care le-ar avea asupra persoanei acestuia.
(2) Nu se poate dispune renunţarea la aplicarea pedepsei dacă:
a) infractorul a mai suferit anterior o condamnare, cu excepţia cazurilor prevăzute în art. 42 lit. a) şi lit. b) sau pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare;
b) faţă de acelaşi infractor s-a mai dispus renunţarea la aplicarea pedepsei în ultimii 2 ani anteriori datei comiterii infracţiunii pentru care este judecat;
c) infractorul s-a sustras de la urmărire penală ori judecată sau a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării şi tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanţilor;
d) pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită este închisoarea mai mare de 5 ani.
(3) În caz de concurs de infracţiuni, renunţarea la aplicarea pedepsei se poate dispune dacă pentru fiecare infracţiune concurentă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în alin. (1) şi alin. (2).


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alcoolemie de unu la mie in aerul expirat krystian4u krystian4u am fost depistat in trafic cu o alcoolemie de unu la mie in aerul expirat ce mi se poate acum cand mai primesc permisul inapoi:( (vezi toată discuția)
Dosar penal pentru conducere sub influenta alcoolului nikalai35 nikalai35 Buna ziua! Pe data de 09.05 2014 am fost depistat cu o alcoolemie de 1,1 la mie la prima proba de sange recoltata si 1 la mie la a doua proba. Mi s-a eliberat ... (vezi toată discuția)
Consum de alcool la volan ContSters137621 ContSters137621 Buna ziua, va rog sa-mi spneti ce se poate intampla cu o persoana care a condus cu alcoolemie de 06 in aer si 1.25 si apoi 1.05 in sange - fapta s-a ... (vezi toată discuția)