nimeni nu te poate forta sa iti dai demisia (dar pot face preiuni asupra ta, e adevarat)
Concedirea prin restructurare de post nu are de ce sa impieteze asupra angajarii in alta parte.
Si in urma unei concedieri prin restructurare ai si alte drepturi:
-drept la somaj daca ai stagiu 12 luni in ultimele 24
-drept la un preaviz platit de 20 zile lucratoare in care ai dreptul sa lucrezi doar 4 ore pe zi
- drept la un salariu compensatoriu, daca nu aveti prevederi mai favorabile la nivel de unitate.
Nu aveti de ce sa va faceti probleme.Sfatul meu este sa plecati cu acordul ambelor parti, in temeiul art.55 lit.b) din Codul Muncii, prin cerere sa fie specificata ca data de incetare a raporturilor de munca data de inregistrare a cererii, pentru ca in acest caz, cu siguranta nu mai puteti ramane la acest loc de munca.
Succes!
Raspuns.
Vreau sa faceti o demarcatie clara intre "demisie" si "concediere".
Demisia, raspunde prin excelenta INTERESULUI SALARIATULUI. Ca urmare, daca interesul meu, in calitatea mea de salariat, este sa-mi dau demisia (ATENTIE: interesul meu ca persoana fizica) o fac, daca nu NIMENI nu poate sa-mi impuna demisia, pt ca nimeni nu se poate opune peste si in contra vointe mele. Fapta se numeste abuz, cu toate consecintele ce decurge din acest abuz.
Concedierea este o alta instituie de drept, nu se confunda si nu se suprapune cu demisia. Concedierea poate fi de 2 feluri: concedierea ce tine de persoana salariatului (acele faimoase desfaceri disciplinare de contract). Concedierea ce nu tine de persoana salariatului (restructurarea).
Am facut aceasta demarcatie ca sa intelegeti ca cei care sunt concediati din motive neimputabile lor (restructurare) atunci ei se bucura de avatantajele pe care le-a spus colega mea mai sus (avantaje care nu sunt de loc de neglijat), pe cand cei carora li se desface contractul de munca disciplinar (concediere din motive neimputabile lor) nu mai au aceste drepturi pt ca din cauza vinovatiei lor nu s-a putut continua relatia de munca.
Nota bene: si in cazul demisiei nu veti avea avantajele enumerate mai sus de colega mea pt ca hotararea plecarii este a dvs.
Acum, aceste probleme clarificate, hotarati dv in cunostinta de cauza, daca intr-adevar aveti un alt loc de munca, (nota bene: li aveti, sunteti asigurata si este mai bine !) atunci intr-adevar puteti apela la demisie, dar sa va ordone altul sa va dati demisia este o mizerie morala impardonabila, pe care nu trebuie sa o inghititi,
Cat priveste concedierea: Daca o sa va concedieze pt. restructurare, atunci nu mai au cum sa publice in ziar ca vor noi angajati, pentru ca nu mai este concediere pe restructurare (fiti fata desteapta si strangeti toate aceste ziare in care ei anunta ca vor forta de m unca pt. acelasi job ca dvs.), ca sa puteti contesta cu aceste anunturi ale lor, decizia de concediere pe motiv de restructurare.
Daca va concediaza pt. indisciplina, nu este chiar asa de usor, vinovatia trebuie dovedita, si mai trebuie respectate si niste reguli procedurale.
In concluzie, puterea angajatorului nu este chiar asa fara limite, iar chestiunile de "regie" nu prea ies. Ce caracterizari ati avut anul trecut ?, daca bune cu atat mai greu este. Ce absente nemotivate ati avut ?, Ce prejudicii ati adus firmei ca intr-adevar angajatorul sa recurga la o repudiere. Faptul ca va indeamna "sa va dati demisia" este tocmai expresia imposibilitatii lor de a gasi o solutie legala, tocmai pt ca nu o au.
Inocentia
1. Dupa ce am citit raspunsurile competente ale colegilor mei am sa rezum pentru ca dvs. sa intelegeti mai bine.
2. Lasati pe angajator sa aiba initiativa incetarii CIM. Veti avea numai de castigat (v. raspunsurile colegilor).
3. Nu conteaza (pentru o viitoare angajare a dvs.) cu ce articol din Codul muncii va inceteaza CIM.
4. Sa nu aveti dvs. initiativa incetarii CIM (nici acordul partilor, nici demisie), lasati pe angajator sa faca primul pas. Predati masina si telefonul si spuneti-i ca dvs. nu plecati de buna voie, sa vedeti ce face.
5. Tineti-ne la curent cu ce se mai intampla ca sa va spunem ce sa faceti.
Succes!