avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 155 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CMI si PFI
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CMI si PFI

Buna ziua!
Dpdv legal, se poate incheia simultan un CMI si un PFI( persoana fizica independenta) pentru profesii liberale??
Se poate incheia un PFI cu venit fix lunar si venit tip comision obligand prestatorul sa lucreze 7 ore pe zi respectiv 35 ore pe saptamana?
Nu exista nici o obligatie din partea beneficiarului catre prestator?
Il poate da afara pe loc fara motivare , fara nimic???
In baza acestui PFI, se poate ca prestatorul sa fie obligat sa presteze servicii catre o institutie de stat , care cere program obligatoriu de lucru 7 ore pe zi si 35 ore pe saptamana pentru a lucra cu aceasta institutie de stat si de la care prestatorul( in urma prestarii de servicii) obtine profit pe care i-l da beneficiarului , revenindu-i prestatorului doar 5-10 % din tot???
Va rog mult sa ma lamuriti!
Multumesc anticipat,
Cel mai recent răspuns: simocori1970 , utilizator 11:12, 26 Aprilie 2014
Buna ziua. In prezent,nu se mai opereaza cu notiunea de PFI (Persoana Fizica Indpendenta). Aceasta a fost una din primele forme de autorizare ale comerciantilor persoane fizice (LEGEA nr. 300 din 28 iunie 2004 privind autorizarea persoanelor fizice si a asociatiilor familiale care desfasoara activitati economice in mod independent, care a abrogat LEGEA nr. 507 din 12 iulie 2002 privind organizarea si desfasurarea unor activitati economice de catre persoane fizice , lege care a abrogat DECRETUL-LEGE nr. 54 din 5 februarie 1990 privind organizarea si desfaṣurarea unor activitaṭi economice pe baza liberei initiative) forma de autorizare inlocuita azi prin PFA-ul definit de OUG nr. 44/2008.
Referitor la PROFESIILE LIBERALE , acestea sunt forme de exercitare a unei profesii reglementate de o lege speciala (de exemplu, Legea nr. 178/1997 in cazul profesiei de traducator/interpret autorizat etc.).
Revenind la problema ridicata de dvs, daca am inteles bine, dvs doriti sa aflati ce obligatii are un prestator de servicii catre angajaor. Aceste aspecte se inscriu in contractul de presari de servicii.
Pai, daca nu se mai opereaza cu PFI, sa inteleg ca in prezent este o formula ilegala de contract pentru o profesie liberala de avocat, doctor etc???
Eu asa stiam dar am dorit lamuriri din partea unui expert in domeniu!
Deci cum este ???
In acest PFI , nu se stipuleaza clar ca se lucreaza cu Institutia de stat pe care eu am mentionat-o in mesajul de mai sus!
Nu ar fi trebuit si un CMI obligatoriu???
Cum este legal pentru un program zilnic de 7 ore si 35 ore pe saptamana ??/
Deci PFI este legal sau nu?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Medicul poate fi pfi?-legislatie ultima ora ema.1 ema.1 Buna ziua. As dori sa stiu daca in conformitate cu legislatia de ultima ora, medicul poate fi PFI ,putand sa incheie contracte prestari servicii medicale ... (vezi toată discuția)
Incadrarea farmacistului ca pfi pisoi mic si rau pisoi mic si rau Buna ziua! Incepand cu data de 01.02.2011 firma la care lucrez ne forteaza sa trecem de la contract de munca la forma de PFI. Ne-a fost prezentat un model de ... (vezi toată discuția)
Pfa - modalitate de impozitare ariadna661 ariadna661 Buna seara. Am o intrebare referitoare la sistemul de impozitare pentru PFA. Eu sunt medic si sunt inregistrata cu CIF la Administratia Financiara. Am cerut ... (vezi toată discuția)