avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Banuit de evaziune fiscala
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Banuit de evaziune fiscala

buna
am un prieten care este cercetat intr-un caz de evaziune fiscal.
in 2010 a cumparat produse reale ( in sensul ca nu a introdus facturi false)
in 2011 a aflat din presa ca firma care I-a vandut produse in 4 randuri este anchetata de evaziune fiscal a si spalare de bani in sensul ca emitea facturi false sau fcturi pe care nu le inregistra si introducea in contabilitatea ei alte facturi false provenite de la alte soc.
prietenul meu nu stia ce sa faca stiind ca si el a lucrat cu aceasta firma, asa ca s-a speriat si a tacut.
acum in 2014 a primit instiintare de la procurorii de caz ca este invinuit ca luand parte la evaziune fiscal si spalare de bani alaturi de firma de la care a luat produsele in 2010. paguba ar fi la 30000 euro.
cazul este inca in cercetare dar banuiesc ca este cu iz penal.
Acum apelam la dvs in sensul indrumarii cazului. este nevoie de colaborare cu un avocat specializat in penal sau in commercial?
la prima chemare la procuratura I s-a spus ca este pedeapsa de la 2-8 ani cu inchisoare dar ca in functie de colaborari se poate si o amenda penal.
acum, daca mai aveti cunostiinte de cazuri asemanatoare va rugam sa ne comunicati ce se poate face pentru a iesii din sfera faptului ca a lua facturi fara a verifica emitentul acestora.

Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 22:44, 6 Aprilie 2014
Din modul in care dvs. prezentati problema, nu pare a fi o problema. Daca va stiti nevinovat, daca ati cumparat marfa cu buna credinta, daca ati vandut-o mai departe la fel, daca ati introdus facturile in contabilitate, daca ati declarat si platit TVAul aferent precum si impozitul pe profit atunci nu raspundeti dvs. pentru faptul ca firma de unde ati cumparat nu si-a tinut contabilitatea cum trebuie sau a facut evaziune (asta este treaba lor).
Daca va stiti vinovat, atunci mergeti la parchet cu avocat, daca nu va stiti vinovat nu mergeti cu avocat pentru ca o sa il iritati degeaba pe procuror in detrimentul dvs. Cel mai bine este sa colaborati si nu veti avea probleme.
Totusi, din povestea dvs. se nasc doua intrebari:
Care este temeiul legal pentru care sunteti invinuit de evaziune?
si
Ce vreti sa spuneti cu:
...faptului ca a lua facturi fara a verifica emitentul acestora
?? Emitentul, firma de la care ati cumparat ce era depozit en-gross, o firma din ziar? Cum i-ati gasit? Aveati contract cu firma aia? Il cunosteati pe patron? Sau cum?
Ar fi bine sa aiba avocat si in caz de colaborare cu organul de urmarire penala deoarece avocatul poate veghea sa nu fie pacalit de organ dupa ce va colabora cu acesta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fals in inscrisuri sub semnatura privata si evaziune fiscala Mihaela Hornea Mihaela Hornea La 12.06.2007 DGFP sesizeaza organele de cercetare penala ca, urmare unei verificari efectuate la soc.D SRL(formata din doi asociati, amandoi administratori ... (vezi toată discuția)
Control incrucisat anaf - sechestru cezarcezar1 cezarcezar1 Buna ziua . Nu ma pricep la contabilitate / nici juridic .. dar as vrea sa va expun problema parintilor mei , poate a mai intalnit-o cineva , sau poate stie ... (vezi toată discuția)
Cine raspunde pentru evaziunea fiscala Lulica Lulica Buna seara In anul 2003 o firma avea angajat contabil. In aceiasi firma isi desfasura activitatea fara contract de munca (la negru) o persoana care se ocupa ... (vezi toată discuția)