avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 497 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Sume luate in considerare la calculul pensie?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Sume luate in considerare la calculul pensie?

Buna ziua, un fost salariat, in prezent pensionat pt.limita de varsta, a solicitat o adeverinta privind valoarea tichetelor de masa de care a beneficiat pe perioada 01.07.2010 pana la data pensionarii si o adeverinta cu primele ocazionale de care a beneficiat pe perioada cat a fost angajatul firmei, motivand ca la Casa de pensii i s-a spus ca acesta intra in calcul la determinarea cuantumului pensiei, va rog sa-mi spuneti daca este asa, mai ales ca valoarea tichetelor de masa nu constituie baza de calcul pt.contributia de asigurari sociale? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:53, 6 Aprilie 2014
Nu vor intra in calcul, insa dvs tb sa ii eliberati adeverinta solicitata si apoi este treaba fostului salariat daca va beneficia sau nu de aceste drepturi.
Conform art. 34 din Legea 263/2010, privind pensiile, baza de calcul lunara o constituie suma castigurilor salariale brute/soldelor brute lunare, precum si asimilate acestora - sporuri, indemnizatii, etc. In privinta tichetelor de masa, este adevarat, acestea nu constitie baza de calcul, deoarece pentru sumele de acest gen nu se achita contributii. Precum nici pentru prime (de Paste, Sarbatori, etc) avand in vedere caracterul lor. Pensiile si stabilirea lor se face conform principiului contributivitatii - art. 2, din Lege, care prevede in mod indiscutabi: ca fondurile de asigurari sociale se constituie pe baza contributiilor datorate de persoanele fizice si juridice participante la sistemul public de pensii, drepturile de asigurari sociale cuvenindu-se in temeiul contributiilor de asigurari sociale platite. Prin urmare, daca nu s-a datorat contributie, nu se introduce in calcul. Succes.
1. Incepand cu data de 01.04.2001 fiecare angajator intocmeste declaratiile lunare nominale (D112) in care sunt precizate veniturile pentru care se datoareaza contributiile pentru pensie, sanatate si somaj si contributiile aferente acestor venituri.

2. Aceste D112 stau la baza calculului stagiului de cotizare si nu mai este nevoie de nici o alta adeverinta de venituri sau de sporuri.

3. Mai pe inteles, incepand cu data de 01.04.2001, Casele de Pensii au evidenta electronica a tuturor stagiilor de cotizare, veniturilor pentru care se retine contributia pentru pensie, a contributiilor platite.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bonurile de masa intra la baza de calcul a concediului de risc maternal? buzdu_andra buzdu_andra Buna ziua ! Doresc sa aflu daca bonurile/tichetele de masa intra la baza de calcul a concediului de risc maternal. cei de la firma la care lucrez afirma ca ... (vezi toată discuția)
Adeverinte pt. dosarul de pensionare ContSters122901 ContSters122901 Pentru intocmirea dosarului de pensionare, adeverintele cu sporurile si contributia de asigurari sociale se ellibereaza de institutia sau unitatea ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie Cherciudumitrache Cherciudumitrache Buna ziua, In adeverinta cu sporuri emisa de angajator sunt sporurile de vechime pan in data de 28.02.2003 si sporurile pentru pensie suplimentara pana in ... (vezi toată discuția)