avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 311 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj

Buna ziua!
Am o fetita de aproape 2 ani de zile dar la orice gradinita la care am fost ca sa o inscriu mi-au spus ca nu primesc copii sub 3 ani. Fiind cresele departe de casa si serviciu am decis sa intru in somaj. Pot beneficia de acesta?

Daca sunt in somaj pot lucra cu contract de colaborare?
Ultima modificare: Duminică, 6 Aprilie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:33, 6 Aprilie 2014
Da am fost angajata cu carte de munca timp de 4 ani inainte sa intru in CCC.
Dar as putea sa muncesc in somaj cu contract de colaborare 2-4 ore?
Raportul de munca a incetat sau este suspendat?

Nu puteti sa cumulati indemnizația de somaj cu alte venituri de natura salariala.
1. - Pe perioada cat sunteti in CCC aveti contractul individual de munca (CIM) suspendat adica sunteti tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primiti salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.

2. Inainte de terminarea CCC faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.

3. - Ca sa puteti beneficia de indemnizatie de somaj trebuie sa va inceteze CIM din motive neimputabile dvs. (de regula se utilizeaza conecdierea prin desfiintarea postului ocupat de dvs.
- Daca locul de munca al dvs. va fi desfiintat atunci angajatorul va concediaza cu art 65 din Codul muncii si veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.

4. - Indemnizatia de somaj nu se poate cumula cu alte venituri de cat cele spuse de colegul meu mai inainte.
- Veniturile din contracte de colaborare sau orice alt contract civil care va aduc venituri profesionale (din prestarea unei activitati) nu se pot cumula cu indenizatia de somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor de somaj rodica05 rodica05 Buna seara, va rog sa- mi spuneti daca o persoana care este asociat intr-un srl cu cota de 5% si care a fost angajat cu contract de munca poate beneficia de ... (vezi toată discuția)
Beneficiar de somaj irumes irumes Daca la societatea unde lucrez urmeaza sa se faca concedieri, postul meu fiind restructurat iar eu concediata, voi beneficia de somaj in conditiile in care, eu ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie somaj ella2389 ella2389 Buna ziua. Zilele trecute mi s-a incheiat contractul de munca la o companie la care am lucrat 11 ani drept pentru care as vrea sa optez pentru indemnizatia de ... (vezi toată discuția)