avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 446 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie somaj

Buna ziua. Zilele trecute mi s-a incheiat contractul de munca la o companie la care am lucrat 11 ani drept pentru care as vrea sa optez pentru indemnizatia de somaj. Intrebarea mea este: pot obtine indemnizatie de somaj daca eu am o firma la care sunt administratora?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:24, 30 Iulie 2014
1. Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :
Art. 34
(1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;

b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a) încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
b) iîncetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......
Prin urmare, acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa beneficiati de somaj .

2. Indemnizatia de somaj se poate cumula cu venituri din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare (500 lei , in prezent )

Potrivit art.15 din Normele din aplicare a Legii 76/2002:
(2) Prin activităţi autorizate potrivit legii se înţelege:
a)activităţile economice desfăşurate de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi/sau întreprinderi familiale conform legii;

b)exercitarea profesiilor liberale potrivit dispoziţiilor legale speciale;
c)exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de către zilieri;
d)activităţi desfăşurate de persoane fizice în urma cărora se realizează venituri din agricultură, silvicultură sau piscicultură conform art. 71 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare;
e)activităţi în urma cărora se realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor conform art. 61 din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare.

(3) Se consideră că nu realizează venituri, potrivit prevederilor art. 5 pct. IV lit. c), art. 17 alin. (1) lit. f), art. 34 alin. (1) lit. b) şi alin. (3) lit. b) şi art. 66 alin. (1) din lege:
a)persoanele care nu realizează venituri impozabile sau care realizează venituri neimpozabile în conformitate cu Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare; b)persoanele care realizează venituri din salarii reprezentând plăţi compensatorii acordate persoanelor disponibilizate din bugetul angajatorului, în temeiul contractului colectiv de muncă aplicabil;
c)persoanele care realizează venituri din investiţii, venituri din premii şi din jocuri de noroc şi venituri din transferul proprietăţilor imobiliare definite conform Legii nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare.

Astfel, nu puteti cumula indemnizația de somaj cu venituruile realizate in calitate de administrator al unei S.C.
Daca nu exista profit al fimei unde am calitatea de administrator( deci cei 500 lei - indicator social de referinta nu este depasit ) am drept de somaj?
Nu are nicio legatura obtinerea de profit cu indemnizatia de somaj.

Pentru un raspund cat mai exact va puteti interesa la ANOFM - Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca
Email de contact: anofm@anofm.ro
deci sa inteleg ca daca firma obtine profit si repartizez dividendul nu afecteaza indemnizatia de somaj? in sensul ca obtin venituri din dividende. eu din legi inteleg ca as putea beneficia de indemnizatia de somaj. multumesc pentru raspunsuri.
Nu are cum sa reiasa din prevederile legale ca puteti cumula indemnizatia de somaj cu alte venituri decat cele mentionate in art.15 din Normele de aplicare a Legii 76/2002.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Beneficiez de indemnizatie somaj? filipf16 filipf16 daca am fost disponibilizt cu articol de somaj pot beneficia de indemnizatie de somaj daca mai lucrez la alt angajator cu carte de munca doua ore pe zi si am ... (vezi toată discuția)
Vreau sa infiintez un pfa. kraincevik kraincevik Buna seara, sunt in somaj si vrea sa infiintez un PFA. Imi afecteaza indemnizatia de somaj? (vezi toată discuția)
In timpul somajului Capverde Capverde Buna! In timpul somajului, am aflat de la cineva neoficial, ca se poate presta o activitate de munca, in completarea venitului, pana la un anumit ... (vezi toată discuția)