avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Actionarul principal poate plati debitul unui creditor ...
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Actionarul principal poate plati debitul unui creditor care a deschis insolventa in perioada de observatie pentru a evita insolventa?

sunt actionar majoritar al unei societati intrata in insolventa la cererea unui creditor,am depus recurs pentru recurarea admisitratorului judiciar care este cumnata cu avocata creditorului care la randul sau este nepoata creditorului,am platit debitul pretins de creditor pana la judecarea recursului ,plata efectuindu-se din aportul meu.este valida plata?multumesc astept parerea d-vstra.
Cel mai recent răspuns: DumitruAndriana , utilizator 13:54, 6 Aprilie 2014
Exprimarea Dvs. este confuza si cuprinde de fapt doua aspecte:
- daca actionarul majoritar poate plati un debit al societatii
- daca plata este valida (cred ca intrebarea corecta este: daca plata are efect juridic in stadiul procesual descris).

1. Actionarul nu poate plati el insusi un debit al societatii.
El poate transfera societatii sume de bani, cu diverse titluri: finantare asociat, imprumut, majorare de capital. Din aceste fonduri, societatea insasi plateste debitele sale.
Plata astfel efectuata este valida

2. Fara sa cunoastem speta si deciziile Sindicului, nu ne putem pronunta asupra efectului juridic al platii efectuate inainte de judecarea recursului (deci, dupa pronuntarea unei solutii pe fond)
plata am realizat-o in numele societatii dar banii au proventi din aport adus societatiide mine.
Este legal corect.
Trebuie insa analizata eficacitatea juridica a efectuarii platii in contextul stadiului procesual din prezent (recurs ? care sunt capetele de cerere recurate, care sunt motivele de recurs ?).
Ca o consecinta a efectuarii platii, creditorul primindu-si creanta, s-ar presupune ca teoretic aveti, sub rezerva existentei unor caracteristici speciale ale spetei in cauza, posibilitatea sa cererti Sindicului sa constate (daca este investit cu aceasta cerere) ca nu mai sunt intrunite conditiile pentru existenta starii de insolventa a societatii
Ultima modificare: Duminică, 6 Aprilie 2014
legalmgm, utilizator
am contestat numirea administratorului judiciar care a fost numit de creditor aceasta fiind cumnata avocatei creditorului si avocata fiind nepoata lui,si faptul ca unitatea nu este un debitor de crea credinta noi am efectuat o serie de plati creditorului si pana la deschiderea insolventei si faptul ca pana la solutionarea recursului am achitat 8o% din suma pretinsa si nu mai sunt intrunite conditiile de insolventa.Eu am incredere ca instanta va analiza corect motivele si vom reusi sa evitam insolventa

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Societate comerciala radiata parte vatamata si parte civila rrocambole rrocambole Administratorul unei societati comerciale X, cu aprobarea actionarului majoritar, a comis mai multe infractiuni prin care societatea comerciala a fost ... (vezi toată discuția)
Se poate evita insolventa? DumitruAndriana DumitruAndriana in data de 9.12.2013 s-a deschis procedura de insolventa asupra societatii in urma unui debit de nefolosinta a terenului pe care este construit magazinul ... (vezi toată discuția)
Sechestru ? laura-jurist laura-jurist Buna ziua, Am urmatoarea situatie: - o societate are o sentinta executorie impotriva altei societati - societatea debitoare nu poate achita debitul, astfel ... (vezi toată discuția)