avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Certificate de nastere - inregistrare tardiva
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Certificate de nastere - inregistrare tardiva

Buna ziua. As dori sa stiu cum procedez in cazul in care o mama si-a trecut la nastere ambii copii, unul pe numele surorii si unul pe numele verisoarei.(mentionez ca mama la acea data nu detinea un cetificat de nastere).
In acest moment doreste sa isi treaca copii pe numele ei. Unde trebuie sa ma adresez?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 18:50, 9 Aprilie 2014
Ce inseamna mai exact ca si-a trecut copiii pe numele altora ? Copiii au certificate de nastere ?
nu sunt foarte sigura.inca nu am primit toate informatiile. in orice caz, daca au, unde pot merge sa le schimb? si daca nu au, unde pot merge sa le fac?pentru ca am fost la evidenta populatiei de unde se scot in mod normal, si m-au trimis la primarie, de acolo la tribunal s.a.m.d
Se pare ca nu au certificate, nasterea lor nefiind inregistrata. Veti merge ( mama copiilor) la judecatorie pentru inregistrarea tardiva a nasterii.

Calitate procesuală activă are orice persoană interesată, respectiv părinţii copilului, rudele acestuia sau instituţia de ocrotire în a cărei îngrijire se află copilul. Calitate procesuală pasivă are serviciul public comunitar local de evidenţa persoanelor în a cărui rază teritorială s-a produs naşterea copilului, ca autoritate competentă să întocmească actul de naştere. Acţiunea se introduce la judecătoria în a cărei rază are domiciliul persoana interesată sau unde are sediul instituţia de ocrotire a copilului (instanţa de la domiciliul sau sediul reclamantului). în vederea soluţionării, instanţa solicită poliţiei verificări pentru stabilirea identităţii, precum şi avizul medicului legist cu privire la vârsta şi sexul persoanei al cărei act de naştere se cere a fi întocmit. Judecarea cauzei se face cu participarea procurorului. Aceste dispoziţii sunt aplicabile în mod corespunzător şi în cazul în care naşterea unui cetăţean român s-a produs în străinătate, iar declaraţia de naştere se face în ţară. Temeiul de drept îl reprezintă art. 21 din Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă şi art. 23 alin. (2) din Decretul nr. 31/1954 privitor la persoanele fizice şi persoanele juridice.


Detalii: [ link extern ]
Model cerere
[ link extern ]
Dupa ce obtine o hotarare judecatoreasca, se duce la starea civila cu hotararea si urmatoarele acte
-certificatul medical constatator al nasterii intocmit pe formular-tip, care va trebui sa poarte numar de inregistrare, data certa, sigiliul unitatii sanitare, semnatura si parafa medicului
-certificatul de nastere si actul de identitate al mamei si al declarantului, daca nasterea nu este declarata de mama
-certificatul de casatorie al parintilor copilului (daca sunt casatoriti) ; sau dupa caz, declaratia de recunoastere semnata de ambii parinti in cazul in care copilul este rezultatul concubinajului dintre mama si tata (declaratia se da in fata ofiterului de stare civila si din ea trebuie sa rezulte numele si prenumele pe care il va purta copilul)
-daca parintii nu se inteleg cu privire la numele de familie si prenumele copilului, va decide prin dispozitie primarul localitatii unde se inregistreaza nasterea.
Ultima modificare: Duminică, 6 Aprilie 2014
gi-jane2, moderator
Multumesc mult pentru raspuns.Am aflat insa intre timp de la persoana ce iiare in grija ca au certificate, dar mama lor doreste acum sa ii treaca e numele ei. Ce Mam de facut?
Interesati-va mai bine atunci despre situatie ca sa nu o bajbaim. Cum adica la nastere i-a trecut pe numele surorii si unul pe numele verisoarei ?

Alte discuții în legătură

Inregistrarea nou nascutului adinanicoleta adinanicoleta Buna ziua, Care sunt actele necesare pentru inregistrarea nou nascutului , in cazul parintilor necasatoriti . Multumesc! [pt tot ce tine de indemnizatie, ... (vezi toată discuția)
Inregistrare tardiva a nasterii - calitate procesuala cassy cassy buna seara! mama care nu a declarat in termen de 1 an nasterea (nu avea act de identitate valabil si necasatorita) poate da in judecata Primaria - serviciul ... (vezi toată discuția)
Inregistrare tardiva a nasterii ionuti876 ionuti876 Buna seara Sunt major si doresc sa deschid singur actiune pentru inregistrare tardiva a nasteri. Am toate actele parintilor certificatele de nastere ... (vezi toată discuția)