Se pare ca nu au certificate, nasterea lor nefiind inregistrata. Veti merge ( mama copiilor) la judecatorie pentru inregistrarea tardiva a nasterii.
Calitate procesuală activă are orice persoană interesată, respectiv părinţii copilului, rudele acestuia sau instituţia de ocrotire în a cărei îngrijire se află copilul. Calitate procesuală pasivă are serviciul public comunitar local de evidenţa persoanelor în a cărui rază teritorială s-a produs naşterea copilului, ca autoritate competentă să întocmească actul de naştere. Acţiunea se introduce la judecătoria în a cărei rază are domiciliul persoana interesată sau unde are sediul instituţia de ocrotire a copilului (instanţa de la domiciliul sau sediul reclamantului). în vederea soluţionării, instanţa solicită poliţiei verificări pentru stabilirea identităţii, precum şi avizul medicului legist cu privire la vârsta şi sexul persoanei al cărei act de naştere se cere a fi întocmit. Judecarea cauzei se face cu participarea procurorului. Aceste dispoziţii sunt aplicabile în mod corespunzător şi în cazul în care naşterea unui cetăţean român s-a produs în străinătate, iar declaraţia de naştere se face în ţară. Temeiul de drept îl reprezintă art. 21 din Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă şi art. 23 alin. (2) din Decretul nr. 31/1954 privitor la persoanele fizice şi persoanele juridice.
Detalii:
[ link extern ]
Model cerere
[ link extern ]
Dupa ce obtine o hotarare judecatoreasca, se duce la starea civila cu hotararea si urmatoarele acte
-certificatul medical constatator al nasterii intocmit pe formular-tip, care va trebui sa poarte numar de inregistrare, data certa, sigiliul unitatii sanitare, semnatura si parafa medicului
-certificatul de nastere si actul de identitate al mamei si al declarantului, daca nasterea nu este declarata de mama
-certificatul de casatorie al parintilor copilului (daca sunt casatoriti) ; sau dupa caz, declaratia de recunoastere semnata de ambii parinti in cazul in care copilul este rezultatul concubinajului dintre mama si tata (declaratia se da in fata ofiterului de stare civila si din ea trebuie sa rezulte numele si prenumele pe care il va purta copilul)
-daca parintii nu se inteleg cu privire la numele de familie si prenumele copilului, va decide prin dispozitie primarul localitatii unde se inregistreaza nasterea.