avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 957 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Durata timp lucru
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Durata timp lucru

Buna ziua. Un angajat poate avea o durata a timpului de munca ce depaseste 48 ore prin cumul de functii la aceeasi unitate? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:38, 7 Aprilie 2014
1. Interdictia cu cele 48 de ore se refera la un singur contract individual de munca (CIM).

2. Ea nu mai este valabila in cazul unui cumul de CIM.
Raspunsul este afirmativ la problema dvs.

Codul muncii nu impune conditia ca totalul orelor prestate in temeiul mai multor contracte individuale de munca sa nu depaseasca durata maxima a timpului de munca.
In acest sens, prevederile Codului muncii referitoare la durata timpului de munca au in vedere timpul de lucru in temeiul unui singur contract individual de munca In cazul unui cumul de functii, interdictia referitoare la cele 40 si, respectiv, 48 de ore, nu isi mai gaseste aplicabilitate.
Dar in situatia in care exista un singur cim iar prin decizie angajatului respectiv i se dau 2 ore suplimentare pentru o alta asa zisa " functie "?
Nu are cum sa se emita legal o astfel de decizie de catre angajator, intrucat munca suplimentara se efectueaza cu acordul salariatului.

Modificarea c.i.m. se face cu acordul partilor, exceptie facand situatiile in care este posibila modificarea unilaterala a c.i.m.
Si in situatia in care salariatul accepta dar nu se face si act aditional la cim in care sa se mentioneze modificarea suferita, decizia facuta tinand cumva loc de act aditional.
Ultima modificare: Luni, 7 Aprilie 2014
baandreea, utilizator

Alte discuții în legătură

2 cim la acelasi angajator elena-f-b elena-f-b Este legal sa ai doua CIM partiale la acelasi angajator pe aceeasi functie? Multumesc! (vezi toată discuția)
Mai multe cim-uri la angajatori diferiti Baltazar_one Baltazar_one Buna ziua, asi dori sa stiu daca in conditiile in care o persoana are incheiate 2 CIM-uri (unul durata normala si altul part-time), [b]la angajatori ... (vezi toată discuția)
Dreptul muncii nico_n nico_n Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca este legala urmatoarea situatie in conformotate cu codul muncii. Am un job normal de 8 ore si am primit o solicitare ... (vezi toată discuția)