avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 284 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea Sa nu se mai ridice masinile, daca in zona respectiva ...
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

Sa nu se mai ridice masinile, daca in zona respectiva nu sunt locuri suficiente de parcare!

Oare nu exista dreptul la parcare? De ceva vreme primaria din sectorul 6 s-a gandit sa revolutioneze parcarile pe Iuliu Maniu. S-au chinuit sa puna paouri cu unde se poate parca, unde nu se poate parca (pe care le-au tot sucit intre ele o perioada) apoi au trecut la ridicatul masinilor, chiar daca erau parcate intr-un loc legal, trebuiau parcate paralel cu trotuarul si nu in spic si iar au ridicat masinile. problema e ca in zona nu s-a facut nici macar un loc de parcare iar "revolutia" lor, desi aparent bine intentionata aproape ca a injuamtatit putinele locuri de parcare care existau. in spatele blocurilor parcarile sunt acaparate de proprietarii care isi infig tarusi, iar daca esti ghinionist si lucrezi pana la 10 noaptea nu ai nicio sansa sa parchezi la macar 5 minute de mers pe jos de casa...

se ridica masini, insa nu se ofera alternativa de a respecta legea.

ar putea macar pe timpul noptii sa permita parcarea in anumite locuri...
Cel mai recent răspuns: LORELA UNGURIANU , Avocat 21:11, 12 Mai 2009
Din pacate...aveti dreptate.
Aceasta situatie insa nu o intalniti doar in capitala ci in toate orasele tarii.
Probabil ca vor mai trece 100 de ani pana se vor crea locuri de parcare inainte de a se aplica sanctiuni.#-o
hornea alina a scris:

Din pacate...aveti dreptate.
Aceasta situatie insa nu o intalniti doar in capitala ci in toate orasele tarii.
Probabil ca vor mai trece 100 de ani pana se vor crea locuri de parcare inainte de a se aplica sanctiuni.#-o


X-( ma intreb daca semnarea unei petitii, sau creerea unei asociatii care sa ia atitudine in fata primariilor ar ajuta la ceva. ei nu fac niciun fel de studiu, niciun fel de efort sa imbunatateasca situatia. oare din miile de masini care s-au riddicat din Bucuresti nu s-a strans niciun ban? ce se face cu banii astia?
De regula, firmele care "ridica” masini sunt private – banii care intra la bugetul local sunt prea putini ("grosul” intra in conturile firmelor private)... Altfel spus, ar trebui... analizat modul in care s-a organizat licitatia pt aceasta "operatiune” (daca s-a organizat vreuna...). Ca si in alte cazuri, inclin sa cred ca legile in RO sunt facute "cu dedicatie”.
Ce este de facut? Cei care locuiesc in cartierul X – unde sunt putine locuri de parcare – ar trebui sa se inteleaga intre ei si, pe bani proprii, sa amenajeze locuri de parcare (fara sa mai spuna cuiva ceva)...
In BV, in spatele unui bloc, masinile sunt parcate pe ceea ce se considera "zona verde” – nu s-a luat mult din aceasta "zona verde”... doar cat sa poata fi parcate 6 masini (si locatarii din zona nu au avut nimic de comentat).
Daca asemenea spatii nu exista... e nasol... Poate ar trebui chemata in judecata primaria, pt ca nu asigura locuri de parcare dar permite amendarea (si ridicarea masinilor) celor care parcheaza pt ca acolo locuiesc. Mergand cu judecata "pana in panzele albe” poate ca ceva s-ar schimba... Am, totusi, indoieli ca romanii sunt capabili sa se uneasca in asemenea situatii...
da, dar care e cel mai usor mod de a da o primarie in judecata?? teoretic se poate da, dar chiar sunt sanse sa se castige procesul? mie de exemplu nu mi-a ridicat nimeni masina. ii dau in judecata ca ce? ca nu am unde parca? cum dovedesc asta? cu ce bani fac eu studiu sa arat ca in zona mea sunt mult prea multe masini si prea putine locuri de parcare?
ma gandeam ca cel mai simplu ar fi o asociatie a soferilor, care impreuna sa dea primaria capitalei de ex in judecata si sa schimbe cumva legea. cui trebuie sa te adresezi daca ai o propunere de lege??
Nu exista un mod ”usor” de a castiga un proces impotriva institutiilor statului. Trebuie studiata legea contenciosului administrativ (L. nr. 554/2004, M O nr. 1154 din 07/12/2004, cu modif si completari de-a lungul timpului) – si aflati ca puteti chema statul in judecata daca vi se incalca un drept s.a.

Recunosc, e usor sa oferi altora idei... mai greu e cu practica – cineva trebuie sa se angajeze in lupte titanice, indraznesc sa scriu – si pe aceasta se bazeaza unii si altii cand scuipa cate o norma ce nu prea poate fi aplicata altfel decat in interesul personal al unor indivizi "descurcareti” (care, de regula, sunt cotizanti importanti in campaniile electorale)...

Exista posibilitatea infiintarii unui grup de initiativa cetateneasca – al carui scop ar fi acela de a rezolva problema calitatii reduse a guvernarii locale; sunt grupuri de lucru mixte, formate din reprezentanti ai Primariei si Consiliului Local si din membri ai comunitatii, cu totii interesati de cresterea calitatii guvernarii. Citez:
"Scopul grupului este de a imbunatati calitatea guvernarii locale, pe 6 dimensiuni:
Masura in care autoritatile publice locale informeaza comunitatea in legatura cu activitatile lor;
Masura in care autoritatile publice locale asigura consultarea si participarea factorilor interesati la procesul de luare a deciziilor;
Masura in care este asigurata corectitudinea si transparenta gestionarii banilor publici la nivelul autoritatilor publice locale;
Masura in care este asigurata integritatea personalului la nivelul administratiei publice locale;
Masura preocuparii autoritatilor publice locale pentru satisfactia cetatenilor legata de calitatea serviciilor publice;
Masura in care sunt respectate legile si regulamentele la nivelul autoritatilor publice locale.”

A se vedea si L nr.189/1999 republ in MO nr. 516 din 08/06/2004, privind exercitarea initiativei legislative de catre cetateni.
Art 2 - Comitetul de initiativa
(1) Promovarea initiativei legislative a cetatenilor se asigura de catre un comitet de initiativa alcatuit din cel putin 10 cetateni cu drept de vot (...);
Art 7 - Verificarea initiativei de catre Curtea Constitutionala (...)
c) intrunirea numarului minim de sustinatori pentru promovarea initiativei, prevazut la art. 74 si, dupa caz, la art. 150 din Constitutie, republicata, precum si respectarea dispersiei teritoriale in judete si in municipiul Bucuresti, prevazuta de aceleasi articole...
In art 74 e vorba despre nr-ul sustinatorilor cu drept de vot (cel putin 100000 cetateni, care sa provina din cel putin un sfert din judetele tzarii, iar in fiecare din aceste judete, respectiv Bucuresti, trebuie sa fie inregistrate cel putin 5000 de semnaturi in sprijinul acestei initiative.

Bineinteles, e nevoie de bani, de studii (pe teren) si multa alergatura...
Ideea permiterii ridicarii masinilor parcate "ilegal” de cei care locuiesc in imobilul in apropierea caruia nu sunt amenajate parcari este o chestiune care nu ar trebui prezumata ca fiind legala. Cat timp cineva are dreptul sa cumpere un autoturism are si dreptul de a o parca in imediata apropiere a locuintei.

Vedeti si petitia online (desi e "veche", poate a nu a fost inca inaintata autoritatilor):
Ai grija unde iti parchezi masina in sectorul 2! [ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 30 Aprilie 2009
trope_doi, utilizator

Alte discuții în legătură

Legi parcare autoturism LuchianSeb LuchianSeb Buna ziua. Stie cineva ceva legi care reglementeaza parcarile in Romania la modul general? De asemenea, stie cineva ceva legi care permit unor firme private ... (vezi toată discuția)
Parcat corect, un tico a fost totuși ridicat pe platformã. de ce? oldbeatle oldbeatle Ieri, vineri 13, zi cu ghinion, treceam pe strada Mitropoliei din Sibiu, îndreptându-mă către sediul primăriei. Pentru cei ce cunosc zona, se știe ... (vezi toată discuția)
Blocat in parcare terminus1 terminus1 Buna, pe o straduta, drum public, circulatie in ambele sensuri, masini parcate de o parte si de alta a strazii, iar de o parte si de alta a strazii sunt case, ... (vezi toată discuția)