avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Incheiere Proces-Verbal privind avantajele medierii
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Incheiere Proces-Verbal privind avantajele medierii

Buna Ziua. Va rog sa imi spuneti daca reclamantul invita paratul la informarea privind avantajele medierii in baza art.2 alin.1 ind.3 din legea 192/2006, avocatul care il reprezinta pe reclamant poate incheia in numele mediatorului procesul-verbal de informare? Nu exista incompatibilitate daca este avocatul reclamantului poate fi si mediator?
Nu, nu este in regula. Avocatul nu ar trebui sa faca invitatii la mediere (avand in vedere ca nu este mediator). Daca ambele parti se prezinta la sedinta, atunci ambele parti trebuie sa plece cu un certificat de informare. In ce calitate elibereaza avocatul acest document daca nu este mediator?! Nu mai vorbim de continutul informarii...
Daca toate aceste detalii nu va deranjeaza, mergeti mai departe.
Daca va deranjeaza, puteti propune dvs un mediator care sa organizeze cum trebuie procedura. Si asa poate nu mai ajungeti in instanta. Procedura nu este o simpla formalitate, iar informarea profesionista va poate scapa de un proces.
Ultima modificare: Marți, 8 Aprilie 2014
BIROU DE MEDIATOR - IULIA CRISTINA UTA, Mediator
cristina69 a scris:

Invitatia la mediere a fost primita de societate (parata) si este formulata de catre avocatul care o reprezinta pe reclamanta. ?

Potrivit OUG nr. 4/2013 privind modificarea Legii nr. 76/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative conexe, efectuarea procedurii de informare asupra avantajelor medierii poate fi realizata de catre judecator, procuror, consilier juridic, avocat, notar, caz in care aceasta se atesta in scris.

Cam aici am ajuns cu aprofundarea textelor de lege, posibil să existe modificări ulterioare caz in care cele prezentate de mine mai sus nu mai sunt de actualitate.
Doar un mediator poate desfasura o sedinta de informare a partilor privind avantajele medierii. Avocatul poate invita cealalta parte, pentru ca impreuna sa se prezinte la sedinta de informare in cadrul unui birou de mediere. In acest fel este scutit da plata tarifelor de pregatire a medierii percepute de mediator.
Informarea e o etapa din cadrul procedurii de mediere, deci poate fi facuta doar de un mediator.
IuliaCristinaUta a scris:

In ce calitate elibereaza avocatul acest document daca nu este mediator?!

Art. IV ind. 1 pct. 1 din OUG 4/2013 privind completarea Legii nr. 192/2006, respectiv art. 2 alin. 1 ind. 3 din Legea nr. 192/2006.
Da, cunoastem legislatia, dar aceasta prevedere referitoare la celelalte categorii profesionale produce confuzie. Sa zicem ca avocatul, notarul, judecatorul, etc realizeaza informarea iar partile doresc mediere, ce face avocatul? spune: stai asa, ca nu pot sa fac mediere, ca nu sunt mediator! Este o discutie fara sfarsit.
Mult succes @cristina69!
Ultima modificare: Marți, 8 Aprilie 2014
BIROU DE MEDIATOR - IULIA CRISTINA UTA, Mediator

Alte discuții în legătură

Certificat de informare de depus la instanta popescumierleanu popescumierleanu Buna dimineata. Cat costa un certificat de informare obligatoriu pentru dosarul depus deja in instanta privind litigiul unei succesiuni. Sigur partile nu se ... (vezi toată discuția)
Despre certificatul de mediere florenta_22 florenta_22 Buna ziua, Ma intereseaza cand se elibereaza certificatul de informare,atat in cazul cand este pe rol si inainte de a inainta in instanta,daca eu ca reclamant ... (vezi toată discuția)
Model pv de neacceptare amedierii Irina S. Irina S. Va rog, am nevoie de un PV de neacceptare a medierii. Multumesc. (vezi toată discuția)