avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1265 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Actiune recuperare salar
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Actiune recuperare salar

Buna ziua,
Vreau sa aflu daca se poate depune cerere de chemare in judecata de mai multi salariati impotriva unui angajator pentru recuperarea salariului, sau fiecare salariat trebuie sa deschisa actiune separata?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:42, 8 Aprilie 2014
se poate si o cerere coletiva ... dar initial trebuie sa parcurgeti procedura prealabila de informare cu privire la avantajele medierii.
Da, stiu asta. De asta am si intrebat ca acolo am avut o nelamurire. Prin urmare, inclusiv invitatia la mediere se poate face colectiv, adica X si Y cheama pe Z la mediere; adica si procedura medierii, daca este cazul, poate fi colectiv, este legala si ok facuta, nu trebuie sa avem fiecare separat cate o hartie?
Da, poate fi o singura invitatie din partea tuturor partilor catre Z, daca subiectul medierii este acelasi. De asemenea contractul de mediere va fi unul singur: mediatorul cu toate partile, inclusiv angajatorul.
Asa ma gandeam si eu..... Multumesc
d_n a scris:

.... se poate depune cerere de chemare in judecata de mai multi salariati impotriva unui angajator pentru recuperarea salariului, sau fiecare salariat trebuie sa deschisa actiune separata?


Art. 59 C.proc.civ. - Condiţii de existenţă
Mai multe persoane pot fi împreună reclamante sau pârâte dacă obiectul procesului este un drept ori o obligaţie comună, dacă drepturile sau obligaţiile lor au aceeaşi cauză ori dacă între ele există o strânsă legătură.

Potrivit art. 227 alin.3 din Codul de procedura civila, “in cazul in care judecatorul recomanda medierea, partile se vor prezenta la mediator, in vederea informarii lor cu privire la avantajele medierii.”
Din acest articol se poate retine faptul ca procedura de informare cu privire la mediere nu este obligatoriu a se parcurge inainte de depunerea cererii de chemare in judecata, insa, daca nu a fost indeplinita, judecatorul va acorda un termen in acest scop, termen ce nu poate fi mai scurt de 15 zile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prezenta 2 parti din trei la informare, ce se elibereaza? Ramona24 Ramona24 Invit la informare 3 parti , una precizeaza ca poate in alta zi decat cea fixata, accept sa informez separat in doua zile 3 parti. In prima z i ... (vezi toată discuția)
De la data de 1 august informarea asupra avantajelor medierii devine obligatorie Ana Cristina Margu Birou de mediator Ana Cristina Margu Birou de mediator În vederea înţelegerii cu claritate de către justiţiabili a aspectelot ce privesc procedura de informare, respectiv momentul în care trebuie să ... (vezi toată discuția)
Despre certificatul de mediere florenta_22 florenta_22 Buna ziua, Ma intereseaza cand se elibereaza certificatul de informare,atat in cazul cand este pe rol si inainte de a inainta in instanta,daca eu ca reclamant ... (vezi toată discuția)