avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Calcul pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Calcul pensie

Buna ziua,
Am primit azi decizia de pensionare.
Sunt mentionate perioadele de munca in conditii normale, in conditii de grupa 1 si grupa 2 de munca, de asemenea punctajul obtinut si cuantumul pensiei.
La capitolul "motivare" nu scrie absolut nimic.
In perioada de munca in petrochimie (grupa 1 si 2) am lucrat in program de santier (10 ore pe zi) si in acord global (indice salarial lunar), care nu au fost luate in seama la calcularea pensiei.
In aceasta perioada contributia la fondul de pensii nu a fost retinut la salariul inscris in Carnetul de Munca ci la venitul realizat lunar.
Am termen 30 de zile in care pot contesta decizia, dupa care ea devine definitiva.

Va rog sa-mi spuneti daca este suficient ca motivatie a contestarii art 2, lit c) din Legea 263/2010. (principiul contributivitatii).
Va multumesc.
Ultima modificare: Marți, 8 Aprilie 2014
EugeniaG, utilizator
Cel mai recent răspuns: EugeniaG , utilizator 13:29, 13 Aprilie 2014
1. Conform Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice veniturile cuvenite pentru lucrul in acord global nu sunt luate in calculul punctului de pensie.

2. - In acea perioada salariatilor nu li se retinea, pe statl de plata, contributia pentru pensie (decat pentru pensie suplimentara).
- Contributa pentru pensie era platita numai de catre angajator.

3. Unele instante de judecata au hotarat ca in calcul pensiei intra si veniturile din acord global, alte instante nu au fost de acord cu aceasta.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Aprilie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Multumesc.
1. Dar ceea ce se retinea din salariu drept contributie la pensia suplimentara, precum si ceea ce se vira de catre unitate era proportional cu venitul lunar realizat de salariat?

In fapt toata contributia la fondul de pensii era platita tot din realizarile salariatilor, doar ca numai o parte din ea era evidentiata pe statul de plata individual.
(Doar nu primea unitatea bani din alta parte ca sa poata achita aceste contributii, ci din productia realizata de catre salariati se achitau taxele catre stat, iar la productie peste 100% -asa cum se intampla cel mai frecvent la unitatea mea- si contributiile achitate erau mai mari).

2. In sensul celor spuse de dvs. am gasit acest RIL.
Daca este facut in interesul legii, nu este aplicabil in toate situatiile similare?
[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 9 Aprilie 2014
EugeniaG, utilizator
Contributia pentru pensie era un procent aplicat la fondul total de salarii pe intreprinderea respectiva.
Da, cea achitata de unitate, era in functie de fondul de salarii.
Iar cea achitata de salariat (suplimentara) era calculata procentual in functie de venitul realizat lunar de catre salariat.
Am ineles bine?
Ultima modificare: Miercuri, 9 Aprilie 2014
EugeniaG, utilizator
1. Pensia suplimentara era de 2-4% (in functie de perioada) din salariul brut al angajatului.

2. Dar pensia suplientara este luata separat in calculul punctului de pensie, nu are acelasi regim cu contributia pentru pensie platita de angajator.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Aprilie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Adeverinta pensie LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA Daca este necesara, la dosarul de pensie, limita de varsta, adeverinta cu salariile brute realizate, care sunt diferite mult de salariile de baza inregistrate ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie acord global negu negu Incepand cu 01.03.2011 m-am pensionat partial anticipat. La determinarea punctajelor lunare, Casa de pensii nu a tinut cont de acordul global, desi societatea ... (vezi toată discuția)
Am primit decizia de pensionare in care se specifica ca adeverinta ... valyg valyg Am primit decizia de pensionare in care se specifica ca adeverinta cu salariile brute din perioada 1981 -2001 nu face parte din baza de calcul a punctului de ... (vezi toată discuția)