avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 226 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Recalculare pensie acord global
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Recalculare pensie acord global

Incepand cu 01.03.2011 m-am pensionat partial anticipat. La determinarea punctajelor lunare, Casa de pensii nu a tinut cont de acordul global, desi societatea la care am lucrat a retinut si a achitat contributia de asigurari sociale si pentru acordul global si acesta a fost o forma de retribuire permantenta.
Conform Legii 19/2000, daca dadeai Casa de pensii in judecata aveai castig de cauza.
Conform Legii 263/2010, daca as intenta proces as mai putea castiga? Care ar fi articolele din lege care m-ar putea sa obtin recalcularea pensiei prin luarea in calcul si a acordului global?
Cel mai recent răspuns: Viorel_Lucaciu , utilizator 07:34, 1 Iunie 2011
Conform L.263/2010, valorificarea sumelor primite in acord nu este intemeiata, intrucat aceste sume nu au facut parte din baza de calcul a pensiei, conform legislatiei anterioare datei de 01.04.2001. Utile/necesare in procesul de calcul al pensiei sunt doar sporurile, indemnizatiile si majorarile de retributii tarifare care, potrivit legislatiei anterioare datei de 01.04.2001, au facut parte din baza de calcul a pensiei, si nu veniturile totale realizate/castigurile suplimentare si care sunt inregistrate in carnetul de munca sau dovedite cu adeverinte eliberate de unitati.
Decizia 30/16.11.2009 a Inaltei Curti de Casatiei si Justitie - arata ca, in privinta perioadelor anterioare datei de 01.04.2001, sunt incidente dispozitiile tranzitorii cuprinse in art. 164 din L 19/2000, care permit valorificarea in procesul de stabilire a punctajelor anuale doar a veniturilor obtinute care au facut parte din baza de calcul a pensiilor conform legislatiei anterioare.
Parerea mea este ca nu aveti nici o sansa de castig in instanta, din pacate!
In legea 263/2010 este prevazut :
ART. 33
(1) Baza lunara de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale in cazul asiguratilor o constituie:
a) castigul salarial brut/solda bruta, in cazul asiguratilor prevazuti la art. 6 alin. (1) pct. I si II; ...

In carnetele de munca, care stau la baza calculului, este prevazut: Salar tarifar lunar, care este diferit de salariul brut, care pentru personalul din ex-intreprinderile de stat continea si acordul. Din pacate, nu cunosc cum era calculat si acordul din constructii sau institute de cercetare-proiectare, dar pentru constructii de masini, acordul a fost cuprins in castigul salarial brut, inainte de aplicarea retinerii de 2 (3;4..)% pentru pensia suplimentara.
De aici trageti Dvs. concluzia .
Parerea mea este ca s-a creat acest echivoc, pentru a preintampina eliberarea de catre angajatori a unor adeverinte de venituri in acord, care sunt mai greu de controlat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adaosuri suplimentare la salariu (activitate in acord) Liulica Gina Liulica Gina Buna ziua, Am primit decizia de pensionare la limita de varsta. Am 38 ani de munca din care 20 ani am lucrat in proiectare unde am primit acord (venituri ... (vezi toată discuția)
Adeverinte castiguri brute/nete ioanstan ioanstan As indrazni sa mai deschid o discutie referitor la adeverintele cu venituri brute pentru care s-au platit contributii la fondul de asigurari sociale conform ... (vezi toată discuția)
Acord global doinitaand doinitaand Se ia in calcul acordul global in perioada 1078-2006? (vezi toată discuția)