avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1330 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Calcul pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Calcul pensie

Buna ziua,
Am primit azi decizia de pensionare.
Sunt mentionate perioadele de munca in conditii normale, in conditii de grupa 1 si grupa 2 de munca, de asemenea punctajul obtinut si cuantumul pensiei.
La capitolul "motivare" nu scrie absolut nimic.
In perioada de munca in petrochimie (grupa 1 si 2) am lucrat in program de santier (10 ore pe zi) si in acord global (indice salarial lunar), care nu au fost luate in seama la calcularea pensiei.
In aceasta perioada contributia la fondul de pensii nu a fost retinut la salariul inscris in Carnetul de Munca ci la venitul realizat lunar.
Am termen 30 de zile in care pot contesta decizia, dupa care ea devine definitiva.

Va rog sa-mi spuneti daca este suficient ca motivatie a contestarii art 2, lit c) din Legea 263/2010. (principiul contributivitatii).
Va multumesc.
Ultima modificare: Marți, 8 Aprilie 2014
EugeniaG, utilizator
Cel mai recent răspuns: EugeniaG , utilizator 13:29, 13 Aprilie 2014
Am citit si mai citesc pentru a ma lamuri. (trebuie sa recitesc, cu multa atentie, deoarece ma descurc mai greu cu termenii de specialitate :) juridici )

Va rog daca se poate sa ma lamuriti in urmatoarea privinta:


Am detinut doua adeverinte privind sporurile.
Una eliberata in 2005 care continea si venitul lunar alaturi de sporuri, dar care avea incomplete cateva luni (mi s-a motivat ca probabil cei care mi-au eliberat-o nu au gasit actele/statele de plata) si alta eliberata (pentru aceeasi perioada) ulterior, in 2010 .
Atunci cand am intrebat de ce aceasta a doua adeverinta este formulata altfel si nu contine si acea rubrica referitoare la salariul brut (venitul realizat) mi s-a spus ca acesta este modelul prevazut in lege dupa care se intocmesc adeverintele (de catre cei care le elibereaza, in cazul meu detinatorul arhivei unitatii unde am lucrat).

Drept pentru care, pentru a ma conforma si a nu mi se respinge dosarul, la depunerea dosarului de pensionare am depus a doua adeverinta (care avea completate toate lunile, toate sporurile, dar nu si venitul brut realizat si fiind formulata, asa cum mi s-a spus de catre emitator, conform prevederilor actuale).

Intrebarea mea este daca pot depune contestatie la decizia de pensionare, in sensul de a mi se recalcula pensia tinand seama de lucrul in acord global, depunand drept argument in favoarea sustinerii cererii mele aceasta prima adeverinta (eliberata in 2005) si sa solicit Casei de Pensii sa ceara dumnealor detinatorului arhivei datele din perioadele necuprinse in adeverinte (ambele adeverite fac referire doar la perioada 1991-1996 desi eu am lucrat acolo intre 1981-1996).

Mentionez ca eu am solicitat detinatorului arhivei atunci in 2010 cand am primit a doua adeverinta (insa doar telefonic) sa-mi elibereze adeverinta cu toata perioada lucrata 1981-1996, care sa contina veniturile realizare, dar am fost refuzata pe motiv ca ei nu pot elibera astfel de adeverinte.

Mentionez de asemenea ca pe decizia de pensionare la rubrica ”motivare” nu este scris nimic, practic cred ca au luat in seama toate actele depuse de mine.
(De aceea am un dubiu, daca ceea ce solicit eu este ”contestare” ori ”completare” )

Am primit decizia de pensionare in 8 aprilie, am termen 30 zile pentru contestatie.
Va multumesc.
Ultima modificare: Joi, 10 Aprilie 2014
EugeniaG, utilizator
EugeniaG a scris:
Intrebarea mea este daca pot depune contestatie la decizia de pensionare, in sensul de a mi se recalcula pensia tinand seama de lucrul in acord global, depunand drept argument in favoarea sustinerii cererii mele aceasta prima adeverinta (eliberata in 2005)

Nu, doamnă. Pensia dvs. a fost stabilită în funcție de documentele pe care chiar dvs. le-ați depus la casa de pensii. Ca să invocația această adeverință, ar fi trebuit să o depuneți la dosar de la început. Acum puteți să o depuneți la casa de pensii însoțită de o cerere de recalculare a pensie. După ce veți primi răspuns, puteți să mergeți în instanță.

Atenție la sumele din adeverință și la cele din carnetul de muncă! Am văzut situații când, în urma câștigării procesului în instanță, casa de pensii a valorificat întocmai adeverința și a rezultat o pensie mai mică și, în plus, și un debit. Asta se datorează faptului că multe adeverințe sunt completate cu venituri ”din burtă” și care sunt mai mici decât cele din carnetul de muncă.


EugeniaG a scris:
si sa solicit Casei de Pensii sa ceara dumnealor detinatorului arhivei datele din perioadele necuprinse in adeverinte (ambele adeverite fac referire doar la perioada 1991-1996 desi eu am lucrat acolo intre 1981-1996).

Nu intră în competența casei de pensii să facă asemenea demersuri. Aceste demersuri trebuie făcute de beneficiarul dreptului de pensie, adică de dvs.

Din cele scrise de dvs. în acest topic eu nu identific motive de contestare a deciziei de pensie.
Va multumesc pentru raspuns!
Sarbatori cu bucurie!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinta pensie LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA Daca este necesara, la dosarul de pensie, limita de varsta, adeverinta cu salariile brute realizate, care sunt diferite mult de salariile de baza inregistrate ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie acord global negu negu Incepand cu 01.03.2011 m-am pensionat partial anticipat. La determinarea punctajelor lunare, Casa de pensii nu a tinut cont de acordul global, desi societatea ... (vezi toată discuția)
Am primit decizia de pensionare in care se specifica ca adeverinta ... valyg valyg Am primit decizia de pensionare in care se specifica ca adeverinta cu salariile brute din perioada 1981 -2001 nu face parte din baza de calcul a punctului de ... (vezi toată discuția)