avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Trimitere copil in Romania cu matusa sa
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Trimitere copil in Romania cu matusa sa

Buna ziua! Am o fetita de 3 ani cu care sunt plecata in Italia. In vara vine sora mea impreuna cu familia pe la noi, si as vrea sa trimit fetita inapoi in tara cu ei, ca sa nu mai fiu eu nevoita sa plec, pt ca fetita incepe gradinita in toamna.
Va rog sa-mi spuneti daca o pot trimite in tara cu sora mea si nu va avea probleme la vami? Din ce tin eu minte, cand am mai fost in Italia si am iesit cu ea inapoi spre Romania, la aeroport nu mi-a cerut certificatul ei de nastere, decat pasaportul si atat...iar numele fetitei este diferit de numele meu.
M-am gandit totusi sa pun o intrebare aici, ca poate voi primi raspunsuri mai concrete si voi sti ce sa fac. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 09:04, 10 Aprilie 2014
La 3 ani nu are nevoie de niciun copil mai mult decat de parinti.
E stresant pentru un adult sa schimbe jobul, copilul dv. va schimba limba, casa, persoana care o ingrijeste zilnic si, in plus, merge la gradinita. Ar fi anormal sa nu fie traumatizant, vazand ca numai intrarea la gradinita e stresanta pentru vasta ei.
Apare frica de abandon, in functie de cum e manageriata se stabileste acum increderea in sine sau lipsa ei. Mama, de regula, ii da senzatia de incredere, de iubire neconditionata, de acceptare.

Nu poate da mama dv. o procura, trebuie sa o dati dv.

Certificatul de nastere nu e document de calatorie, in baza lui se stabilesc parintii minorului, ca in pasaport nu sunt trecuti. Ca sa verifice la vama ca procurile etc. sunt din partea parintilor, trebuie vazut care sunt parintii...
Fiecare vede situatia din alt punct de vedere...noi suntem aici doar din noiembrie 2013...pana atunci am stat la parintii mei, deci tot mama statea cu ea cand eu eram la servici si mentionez ca aveam un program destul de lung, intrucat uneori era necesar sa facem ore suplimentare. Inainte sa venim aici mama o scotea zilnic in parc si ea se juca cu copiii, erau deja un grupulet...apoi noi am venit aici si atunci s-au taiat toate obiceiurile ei...tind sa cred ca mai "traumatizanta" a fost mutarea aici daca pot spune asa cu toate ca am fost eu cu ea, decat intoarcerea in casa unde a locuit de cand s-a nascut :) oricum nu va fi vorba de un abandon, am de gand sa merg sa o mai vad, si oricum voi vorbi zilnic cu ea pe skype, si e vorba doar de 6-7 luni... SI da, anul trecut am venit aici in vizita, si la aeroport cand am iesit cu ea nu am prezentat decat buletinul meu si pasaportul ei...deci nu aveau de unde sti ca eu chiar sunt maica-sa, doar ca nu i-a interesat..si eu am ramas putin perplexa ca nu mi-au cerut certificatul sa verifice, insa m-am gandit ca poate recurg la asa ceva doar in cazul in care autoritatile au raportat persoane disparute, rapite, etc...doar la iesire din Romania mi-au cerut toate actele, inclusiv procura..
Pai la iesire va cer aceste acte, la intrare nu, intotdeauna la iesirile din tara de origine. Daca copilul e cetatean italian, ii cere aceste acte la iesirea din Italia; daca e cetatean roman, la iesirea din Romania.
Cand returnati un cetatean roman in Romania, nu se mai verifica atat de amanuntit.
Totusi, dupa mine va asumati un risc, eu va recomand o procura totusi...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plecarea din romania inapoi in italia cu un copil in varsta de 1 an si 10 luni:proceduri...detalii ??? mihaela0620 mihaela0620 Buna ziua si felicitari pt.acest site.Sa trec la subiect.Acum sunt in Italia cu viitorul sot si cu fetita in varsta de 1 an si 10 luni si trebuie sa venim in ... (vezi toată discuția)
Procura pentru minor Ana ils Ana ils Buna ziua ! Am si eu o nelamurire sunt rezidenta in italia impreuna cu copilul meu minor si sotul meu este in Londra pentru munca am dorii sa mergem la el in ... (vezi toată discuția)
Inregistrare obligatorie in românia a copilului de cetatenie italiana 1katerine 1katerine Am o fetița de 5 luni născută in Italia si care are cetatenie italiana (tatăl italian). As dori sa merg cu fetița in România, are carte de ... (vezi toată discuția)