avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 463 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Asigurarea obligatorie a locuintei
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Asigurarea obligatorie a locuintei

Buna ziua

in cazul in care o persoana are un credit imobiliar pt care este obligata sa
incheie o polita facultativa de asigurare a locuintei, reinnoita anual pana
in 2016, ea trebuie sa incheie si polita obligatorie de asigurare a locuintei...
sau numai dupa 2016?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 19:36, 9 Aprilie 2014

Buna ziua!Asigurarea locuintelor impotriva dezastrelor este obligatorie si separata de cea facultativa. Drept urmare, trebuie sa incheiati si un contract de asigurare obligatorie a locuintei.
Potrivit Legii 260/2008 art 19 alin 5):

" In cazul in care o persoana are atat contract de asigurare obligatorie, cat si unul de asigurare facultativa, plata despagubirilor se face mai intai in baza contractului de asigurare obligatorie, urmand ca pentru restul de despagubire neacoperit plata sa se faca in baza contractului de asigurare facultativa. Valoarea asigurata luata in calcul la stabilirea ratei asigurarii facultative reprezinta diferenta dintre valoarea totala a locuintei asigurate si valoarea asigurata luata in calcul la stabilirea ratei asigurarii obligatorii. "
ncepand cu data de 1 septembrie a.c., toate societatile de asigurare autorizate sa subscrie riscuri de catastrofa naturala vor putea incheia asigurari facultative doar pentru sume care exced celor acoperite prin polita obligatorie pentru locuinte, respectiv 10.000 EUR sau 20.000 EUR.[ link extern ]


Locuinta pe care eu o asigur nu depaseste 20000 euro...si atunci de ce banca imi cere sa fac ambele asigurari....nu inteleg...
MARIA_O a scris:




Locuinta pe care eu o asigur nu depaseste 20000 euro...si atunci de ce banca imi cere sa fac ambele asigurari....nu inteleg...

Pentru ca polita obligatorie PAD, nu cuprinde si riscurile obisnuite (incendiu, inundatie din conducte, furtuna, trasnet, etc) acestea fiind mult mai probabile a se produce.Banca isi conserva astfel gajul la toate riscurile.(Ex.: locuinta poate disparea si prin incendiu nu numai prin cutremur)

Dar eu prin contractul incheiat cu banca mi-am dat acordul doar pentru incheierea unei polite facultative, ce treaba au ei cu PAD-ul, daca eu nu accept sa o inchei cu societatea agreata de ei....mi se par niste abuzuri din partea bancilor...asa sa fie???
Cand ati semnat contractul, v-ati dat acordul sa asigurati bunul gajat.In vremea aceea, legislatia nu prevedea asigurarea obligatorie PAD.Prin modificarea legislatiei de catre Guvern, a aparut obligatia asigurarii PAD iar in politele facultative asiguratorii nu mai pot acoperi sumele prevazute in PAD pentru dezastrele naturale.Nu acceptati, bunul nu mai este asigurat integral si banca poate sa va retraga creditul sau sa va oblige la plata integrala anticipata.
Ambele polite se cesioneaza in favoarea bancii, indiferent unde le incheiati, pentru a fi protejat integral gajul - conditie cu care s-a acordat creditul.
Pentru orice asigurare de locuinta, oricare asigurator emite doua polite: polita facultativa si PAD-ul complementar aferent.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Aprilie 2014
nucu$, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare locuinta ipotecata ady492 ady492 Am un credit ipotecar si in contractul de credit se specifica ca banca plateste prima de asigurare facultativa a locuintei pe toata durata creditului ,daca ... (vezi toată discuția)
Asigurare locuinta facultativa Geom1 Geom1 Buna ziua, Locuinta este ipotecata in favoarea bancii si trebuie sa platesc anual o asigurare facultativa, in favoarea bancii, in functie de valoarea ... (vezi toată discuția)
Asigurare pad si facultativa locuinta ipotecata olf olf Buna ziua, Am un credit ipotecar de 23600 EUR la care trebuie sa fac asigurare. Conform legislatiei am inteles ca asigurarea PAD trebuie sa o fac separat ... (vezi toată discuția)