avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Conventiile civile
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Conventiile civile

Conventiile civile, o tema foarte sensibila, in conditiile in care, in ultimii ani, practica judiciara si legislatia in vigoare a dat interpretari dintre cele mai diferite activitatilor care se pot presta pe baza acestor tipuri de contracte.Concret, care sunt aceste acivitati si ce categorie de personal se poate angaja?!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:27, 12 Aprilie 2014
incepatorul99 a scris:
Concret, care sunt aceste acivitati si ce categorie de personal se poate angaja?

Dvs. solicitati o enumerare nelimitata ca numar :)) . Nu se poate ...
In fapt, sunt acele activitati care se desfasoara ocazional si care nu se regasesc in obiectul de activitate (curent) al firmei respective.
De exemplu, un magazin nu poate angaja cu conventie civila o vanzatoare, dar nici o contabila, dar nici un paznic. Dar atunci ce? Un zugrav, pentru 1-2 luni sau 1-2 saptamani cat dureaza o zugraveala. Cam asta este logica !
”Prin decizia nr.2900/2013 Inalta Curte de Casatie si Justitie a statuat ca de esenta contractului de munca este ca munca prestata de angajat sa fie prestata pentru si sub autoritatea angajatorului si care are obligatia de a plati salariu. Orice alta conventie care nu cuprinde obligatii directe de prestare de munca si de plata salariu nu are caracterul unui contract de munca fiind o conventie de prestari servicii ce nu poate fi supusa jurisdictiei muncii.”
[ link extern ]

O persoana fizica poate incheia si alte tipuri de contracte, cum ar fi contractul de prestari servicii sau contractul de cesiune de drepturi de autor, atat timp cat incheierea acestor tipuri de contracte nu disimuleaza, de fapt, un raport de munca. Prin urmare, persoanele fizice pot incheia, in calitate de prestatori, contracte de prestari servicii conform prevederilor Codului civil, pentru activitati care au un caracter ocazional si care exclud subordonarea prestatorului fata de beneficiarul serviciilor.

De exemplu , art. 10 alin. (3) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 prevede ca activitatea de contabilitate poate fi organizata si condusa pe baza de contracte de prestari servicii incheiate cu contabili autorizati, persoane fizice.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract fara carte de munca stere_adamache stere_adamache va rog descrieti pe scurt alte tipuri de angajare posibile in afara de cel ''clasic'' cu contract si carte de munca. (vezi toată discuția)
Conventiew civila? Monica H. Monica H. se mai poate incheia conventia civila de prestari servicii?? (vezi toată discuția)
Conventie civila standan54 standan54 Este valabila conventia civila pentru Asociatiile de proprietari? (vezi toată discuția)