avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 676 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie fortata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie fortata

Buna seara.Va scriu in calitate de angajat la unul din magazinele mari de retail din Bucuresti.Magazinul este deschis de cateva luni si deja din cate stiu,cativa inspectori ITM au fost in magazin la solicitarea angajatilor care,au sesizat destule incalcari ale contractului de munca semnat cu angajatorul.Printre motive:nerespectarea programului de lucru(s-a stat si 17 ore la munca),obligatia de a veni la munca din libere,blocarea usilor de iesire de catre conducere,pentru ca angajatii sa nu poata pleca acasa la terminarea programului de lucru .La sfarsitul lunii februarie,s-a initiat un program de plecari voluntare prin care angajatii erau obligati sa isi dea demisia in schimbul a 2 salarii compensatorii,formular in care era mentionat ca respectivul angajat nu va avea nici o alta pretentie materiala si se obliga sa nu intreprinda nici un fel de act,actiune sau fapt care ar prejudicia in vreun fel compania.Eu personal am fost chemat de catre unul din directori adjuncti (care are calitatea de reprezentant al salariatilor conform contractului colectiv de munca) si obligat sa-mi dau demisia si beneficiam de trei salarii sau voi suporta consecintele pana se va gasi o modalitatate prin care sa fiu dat afara.Precizez ca cazul meu in momentul de fata nu este singurul,acelasi lucru se intampla si cu alti colegi cu aceiasi functie sau chiar mai mare.Una din masurile aplicate ulterior refuzului meu de a-mi da demisia este schimbarea programului de lucru,urmand sa lucrez o zi schimbul 2( program 12:30 - 21:30) iar urmatoarea zi schimbul unu ( program 07:30 - 16:30),astfel urmand sa lucrez cu acest program din 2 in 1 si din 1 in 2,pe toata perioada luni mai,fara a beneficia de nici un week-end liber in luna mai.Precizez ca acelasi tip de program este aplicat tuturor celor care au refuzat sa isi dea demisia la solicitarea aceluiasi domn director.Intrebarea mea este cum imi pot pastra acest loc de munca,fara a fii hartuit de catre cineva care vrea sa imi gaseasca motive neintemeiate pentru a ma da afara?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:14, 30 Aprilie 2009
Presupun ca acest program este facut in baza unei programari. Si ca dumneavoastra realizati un pontaj.....din care sa reiasca clar perioada cat va aflati la munca (sau semnati o condica de prezenta in care sa mentionati macar ora cand incepeti programul).
oricum, primul lucru ....o sesizare la ITM prin care sa precizati ca angajatorul incalca dispozitiile legale din codul muncii privind repausul saptamanal.
Buna seara! Am si eu o problema in legatura cu demisia fortata: sunt angajata la o firma din data de 9 martie. In luna martie am avut probleme cu cei de la firma si nu m-au platit, eu am facut sesizare la ITM si firma a primit o amenda in luna aprilie. Pe luna aprilie mi`am primit banii, dar mi s`a dat sa semnez statul de plata de pe luna martie, iar cel de pe luna aprilie nu l`am semnat. Cand a venit controlul de la ITM cei ce au facut controlul i`a spus patronului ca eu am facut reclamatia, peste 1 saptamana patronul a inceput sa ma ameninte ca daca nu`mi dau demisia o sa ma urmareasca si o sa se razbune pe mine pentru faptul ca a primit amenda de la ITM din cauza mea. Prin urmare ieri am fost si mi`am depus demisia la contabila firmei, iar contabila a zis sa scriu o declaratie ca mi`am primit banii pe luna aprilie, eu am refuzat spunand ca nu scriu nimik pana nu primesc toti banii de la firma, apoi am plecat acasa. Peste o ora m`a sunat si mi`a zis ca imi va desface contractul de munca cu litera i pe motiv ca eu am avut un comportament neadecvat la lucru si mi`a zis sa ma duc dimineata sa semnez declaratia aceea ca altfel nu`mi ia in considerare demisia (demisie ce am fost obligata de ei sa o semnez).
Va multumesc mult in speranta ca ma puteti ajuta cu un sfat.
Deoarece v-ati depus demisia trebuie sa efectuati preavizul legal de maxim 15 zile calendaristice pentru functiile de executie sau 30 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
Eu va sfatuiesc sa efectuati preavizul, pentru ca in caz contrar angajatorul are motiv sa va desfaca contractul de munca ca si sanctiune disciplinara pentru faptul ca nu v-ati prezentat la munca in perioada preavizului, adica absente nemotivate. Dar nu semnati nici un act ca ati primit banii pana nu-i primiti. In caz de refuz al platii salariului , aveti posibilitatea sa va adresati instantei de judecata si chiar sa mai faceti o sesizare si ITM-ului. Inspectorii ITM ii pot sanctiona din nou contraventional, iar hotararea instantei este definitiva si executorie.
In cazul litigiului, competenta apartine tribunalului, fiind un litigiu de munca si este scutit de taxa de timbru si timbru judiciar.
Din pacate nu ma pot prezenta la lucru sa efectuez preavizul (nici nu mi`a fost cerut acest lucru) dar nici nu ar suporta patronul sa ma mai vada in firma lui din cauza acelei amenzi. Ultima oara cand am fost la firma abia am scapat fara sa fiu batuta. Nu am crezut ca mi se poate intampla vreodata asa ceva, am fost la politie si am facut o plangere impotriva patronului pentru faptul ca m`a amenintat, insa nu stiu ce sa fac dimineata cand ma va suna contabila sa ma intrebe daca semnez sau nu semnez acea declaratie, daca o refuz ma ameninta si dansa ca nu`mi accepta demisia, eu cum pot sa mai scap de la cea firma? cum sa`mi dau demisia? va multumesc din suflet pentru raspunsuri
Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.
Puteti trimite demisia dvs prin posta cu confirmare de primire.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stat de plata semnat puff_real puff_real Buna ziua! am si eu o rugaminte daca ma puteti ajuta: am fost angajata la o firma cu CM si un salar minim pe economie, in 30 martie a fost ultima mea zi de ... (vezi toată discuția)
Exista protejarea angajatului fata de angajator? lazflo lazflo Buna seara. Am o problema legata de codul muncii. Lucrez din data de 6 martie la o societate comerciala (ABC) si patronul m`a tinut \"in proba\" pana in 15, ... (vezi toată discuția)
Desfacerea contractului de munca cu litera i... ce pot sa fac?ajutor boamba_klaudiu boamba_klaudiu Buna Seara ! Problema mea este urmatoarea : Astazi nu m-am prezentat la servici ci doar am fost sa depun solicitarea de incetare a activitatii incepand cu ... (vezi toată discuția)