avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Renuntarea benevola la drepturile parintesti in ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Renuntarea benevola la drepturile parintesti in vederea adoptiei

Buna ziua,
Ma confrunt cu o problema legala si am nevoie de cateva lamuriri. Sunt insarcinata iar tatal copilului nu vrea sa isi asume responsabilitatea fata de copil si nici eu nu vreau ca el sa faca parte din viata noastra. Din ce am citit eu pe forum exista varianta in care el sa renute la drepturile parintesti doar in cazul unei adoptii a copilului de catre o alta persoana, cu care cred ca o sa fie de acord dupa nastere pentru ca in momentul de fata este sigur ca nu isi doreste copilul. Intrebarea mea este trebuie sa fiu casatorita cu persoana respectiva? Pote sa fie adoptat copilul de catre un membru al familiei mele de exemplu sau un alt barbat cu care nu sunt casatorita?
Exista o alta varianta prin care sa ma asigur ca nu o sa apara ca o foloricica peste 5 ani si sa ne dea viata peste cap cu drepturile lui asupra copilului in afara adoptiei?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Adrian Horatiu , utilizator 12:14, 12 Aprilie 2014
trebuie sa nu-l recunoasca inca de la nastere ca sa nu depindeti de semnatura lui
Nu, in afara de adoptie nu exista alta varianta ( decat sa nasteti si sa ramaneti in strainatate si sa nu inregistrati nasterea si in Romania) . Daca minorul nu are tata, tatal biologic il poate recunoaste oricand si apoi isi poate cere " drepturile".
Nu stiu insa cat de sanatoasa e varianta cu adoptia pt ca odata adoptat, adoptia nu se mai desface decat daca e in interesul copilului, in schimb se poate cere sa se constate nulitatea absoluta a acesteia.

Art. 480

Nulitatea absolută a adopţiei

(1) Sunt nule adopţia fictivă, precum şi cea încheiată cu încălcarea condiţiilor de formă sau de fond, dacă, în acest din urmă caz, legea nu o sancţionează cu nulitatea relativă.

(2) Adopţia este fictivă dacă a fost încheiată în alt scop decât cel al ocrotirii interesului superior al copilului.

(3) Acţiunea în constatarea nulităţii adopţiei poate fi formulată de orice persoană interesată.

Nu trebuie sa fiti casatorita cu persoana care va adopta, dar e necesar sa dovediti ca aveti o relatie ce dureaza de ceva timp si s-a ocupat de copil 5 ani.

c) copilul adoptat are un singur parinte, necasatorit, iar acesta se afla intr-o relatie stabila si convietuieste cu o persoana de sex opus, necasatorita, care nu este ruda cu acesta pana la gradul al patrulea, si declara prin act autentic notarial ca noul adoptator a participat direct si nemijlocit la cresterea si ingrijirea copilului pentru o perioada neintrerupta de cel putin 5 ani.
Aveti legea adoptiei aici
[ link extern ]

Ar trebui sa acceptati situatia asa cum e si daca va fi sa il recunoasca, asta e, veti vedea ce optiuni veti avea atunci. Poate nu il va recunoaste. Poate copilul va vrea sa isi cunoasca tatal, poate il va dori ca tata, nu stiti.
Nu ma ajuta foarte tare sa nu il recunoasca, din contra, vreau sa il recunoasca pentru ca mai apoi sa poata sa isi dea acordul pentru adoptie eventual. Nu vreau sa ii ascund copilului adevarul despre tatal biologic, mai ales ca am o relatie buna cu familia acestuia care o sa faca parte din viata copilului. Insa el este extrem de instabil psihic/emotional si as vrea sa am un oarecare control asupra situatiei in cazul in care incepe iar sa faca scandal si sa ne ameninte cum a facut in primele luni de sarcina. Multumesc frumos de raspuns o sa citesc mai multe despre adoptie in cazul acesta.
:O Daca il recunoaste, va fi aproape imposibil sa mai fie adoptat copilul daca el nu isi da acordul. Daca nu il recunoaste, nu ii cere nimeni acordul pt adoptie pt ca legal nu e tatal acestui copil.
Da, cam penibila situatia dar incerc sa o remediez cat pot in conditiile astea si sa ma asigur ca pe viitor va fie mai bine. Momentat e de acord cu orice doar sa nu isi asume responsabilitatea fata de copil, probabil o sa fie la fel si dupa ce se naste copilul in prima faza. Din cate am inteles daca nu isi da acordul pentru adoptie poate oricand sa ceara test de paternitate si adoptia va fi nula. Am inteles bine?

Alte discuții în legătură

Test adn dorit de tatăl biologic după adoptarea copilului, nerecunoscut de el, de către soțul mamei. ce șanse are să obțină efectuarea testului? Carla Ioana Carla Ioana Buna ziua! Scriu in speranta ca cineva ma poate linisti. In anul 2009, in urma unei relatii (nu de casatorie) am dat nastere unui copilas. De tatal copilului ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! bebe de 6 luni nu a fost recunoscuta de tata la nastere. ... madalina.b@hotmail.com madalina.b@hotmail.com Buna ziua! Bebe de 6 luni nu a fost recunoscuta de tata la nastere ( nefiind casatoriti , fetita este pe numele meu si liniuta la tata ). Mentionez ca suntem ... (vezi toată discuția)
Adoptia unui copil nascut de mama purtatoare stefania55 stefania55 Doresc sa va expun o situatie mai speciala si sa aflu de la dvs daca exista solutie ptr rezolvarea acesteia. In urma cu ceva vreme am pierdut o sarcina,singura ... (vezi toată discuția)