avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1076 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Renuntarea benevola la drepturile parintesti in ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Renuntarea benevola la drepturile parintesti in vederea adoptiei

Buna ziua,
Ma confrunt cu o problema legala si am nevoie de cateva lamuriri. Sunt insarcinata iar tatal copilului nu vrea sa isi asume responsabilitatea fata de copil si nici eu nu vreau ca el sa faca parte din viata noastra. Din ce am citit eu pe forum exista varianta in care el sa renute la drepturile parintesti doar in cazul unei adoptii a copilului de catre o alta persoana, cu care cred ca o sa fie de acord dupa nastere pentru ca in momentul de fata este sigur ca nu isi doreste copilul. Intrebarea mea este trebuie sa fiu casatorita cu persoana respectiva? Pote sa fie adoptat copilul de catre un membru al familiei mele de exemplu sau un alt barbat cu care nu sunt casatorita?
Exista o alta varianta prin care sa ma asigur ca nu o sa apara ca o foloricica peste 5 ani si sa ne dea viata peste cap cu drepturile lui asupra copilului in afara adoptiei?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Adrian Horatiu , utilizator 12:14, 12 Aprilie 2014
Stimată viitoare mămică, dacă tatăl biologic recunoaşte copilul, în următorii 18 ani veţi depinde , în tot ce e în legătură cu copilul, de tatăl acestuia. Chiar dacă veţi avea alt partener, domnul va avea drept de vizită, iniţial probabil la domiciliul dvs., apoi la sfârşitul săptămânii, va trebui să vă programaţi timpul liber, concediile, în funcţie de drepturile sale de vizită, etc.
Deocamdată nu conştientizaţi ceea ce vreţi să faceţi-ascultaţi sfaturile de mai sus, dacă nu doreşte să recunoască copilul, e foarte bine.
Familia lui poate să iubească acest copil, este sânge din sângele lor, pentru dvs. este esenţial să aveţi independenţă.
Imaginaţi-vă că vreţi să mergeţi cu copilul în Grecia la mare şi nu puteţi pleca fără acordul notarial al domnului. Sau vreţi la munte cu alte familii prietene, dar mergeţi fără copil, fiindcă copilul are program de vizită cu tata şi tata nu e de acord să ia copilul săptămâna viitoare...
Ultima modificare: Joi, 10 Aprilie 2014
Martonze, utilizator
Din cate am inteles daca nu isi da acordul pentru adoptie poate oricand sa ceara test de paternitate si adoptia va fi nula. Am inteles bine?

Nu.
daca nu e tata in acte, nu i se cere / nu e nevoie de acordul lui. Odata adoptat de altul, nu mai are ce sa faca. Daca in schimb, puneti pe cineva sa va adopte copilul doar pt a-l impiedica pe el sa fie tata, daca nu e o adoptie pe bune si poate dovedi asta, poate cere sa se constate nulitatea adoptiei.
Multumesc frumos de raspuns, chiar intelesesem gresit si m-ati ajutat sa ma lamuresc. Va mai deranjez cu o intrebare. Daca exista o persoana care ma ajutat pe intreg parcursul sarcinii si care este dispusa sa recunoasca/adopte copilul si sa fie implicata in cresterea lui si dupa nastere, dar cu care nu as vrea sa ma casatoresc asa presati de imprejurari, poate sa adopte/recunoasca copilul si fara sa fim casatoriti? Si care este varianta care ne-ar scutii de eventuale neplaceri cu tatal biologic: sa recunoasca copilul de la inceput sau sa declaram intai copilul fara tata si apoi sa il adopte?
Ar putea sa il adopte dupa 5 ani timp in care sa aiba grija de el si relatii parintesti.
Recunoasterea care nu corespunde adevarului poate fi oricand contestata de orice persoana interesata si apoi, una e sa nu stii ca e copilul tau si sa il recunoasti si alta sa stii ca nu e al tau si sa declari fals.
Corect e sa il declarati dvs ca mama necasatorita, sa nu aiba tata in certificat si apoi, daca va fi cazul sa fie adoptat.
Excelente raspunsurile lui gi-jane2, v-a lamurit.
NU VA COMPLICATI cu adoptia (declararea la nastere ca ar fi tatal) de catre persoana cu care convietuiti acum DACA NU SIMTITI ca vreti sa va ia de sotie (formularea e voita :) ) ....peste 2-3 ani daca va despartiti veti avea probleme mult mai complexe decat daca l-ar recunoaste tatal biologic care nu si-l doreste.
Linia aia pe de care vorbea Martzone va ofera timpul necesar evaluarii la rece a situatiei, la cateva luni dupa nastere o sa vedeti lucrurile altfel.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Test adn dorit de tatăl biologic după adoptarea copilului, nerecunoscut de el, de către soțul mamei. ce șanse are să obțină efectuarea testului? Carla Ioana Carla Ioana Buna ziua! Scriu in speranta ca cineva ma poate linisti. In anul 2009, in urma unei relatii (nu de casatorie) am dat nastere unui copilas. De tatal copilului ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! bebe de 6 luni nu a fost recunoscuta de tata la nastere. ... madalina.b@hotmail.com madalina.b@hotmail.com Buna ziua! Bebe de 6 luni nu a fost recunoscuta de tata la nastere ( nefiind casatoriti , fetita este pe numele meu si liniuta la tata ). Mentionez ca suntem ... (vezi toată discuția)
Adoptia unui copil nascut de mama purtatoare stefania55 stefania55 Doresc sa va expun o situatie mai speciala si sa aflu de la dvs daca exista solutie ptr rezolvarea acesteia. In urma cu ceva vreme am pierdut o sarcina,singura ... (vezi toată discuția)