Buna ziua! Avem o noua angajata pe durata determ (PLV) care, la dosarul de angajare a prezentat adev. medicala de la medicul de familie. Dupa angajare, i-am comunicat ca trebuie sa se prezinte la medicul de medicina muncii ca sa i se intocmeasca fisa de aptitudine la angajare, iar aceasta refuza pe motivul ca a adus de la medicul de familie adev. ca este clinic sanatoasa. Ocupand o functie de conducere trebuie sa faca si testarea psihologica...
Ca institutie putem fi pasibili de amenda, si daca da, care este temeiul legal?
Va multumesc!
Legea ssm nr.319/ 2006 mentioneaza:
-art.13 În vederea asigurării condiţiilor de securitate şi sănătate în muncă şi pentru prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale, angajatorii au următoarele obligaţii:
j) să angajeze numai persoane care, în urma examenului medical şi după caz, a testării psihologice a aptitudinilor, corespund sarcinii de muncă pe care urmează să o execute şi să
asigure controlul medical periodic şi, după caz, control psihologic periodic, ulterior angajării.
Acceptand o adeverinta emisa de catre medicul de familie, fara a solicita efectuarea examinarii medicale a noului angajat si pentru faptul ca a incheiat cu acesta un CIM pe perioada nedeterminata, firma a comis o contraventie, sanctionata de:
-art.39 (1) Constituie contravenţii faptele săvârşite de angajatorii aflaţi în una dintre situaţiile prevăzute de prezenta lege.
(4) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 4.000 lei la 8.000 lei încălcarea dispoziţiilor art. 12 alin.(1) lit. a) şi b), art. 13 lit. a), d) – f), h) – m) şi o), art. 20, art. 29 alin. (1) lit. a) şi ale art. 32 alin. (2).
In HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor se mentioneaza:
-art. 15. Examenul medical la angajarea in munca se efectueaza pentru: a) lucratorii care urmeaza a fi angajati cu contract individual de munca pe perioada determinata sau nedeterminata;
b) lucratorii care isi schimba locul de munca sau sunt detasati in alte locuri de munca ori alte activitati;
c) lucratorii care isi schimba meseria sau profesia.
Inainte de angajare, indiferent de tipul CIM, trebuie efectuat examenul medical. In urma examinarii medicale, medicul specialist de medicina muncii completeaza fisa de aptitutidine a lucratorului cu mentiunea APT/ INAPT/ APT CONDITIONAT pentru desfasurarea activitatii respective, pentru care angajatorul a nominalizat in adresa de solicitare angajare, riscurile profesionale la care va fi expus angajatul.
Pentru fiecare activitate care urmeaza a fi prestata, in anexa la HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, este mentionata o fisa care cuprinde toate examinarile medicale, analizele, etc. care trebuie sa se efectueze la angajarea lucratorilor, indiferent de tipul CIM.
Codul muncii mentioneaza:
-art.27 (1) O persoană poate fi angajată în muncă numai în baza unui certificat medical, care constată faptul că cel în cauză este apt pentru prestarea acelei munci. (2) Nerespectarea prevederilor alin. (1) atrage nulitatea contractului individual de muncă.
(3) Competența și procedura de eliberare a certificatului medical, precum și sancțiunile aplicabile angajatorului în cazul angajării sau schimbării locului ori felului muncii fără certificat
medical sunt stabilite prin legi speciale.
(4) Solicitarea, la angajare, a testelor de graviditate este interzisă.
(5) La angajarea în domeniile sănătate, alimentație publică, educație și în alte domenii stabilite prin acte normative se pot solicita și teste medicale specifice.
Conform art.27 al.(2) firma dvs. a comis o ilegalitate, iar CIM incheiat anterior este nul, deoarece nu s-a efectuat examinare medicala, ci doar s-a primit la angajare o adeverinta emisa de catre medicul de familie.
1. Ati gresit cand i-ati incheiat contractul individual de munca i(CIM) nainte de a avea avizul medicului de medicina muncii (in Codul muncii ii zice certificat medical).
2. Din Codul muncii:
Art. 27
(1) O persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci.
Art. 57
(1) Nerespectarea oricareia dintre conditiile legale necesare pentru incheierea valabila a contractului individual de munca atrage nulitatea acestuia.
(2) Constatarea nulitatii contractului individual de munca produce efecte pentru viitor.
(3) Nulitatea contractului individual de munca poate fi acoperita prin indeplinirea ulterioara a conditiilor impuse de lege.
...
(5) Persoana care a prestat munca in temeiul unui contract individual de munca nul are dreptul la remunerarea acesteia, corespunzator modului de indeplinire a atributiilor de serviciu.
(6) Constatarea nulitatii si stabilirea, potrivit legii, a efectelor acesteia se pot face prin acordul partilor.
(7) Daca partile nu se inteleg, nulitatea se pronunta de catre instanta judecatoreasca.
Art. 260
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
...
m) incalcarea de catre angajator a obligatiei prevazute la art. 27 si 119, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
...
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
3. Din ce spuneti dvs. CIM al salariatei respective este nul.
4. Cum a spus si colegul meu, va recomand sa cititi HG nr. 355 din 11/04/2007 privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor (publicata în Monitorul Oficial, Partea I nr. 332 din 17/05/2007), modificata de HG 1169/2011.
Chiar daca nu este specificat un termen expres pentru valabilitatea fisei de aptitudine emisa de catre medicul specialist de medicina muncii, in baza careia este permisa angajarea (cu respectarea prevederilor art.27 din Codul muncii), perioada de timp este strans legata de data intocmirii si semnarii de catre angajator, a fisei cu riscurile profesionale la care este expus viitorul angajat, fisa cu care persoana care urmeaza a fi angajata este trimisa la medicul specialist de medicina muncii.
Intervalul de timp intre data emiterii fisei cu riscurile profesionale la care este expus viitorul angajat si data emiterii fisei de aptitudine de catre medicul specialist de medicina muncii, pe care se mentioneaza dupa caz - apt, apt conditionat, inapt - pentru locul de munca/ postul de lucru/ activitatea care urmeaza sa se desfasoare, trebuie sa acopere doar timpul necesar efectuarii examenului medical, inclusiv a analizelor necesare.
Nu se poate avea in vedere o perioada de timp mai mare decat cea legata de efectuarea examinarii medicale de catre medicul specialist de medicina muncii.