Va rog sa-mi explicati cum se inregistreaza si calculeaza concediul medical in urmatoarea situatie: un angajat a lucrat cu contract pe 8 ore din anul 2012 si pana la 01.03.2014. La data de 01.03.2014, contractul s-a modificat la 4 ore, iar la data de 20.03.2014 i s-a mai incheiat inca un contract de munca tot pe 4 ore. La data de 31.03.2014 acesta se interneaza in spital si primesc un concediu medical. Cum il inregistrez? Pe ambele societati? Cum se calculeaza la salariu? Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
In cazul in care un angajat are mai multe CIM, certificatul medical se plateste de fiecare angajator in parte.
Din normele de aplicare a OUG nr.158/2005:
ART. 72
(1) Pentru persoana care se aflã în douã sau mai multe situaţii dintre cele prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 399/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi care desfãşoarã activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asiguratã conform acestei ordonanţe de urgenţã, indemnizaţiile se calculeazã şi se plãtesc, dupã caz, de fiecare angajator. În aceastã situaţie primele douã exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezintã spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celãlalt/ceilalţi angajator/angajatori se prezintã cele douã exemplare în copii certificate de cãtre medicul prescriptor.
(2) Pe copiile certificate se va înscrie «Conform cu originalul» şi se va aplica ştampila unitãţii, parafa şi semnãtura medicului prescriptor, precum şi, dupã caz, parafa şi semnãtura medicului şef de secţie, în cazul concediului medical acordat la externare pentru o perioada mai mare de 7 zile.
(3) Angajatorii plãtitori au obligaţia respectãrii prevederilor art. 1.
Indemnizatia de concediu medical se calculeaza astfel:
- se aduna veniturile brute realizate in cele 6 luni anterioare
- se aduna numarul de zile lucrate in cele 6 luni (zilele lucratoare din luna, fara absente nemotivate, concedii fara plata)
- se calculeaza media zilnica prin impartirea total venituri / total zile (cu 2 zecimale)
- indemnizatia = media zilnica x nr.zile lucratoare incluse in perioada de pe certificatul medical x procentul stabilit in functie de codul de indemnizatie (le gasiti pe versoul certificatului)
Aceasta medie zilnica se pastreaza pentru toate certificatele ulterioare cu inscrisul "in continuare".
ART. 73
(1) Media zilnicã a bazei de calcul a indemnizaţiilor de asigurãri sociale de sãnãtate se determinã ca raport între suma veniturilor realizate în ultimele 6 luni, pe baza cãrora s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, şi numãrul total de zile pentru care s-a achitat contribuţia în aceastã perioadã, astfel:
Mzbci = Σ V: NTZ,
în care:
Mzbci = media zilnicã a bazei de calcul a indemnizaţiilor;
SUMÃ V = suma veniturilor din ultimele 6 luni, pe baza cãrora s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii;
NTZ = numãrul total de zile lucrate din ultimele 6 luni, pe baza cãrora s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.
Numãrul de zile pentru care s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii în aceastã perioadã nu poate fi mai mare decât numãrul zilelor lucrãtoare corespunzãtoare fiecãrei luni din perioada luatã în considerare pentru baza de calcul, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificãrile ulterioare.
(2) În cazul în care persoana asiguratã a realizat venituri pe o perioadã mai micã de 6 luni, baza de calcul a indemnizaţiilor o constituie media veniturilor realizate pe baza cãrora s-a achitat contribuţia.
Exemplul nr. 1
- lei -
””””””””””””””””””””””””””””””””””””””
luna 1 2 3 4 5 6
V - - 500 500 500 500
NZ - - 21 20 21 20
””””””””””””””””””””””””””””””””””””””
În acest caz, media zilnicã a bazei de calcul a indemnizaţiilor de asigurãri sociale de sãnãtate se determinã ca raport între suma veniturilor realizate în lunile 3, 4, 5 şi 6, pe baza cãrora s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, şi numãrul total de zile pentru care s-a achitat contribuţia în aceastã perioadã.
In exemplul de mai sus calculul este urmatorul:
Mzbci = (500+500+500+500) / (21+20+21+20) = 2000 / 82 = 24,39