avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1503 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Termen angajare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Termen angajare

Buna ziua !
As dori sa stiu care este termenul in care angajatorul este obligat sa incheie contractul individual de munca de la data declararii ,,admis'' in urma sustinerii concursului de angajare precum si actul normativ care stipuleaza acest lucru.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:36, 11 Aprilie 2014
codul muncii Art. 30
(1) Încadrarea salariaţilor la instituţiile şi autorităţile publice şi la alte unităţi bugetare se face numai prin concurs sau examen, după caz.
(2) Posturile vacante existente în statul de funcţii vor fi scoase la concurs, în raport cu necesităţile fiecărei unităţi prevăzute la alin. (1) .
(3) În cazul în care la concursul organizat în vederea ocupării unui post vacant nu s-au prezentat mai mulţi candidaţi, încadrarea în muncă se face prin examen.
(4) Condiţiile de organizare şi modul de desfăşurare a concursului/examenului se stabilesc prin regulament aprobat prin hotărâre a Guvernului.
Art. 31
(1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă se poate stabili o perioadă de probă de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie şi de cel mult 120 de zile calendaristice pentru funcţiile de conducere.
(2) Verificarea aptitudinilor profesionale la încadrarea persoanelor cu handicap se realizează exclusiv prin modalitatea perioadei de probă de maximum 30 de zile calendaristice.
(3) Pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractul individual
HG nr. 286/2011 - aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilirea principiilor generale de ocupare a unui post vacant sau temporar vacant corespunzator functiilor contractuale din sectorul bugetar
Art. 40. — (1) Candidatii declarati admisi la concursul de ocupare a unui post vacant sau temporar vacant corespunzator unei functii contractuale sunt obligati sa se prezinte la post intermen de maximum 15 zile calendaristice de la data afisarii.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), in urma formularii unei cereri scrise si temeinic motivate, candidatul declarat „admis” la concurs poate solicita, in termen de 3 zile lucratoare de la afisarea rezultatului concursului, un termen ulterior de prezentare la post, care nu poate depasi 30 de zile lucratoare de la data afisarii rezultatului concursului.
(3) In cazul admiterii la concursul pentru ocuparea unui post temporar vacant, contractul de munca se incheie pe perioada absentei titularului postului.
(4) In cazul neprezentarii la post la termenul stabilit la alin. (1) si in lipsa unei instiintari potrivit alin. (2), postul este declarat vacant, urmand sa se comunice candidatului care a obtinut nota finala imediat inferioara posibilitatea de a ocupa postul respectiv.

Prin urmare, legea prevede ca trebuie sa se prezinte la post in maxim 15 zile de la data afisarii rezultatelor la concurs.

Daca este personal contractual , atunci potrivit art.16 C.mun.
(1) Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana. Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului. Forma scrisa este obligatorie pentru incheierea valabila a contractului.
(2) Anterior inceperii activitatii, contractul individual de munca se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor, care se transmite inspectoratului teritorial de munca.
(3) Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.
....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amanare angajare cristi_afrim cristi_afrim Intrebare ... Se poate ca sa se amane angajarea ? pe alte legi sau regulamente interioare ? SECTIUNEA a 6-a Prezentarea la post Art. 40. — (1) ... (vezi toată discuția)
Prezentare post Marinaduchi Marinaduchi Buna, Am concurs pt un post vacant la stat in 1 aug, interviu in 3 aug. In cazut in care sunt admisa, la cat timp trebuie sa ma prezint la post? (vezi toată discuția)
Contract de muncă, data începerii după examenul medical lyly64 lyly64 Va rog, cand am medicina muncii facuta in cat timp trebuie sa ma angajeze institutia (publica). (vezi toată discuția)