avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 858 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... teren fara numar topografic
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

teren fara numar topografic

Daca ma poate ajuta si pe mine cineva ,am sa prezint pe scurt problema mea.Detin o casa intr-un sat din banat (mostenire de familie),in prelungirea casei mele este un teren care a fost folosit de familia mea de 40 de ani dar pe care nu avem nici un titlu de proprietate ,prelungirea s-a facut acum 40 de ani cu intelegere intre primaria comunei si bunicul meu in mod tacit ,nu exista nici un act.Am fost la primarie pentru a cere un CF In extenso pentru a face masuratorile necesare deoarece doresc sa concesionez acel teren si apoi sa-l cumpar .La primarie ma tot amana pentru ca zic ei au un CF care este vechi si pe care nu se vede numarul topografic al terenului,si ca dureaza pana ce vor abtine altul.Dar din alte surse(am o cunostiinta care are firma de masuratori si are un plan cadastral) am aflat ca acel teren care inainte era un izlaz nu are numar topografic .Ce pot face in aceasta situatie?Mentionez ca terenul are suprafata de 540 mp si este ingradit cu gard deci este bine delimitat.Multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters42058 , utilizator 09:54, 30 Aprilie 2009
Puteti obtine prin uzucapiune acest teren , datorita faptlui ca l-ati avut in posesie timp de 40 de an i .Daca nimeni nu l-a solicitat, si sunt indeplitie toate conditiile ,terenu l va apartine. Nu aveti nevoie de acte, simplul fapt al posesiei presupune ca dvs. il puteti transforma in proprietate.
Timpul cat trebuie sa dureze posesiunea unui imobil pentru a atrage prescriptie achizitiva este de 30 de ani sau de 10-20 de ani. Prescriptie achizitiva de 30 de ani se aplica in cazul in care posesorul nu poseda imobilul in temeiul unui just titlu, ceea ce inseamna ca posesorul nu are un act translativ de proprietate, dar nici nu este legat prin vreun raport de obligatie fata de adevaratul proprietar, in virtutea caruia ar avea abligatia de restituire. Prescriptie achizitiva de 10-20 de ani se aplica atunci cand posesorul poseda imobilul in temeiul unui just titlu si este de buna-credinta. Termenul este de 10 ani atunci cand adevaratul proprietar are domiciliul in circumscriptia tribunalului judetean in care se afla imobilul si de 20 de ani, in cazul in care nu este implinita aceasta conditie.
nu stiu daca terenul este proprietatea statului sau este proprietate publica ,si am inteles ca este diferenta intre cele doua denumiri si daca pot sa-l dobandesc prin uzucapiune ce trebuie sa fac mai departe?
Consultati si un avocat. Daca este proprietatea statului , lucrurile se schimba, deoarece aceste terenuri sunt imprescriptibile achizitiv, adica nu pot fi dobandite pe calea uzucapiunii, insa pot fi concesionate , intr-adevar. dar cel mai bine este sa va convingeti care este situatia juridica a terenului , daca ei au cf, etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

C.f.- posesie faptica helenap helenap buna ziua. va rog sa ma lamuriti ce inseamna in c.f. posesie faptica de la localizare a unui teren intravilan, si cum as putea sa intru in proprietate daca-l ... (vezi toată discuția)
Dreptul de proprietate al unui teren hangiunel hangiunel multumesc anticipat pentru raspuns. tatal meu are in stapanire un teren de circa 150 mp de peste 30 de ani dar nu are act pe el cum poate sa dobandeasca un ... (vezi toată discuția)
Teren agricol fara act de proprietate varsanufie varsanufie Detin un teren agricol in suprafata de 0.42 ha, mostenit de la bunici. Terenul a fost achizitionat de bunici de la o persoana care acum este moarta si nu are ... (vezi toată discuția)