avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 296 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort, partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort, partaj

Am inaintat divort catre sotia mea si vreau sa va intreb urmatoarele, cauza divortului este neintelegerea din cauza banilor:

1.Dupa ce am inaintat divortul ea s-a operat de tiroida si vrea ca eu sa-i platesc pensie, sustinand ca eu sunt vinovatul, ea nu doreste acceptarea divortului. In aceasta cauza, pentru ca judecatoria sa-mi accepte divortul este ca eu sa pledez vinovat, ma poate afecta in vreun fel ca eu pledez vinovat? (e cam absurd, eu inaintez divortul si eu sa pledez vinovat…) o poate avantaja in vreun fel pee a aceasta decizie?

2.Singurul bun comun este apartamentul, la care sotia doreste sa facem partaj, nu vrea sa ne intelegem, in acest caz care este procedura? Cine evalueaza apartamentul? E nevoie doar de certificatul fiscal? Se va face o expertiza?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ofelia Teodorescu , Avocat 13:29, 26 Iunie 2014
Bună ziua,
1. Există posibilitatea prevăzută în codul civil art. 389 alin. 2., prin care soțul divorțat are dreptul la întreținere, dacă se află în nevoie din pricina unei incapacități de muncă survenite înainte de căsătorie ori în timpul căsătoriei. El are drept de întreținere și atunci când incapacitatea se ivește în decurs de un an de la desfacerea căsătoriei, însă numai dacă incapacitatea este cauzată de o împrejurare în legătura cu căsătoria.
Pe de altă parte și vizând o altă posibilitate decât aceea de mai sus, potrivit art. 390 alin. 2 C.civ., prestația compensatorie se poate acorda numai în cazul în care căsătoria a durat cel puțin 20 de ani.
Dumneavoastră nu pledați în nici un fel, pledoaria o ține avocatul, referitor la susținerile dumneavoastră în legătură cu vinovăția, acestea au fost deja împărtășite atât instanței cât și soției pârâte prin cererea de chemare în judecată.

2. Certificatul fiscal, extras de carte funciară, titlu de proprietate sunt doar unele din actele ce se depun între altele. Evaluarea privind valoarea, lotizare și indentificare se va face în cazul partajului prin instantă de către un expert judiciar desemnat de către instanță.
Ultima modificare: Vineri, 11 Aprilie 2014
ContSters318277, utilizator
Buna ziua,

1. Sotul divortat are dreptul la intretinere daca se afla in nevoie, provocata din pricina unei incapacitati de munca survinite inainte de casatorie sau in timpul casatoriei. Operatia de tiroida a sotiei, daca nu a provocat incapacitate de munca a acesteia, nu poate constitui motiv de admitere a cererii de obligare a dvoastra la plata intretinere.
Cine v-a spus ca, daca sotia se opune, nu puteti divorta?
Cine v-a spus ca trebuie sa "pledati vinovat"?
Oricine v-ar fi spus aceste lucruri, sa stiti ca sunt false.
Singurul motiv pt. care cererea de desfacere a casatoriei ar putea fi respinsa de instanta ar fi ca instanta sa constate ca dvoastra purtati intreaga vina, cu conditia sa fi cerut divortul din vina exclusiva a sotiei.

2. Lichidarea comunitatii de bunuri (partajul) se desfasoara in fata instantei. La introducerea cererii, reclamantul estimeaza pretul apartamentului pt. a se stabili taxa de timbru. Ulterior se dispune expertiza pt. a fi stabilita valoarea reala a imobilului. Taxa de timbru se achita de reclamant, dar si onorariul evaluatorului. Cheltuielile de judecata se vor imparti intre parti in functie de cota parte acordata fiecaruia.

Luati legatura cu un avocat pt. a nu mai fi indus in eroare si sa aflati toate detaliile necesare.
Va multumesc mult. Am luat deja legatura cu un avocat care mi-a spus ca in acest caz instanta va dispune divortul in trei situatii: eu sau ea ca vinovat si inca un motiv.
Personal consider ca este absurd ca reclamantul sa solicite desfacerea casatoriei din culpa sa..
invocati culpa comuna a sotilor, imposibilitatea de a mai convietui impreuna, neintelegerile ..etc. dar nu va recomand sa invocati culpa dvs. .......

partajul bunurilor comune se dispune in cadrul unui proces separat, de regula dupa pronuntarea divortului .
Nu stiu daca e absurd, se mai intampla si sa fie adevarat... insa aici cred ca e o eroare de comunicare cu avocatul, vad ca domnul nu a retinut care sunt cele trei variante zise de avocat.
Parerea mea e ca trebuie sa va luati notite sau sa incercati sa ascultati si sa intrebati pana intelegeti, caci nu prea va sunt clare lucrurile.

Daca nu faceti imparteala amiabil, se pierd ceva banuti si e pacat... nu va puteti intelege?

Cat despre operatia aia, nu cred ca acum sotia e in incapacitate de munca... sau e?

Alte discuții în legătură

Bună seara, la divorț pot cere plata unei compensatii dacă ... elena-ramona elena-ramona Bună seara, la divorț pot cere plata unei compensatii dacă în timpul căsătoriei am dobândit mai multe probleme de sănătate? Acum stau în chirie si ... (vezi toată discuția)
Pensie intretinere pentru sot parasit sorinolariu sorinolariu sotia mea a plecat cu copii la alt barbat iar intr-o ancheta sociala a DJASPC D-ta a declarat ca traieste in concubinaj cu acela.La divort exista vreo lege ... (vezi toată discuția)
Divort-infidelitate Fl0r3ntina Fl0r3ntina buna ziua, este adevarat ca s-a dat o lege prin care sotul/sotia infidel/infidela prierde dreptul asupra bunurilor dobandite in timpul casatoriei? daca da ... (vezi toată discuția)