avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 838 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Asigurarea de accidente de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Asigurarea de accidente de munca

Se consideră timp de lucru deplasarea, cu mașina firmei, până la locul în care se desfășura activitatea propriu-zisă a firmei ? Întreb acest lucru întrucât am suferit un AVC în timpul deplasării la locul de muncă, urmat de o intervenție chirurgicală.
Firma nu era obligată să încheie o asigurare de accidente și boli profesionale ?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 18:24, 15 Aprilie 2014
Problema trebuie analizata , in primul rand, sub aspectul celui raspunzator de producerea accidentului.
a) Daca e o terta persoana vinovata, atunci pe asigurarea RCA al celui vinovat, ar trebui sa fiti despagubit;
b) Daca sunteti vinovat dvs., atunci asigurarea de sanatate, platita atat de dvs., prin contractul de munca, cat si de angajator, ar trebui sa acopere aceasta problema;
c) Daca masina condusa de dvs. avea incheiata o asigurare CASCO cu supliment accidente persoane, atunci acel asigurator ar trebui sa va plateasca o anume compensatie, ca urmare a unui accident rutier produs in timp ce ati condus acel vehicul asigurat.

Verificati unde va incadrati dvs.
Evenimentul trebuie cercetat de catre o comisie numita la nivelul firmei si daca sunt indeplinite conditiile legale, se inregistreaza ca accident de munca, de traseu.
Cititi mai multe despre accident de traseu aici
www.avocatnet.ro/content/for...
De regula, angajatorii incheie cu firme de asigurari, asigurari pentru lucratori in cazul producerii de accidente de munca. Aceste asigurari, de regula, sunt incheiate pentru un numar total, de salariati, acestia nefiind nominalizati.
sorin111 spune ca a suferit un AVC (accident vascular cerebral) si nu un accident de circulatie. Toate discutiile legate de vinovati,RCA, CASCO sunt fara rost.
gigipopa, firmele nu incheie "de regula" ci obligatoriu platesc asigurari de accidente de munca si boli profsionale in baza legii 346/2002: www.avocatnet.ro/content/art...
dragupfa,
Asigurarile de care amintesc eu, nu sunt obligatorii si sunt optionale fata de asigurarile obligatorii pentru AM si BP, mentionate in Legea nr. 346/ 2002 republicata in 2014.
Firmele care inregistreaza, de regula, mai multe evenimente anual (statistic vorbind), din sectoare cu riscuri deosebite (ctii, agricultura, chimie, etc.), pentru a nu plati sume mari victimelor/ urmasilor victimelor, drept daune materiale si/ sau daune morale, in caz ca se ajunge in instanta, ca urmare a producerii unui eveniment/ AM, BP, recurg frecvent la astfel de asigurari pentru un numar total de angajati si o suma totala, fixa (contracte de asigurari in care nominalizeaza doar cativa din total asigurati, pe cei mai expusi sau nu nominalizeaza pe nimeni).
sorin111 a mentionat: "... Întreb acest lucru întrucât am suferit un AVC în timpul deplasării la locul de muncă, urmat de o intervenție chirurgicală. ... "
Va reamintesc ca Legea ssm nr.319/ 2006 mentioneaza:
-art.5 În sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următorul înţeles:
f) eveniment - accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, situaţia de persoană dată dispărută sau accidentul de traseu ori de circulaţie, în condiţiile în care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum şi cazul susceptibil de boală profesională sau legată de profesiune.
Mesajul meu: " ..... Evenimentul trebuie cercetat de catre o comisie numita la nivelul firmei si daca sunt indeplinite conditiile legale, se inregistreaza ca accident de munca, de traseu.... " a vizat aspectul evenimentului petrecut pe traseu. In urma cercetarii evenimentului se putea constata ca o sperietura, provocata de o depasire interzisa, de aparitia unui animal in fata masinii, etc.a dus la declansarea AVC. Cazul fericit a fost ca nu s-a produs un accident de circulatie si protagonistul a stapanit masina si ulterior a ajuns in timp util la spital. Aceste aspecte pot fi stabilite doar prin consultarea certificatului medical impreuna cu datele mentionate in dosarul medical (era sau nu era inregistrat ca fiind suspect de AVC ?!), fisele de internare, fisa de recomandari medicale la externare, etc. O cercetare pertinenta a evenimentului produs, trebuie sa aiba in vedere aceste aspecte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident rutier(accident de munca) IIULIU IIULIU Buna Va rog sa-mi spuneti ce drepturi am in situatia urmatoare:ma intorceam cu masina(eram pasager) spre casa dintr-o alta localitate unde am fost intr-o ... (vezi toată discuția)
Accident de munca rutier Renata96 Renata96 Buna ziua. Ca profesie sunt livrator. Am avut un accident in urma caruia masina a fost avariata. Mașina nu avea casco. Am fost informat ca trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Accident de munca lauramaxim lauramaxim accident pe trecere de pietoni, eu fiind pietonul,in timpul orelor de lucru,eu fac teren, fiind bugetara,de ce despagubiri pot beneficia? multumesc (vezi toată discuția)