Buna
Va rog sa-mi spuneti ce drepturi am in situatia urmatoare:ma intorceam cu masina(eram pasager) spre casa dintr-o alta localitate unde am fost intr-o delegatie cu sarcini de serviciu.Pe traseu o masina ne-a taiat calea ,am lovit-o,ne-am rasturnat si ne-am oprit intr-un gard de beton.In urma accidentului eu am fost cel mai grav ranit(am suferit mai multe lovituri la corp iar mana stanga mi-a fost rupta in mai multe locuri fiind nevoie de operatie de urgenta implatarea unei placute de titan si a mai multor suruburi,Am stat in spital 8 zile dupa care am mai primit 21 de zile concediu . trebuie sa revin pt prelungirea concediului medical .pentru scoaterea firelor si a gipsului.Peste un an voi fi supus din nou unei alte operatii pentru extragerea placutei si a suruburilor,operatie care va necesita o alta perioada de internare si incapacitate temporara de munca.
Va rog sa-mi spuneti ce drepturi am in aceasta situatie si la cine ar trebui sa apelez pentru a-mi obtine toate drepturile ,despagubirile si cheltuielile avute cu operatia si cu recuperarea(pt operatie am fost nevoit sa-mi cumpar placuta,suruburile plus alte medicamente postoperatie)
Va multumesc.
Nu precizati daca masina in care erati pasager era masina firmei sau daca era mentionata in delegatia dvs. deplasarea cu masina respectiva si traseul de deplasare.
Evenimentul respectiv trebuia comunicat la ITM si cercetat de catre o comisie desemnata prin decizia interna a angajatorului. Dosarul de cercetare se avizeaza de catre ITM si daca sunt indeplinite conditiile legale, firma inregistreaza evenimentul ca accident de munca si completeaza formularul FIAM.
PV de cercetare AM si formularul FIAM avizat de catre ITM trebuie sa va parvina prin grija angajatorului.
In baza acelorasi documente se poate face decontarea serviciilor si prestatiilor prevazute de Legea nr. 346/ 2002 republicata in 2009 cu modificarile si completarile ulterioare, privind asigurarea obligatorie pentru AM si BP,
-art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru
reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
Prestatiile si serviciile se deconteaza din Fondul national unic pentru AM si BP la care cotizeaza lunar, obligatoriu, toate firmele. Fondul este gestionat de catre Casa judeteana de pensii.
Daca nu s-a comunicat evenimentul de catre firma la ITM o puteti face dvs. in scris, cu nr. de inregistrare/ data.
Daca s-a cercetat evenimentul produs de catre firma si nu s-a obtinut avizul ITM, evenimentul nefiind incadrat ca AM, nu beneficiati de prevederile susmentionate, caz in care, in baza PV de cercetare al politiei rutiere, puteti beneficia de prevederi din asigurarea soferului responsabil de producerea evenimentului rutier.
Puteti deschide si actiune in instanta impotriva soferului responsabil de producerea evenimentului rutier si cere daune materiale (sa va puteti recupera cheltuielile) si/ sau daune morale (pentru disconfortul creat).
Buna
In primul rand va multumesc pentru raspuns
E accident de munca exista toate premisele pt asta(eram in delegatie de serviciu,cu masina firmei,eram pe traseul de intoarcere spre casa,avem delegatie pentru aceasta deplasare) iar masina firmei sigur e dauna totala
Daca puteti sa-mi spuneti in ce consta *indemnizatia pentru incapacitate temporara*si daca aceasta indemnizatie trebuie sa mi-o dea firma angajatoare
Pe alta parte soferul vinovat de accident(care si el conducea tot o masina de firma)nu raspunde cu nimic fata de victimele din masina accidentata?vor fi un nr destul de mare de zile in care voi fi in concediu medical plus ca pesre un an mai urmeaza o operatie de scoatere a placutei si suruburilor folosite in operatie
-asigurarea masini vinovate nu despagubeste victimele sau asigurarea masini noastre de firma(avem si casco si asigurarea obligatorie)nu poate sa despagubeasca atat pentru refacere dar si moral(trauma e una destul de mare )
Multumesc
Puteti solicita despagubiri civile de la societatea de asigurari unde are asigurare RCA soferul vinovat de producerea accidentului. Pentru detalii, ma puteti contacta!
Indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă este reprezentata de plata concediului medical si este suportata de asigurator adica Casa Judeteana de Pensii
Accident de munca
VICTOR-G
Buna ziua.
Am suferit un accident de munca,alunecand pe gheata la servici.
Angajatorul m-a gasit vinovat,deoarece nu m-am deplasat cu atentie.
Dar faptul ca ... (vezi toată discuția)