Buna ziua.
Am suferit un accident de munca,alunecand pe gheata la servici.
Angajatorul m-a gasit vinovat,deoarece nu m-am deplasat cu atentie.
Dar faptul ca acea zona nu a fost delimitata pentru a fi evitata ,nu au fost imprastiate materiale antiderapante sau pentru topirea ghetii,respectiv indepartarea acesteia,cineeste raspunzator?
Va multumesc!
Evenimentul produs trebuie comunicat la ITM si cercetat de catre o comisie desemnata prin decizia angajatorului.
Dosarul de cercetare se avizeaza de catre ITM si daca sunt indeplinite conditiile legale, evenimentul produs se inregistreaza ca AM de catre firma prin completarea formularului FIAM.
In baza PV de cercetare AM si a formularului FIAM, victima beneficiaza de prevederile Legii nr. 346/ 2002 republicata in 2009 privins asigurarea obligatorie pentru AM si BP a tuturor firmelor,
-art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru
reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
Victima unui AM beneficiaza de aceste prevederi in urma demersurilor facute de angajator.
Ca victima trebuie ca angajatorul sa va dea PV de cercetare AM vizat de ITM si formularul FIAM.
In PV de cercetare AM avizat de ITM se regasesc cauzele producerii evenimentului si responsabilitatile. Verificati daca ITM a vizat dosarul de cercetare a AM doar cu unica responsabilitate care va revine - neatentia dvs.
Aveti posibilitatea sa contestati PV de cercetare a AM la ITM/ Inspectia muncii daca aveti documente/ dovezi (poze/ caseta video) care sa va sustina punctul de vedere.