avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... accident de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

accident de munca

buna, am avut un accident de munca, acum o luna, trauma este mare la coloana, si as vrea sa stiu ce pot face legal? ce drepturi am?
Ultima modificare: Vineri, 19 Iunie 2015
erika39, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:13, 19 Iunie 2015
Sa solicitati daune angajatorului. Daca nu este de accord sa le achite, sa va adresati instantei.
Pastrati toate documentele medicale.
Ultima modificare: Vineri, 19 Iunie 2015
Cristina Paisa, Avocat
VA MULTUMESC MULT,
In primul rand trebuie sa aveti expertiza celor de la ITM in care precizeaza daca angajatorul are sau nu culpa si sa astepti finalizarea dosarului penal(in caz ca s-a deschis).
Angajatorul trebuia sa anunte evenimentul produs la ITM si sa numeasca o comisie pentru cercetarea AM. Dosarul de cercetare a AM se avizeaza de catre ITM, iar victima primeste de la angajator un exemplar din PV de cercetare si formularul FIAM de inregistrare AM.
PV de cercetare AM poate fi contestat la ITM/ inspectia muncii daca victima accidentului nu este de acord cu concluziile din PV de cercetare AM.
Toate firmele cotizeaza obligatoriu, lunar, la Fodul unic national pentru AM si BP. Conform prevederilor legale victimele beneficiaza (Legea nr. 346/ 2002 republicata in 2009, privind asigurarea pentru AM si BP),
-art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru
reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
Conform prevederilor contractului colectiv de munca incheiat la nivelul firmei puteti beneficia de ajutoare materiale si/ sau banesti.
Daca firma are incheiat contract de asigurare pentru lucratori, nominal/ nenominal pentru AM si BP, cu o firma de asigurari, in urma producerii AM, firma incaseaza o suma de bani de la firma de asigurari, bani care trebuie sa ajunga la victima AM.
Aveti posibilitatea sa deschideti actiune in instanta impotriva firmei si/ sau persoanelor raspunzatoare pentru producerea evenimentului (in conditiile in care responsabilitatea nu va apartine integral dvs., ca victima), anexand la actiune PV al ITM, formularul FIAM, documente medicale. Puteti solicita instantei de judecata, sa aprobe efectuarea unei expertize tehnice judiciare in specialitatea protectia muncii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident de munca Poplaca Poplaca Buna ziua , azi am avut un accident de munca , seful m-a sfatuit sa declar cu totul altceva , ca nu am fost la munca azi si ca mi-am luat o zi libera , si ca ... (vezi toată discuția)
Accident de munca VICTOR-G VICTOR-G Buna ziua. Am suferit un accident de munca,alunecand pe gheata la servici. Angajatorul m-a gasit vinovat,deoarece nu m-am deplasat cu atentie. Dar faptul ca ... (vezi toată discuția)
Boala profesionala Bilboreanu Bilboreanu Buna ziua.Daca se constata o boala ca fiind profesionala ce obligatii are firma la care lucrez si in ce mod si le poate indeplini? (vezi toată discuția)