avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 475 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident de munca

Buna ziua , azi am avut un accident de munca , seful m-a sfatuit sa declar cu totul altceva , ca nu am fost la munca azi si ca mi-am luat o zi libera , si ca accidentul s-a petrecut in alta parte . Ma puteti sfatui ce as putea sa fac , ce am de pierdut sau de castigat . Am suferit o interventie chirugicala la deget . Multumesc si astept raspuns .
Cel mai recent răspuns: Poplaca , utilizator 21:41, 31 Ianuarie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Angajatorul are obligatia legala sa anunte evenimentul produs la ITM si sa desemneze prin decizie o comisie pentru cercetare. Dosarul de cercetare se trimite la ITM pentru avizare si daca sunt indeplinite conditiile legale, angajatorul intocmeste formularul FIAM si inregistreaza AM.
Angajatorul are obligatia sa va dea PV de cercetare AM avizat de ITM si formularul FIAM. Aceleasi documente se trimit de angajator la CJP care administreaza Fondul national unic pentru AQM si BP, fond la care cotizeaza obligatoriu, lunar, toate firmele. Din acest fond se platesc prestatii si servicii pentru victimele AM si BP conform prevederilor Legii nr. 346/ 2002 republicata in 2009 privind asigurarea pentru AM si BP,
-art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
Daca declarati altceva decat realitatea, evenimentul produs nu se inregistreaza ca AM si nu beneficiati de prevederile art.18. Trebuie sa aveti in vedere si faptul ca in urma producerii evenimentului respectiv situatia dvs. medicala se poate complica.
Daca angajatorul nu o face puteti sesiza dvs. ITM in scris, cu nr. de inregistrare/ data.
Va multumesc !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident de munca Mihai rmn Mihai rmn Am fost lovit de un coleg de munca cu un stivuitor si m- am ales cu o fractura destul de urata ce drepturi am ? (vezi toată discuția)
Accident munca ContSters496631 ContSters496631 Am avut un accident de munca ,m-am taiat la un feliator de mezeluri(nu foarte tare) dar am fost la urgenta am facut si injectie pt ca aveam temperatura si sa ... (vezi toată discuția)
Accident de munca Szocscs Szocscs Buna ziua. Daca lucrez de 2 luni la o firma ( inainte a fost intrerupt asigurarea) si am suferit un accident de lucru, am derept la indemnizare? (vezi toată discuția)