avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 721 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident de munca

Buna ziua. Daca lucrez de 2 luni la o firma ( inainte a fost intrerupt asigurarea) si am suferit un accident de lucru, am derept la indemnizare?
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 22:05, 12 Martie 2019
Evenimentul produs trebuie anuntat la ITM si cercetat de o comisie desemnata de angajator prin decizie interna.
Dosarul de cercetare se avizeaza de catre ITM si daca sunt indeplinite conditiile legale, firma inregistreaza AM si completeaza FIAM.
PV de cercetare AM avizat de ITM si formularul FIAM se dau de catre angajator, victimei AM si se trimit la CJP care gestioneaza Fondul national unic pentru AM si BP constituit in baza Legii nr. 346/ 2002 republicata in 2009 privind asigurarea obligatorie pentru AM si BP.
Conform acestei legi, victima AM beneficiaza de prevederile
-art. 18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
Toti angajatorii din Romania cotizeaza lunar, obligatoriu la FNU pentru AM si BP.
Multumesc.
Nunai daca este accident de munca se poate plati indemnizatia pentru incapacitate de munca la 2 luni vechime. Decontarea se face din fondul national unic pentru accidente de munca si boli profesionale administrat de Casa de Pensii.
In rest conditia pentru a beneficia de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate este indeplinirea stagiului minim de asigurare care, potrivit prevederilor art.7 din OUG nr.158/2005, este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.
Ca si exceptie, potrivit prevederilor art.9 si art. 31 din OUG nr.158/2005, asiguratii au dreptul la concediu si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, fara conditii de stagiu de asigurare, in cazul urgentelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, neoplaziilor si SIDA. Fara conditie de stagiu de asigurare se acorda si concediul si indemnizatia de risc maternal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajatorul nu vrea să îmi mai plătească concediul medical în urma unui accident de munca nedeclarat. ce soluții am, și ce demersuri pot face? Adrian Pana Adrian Pana Buna ziua. Am suferit un accidenr de munca in Octombrie 2017, sunt in concediul medical pana in iulie 2018. Problema este ca angajatorul nu mai vrea sa ... (vezi toată discuția)
Boala profesionala Bilboreanu Bilboreanu Buna ziua.Daca se constata o boala ca fiind profesionala ce obligatii are firma la care lucrez si in ce mod si le poate indeplini? (vezi toată discuția)
Ce drepturi am? - accident de muncă în germania Unname Unname Buna ziua, fratele meu a avut un accident de munca pe teritoriul Germaniei,El fiind cu contract de munca pe teritoriul Romaniei.Are o tija metalica in jurul ... (vezi toată discuția)