avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 598 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident de munca

Buna ziua. Daca lucrez de 2 luni la o firma ( inainte a fost intrerupt asigurarea) si am suferit un accident de lucru, am derept la indemnizare?
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 22:05, 12 Martie 2019
Evenimentul produs trebuie anuntat la ITM si cercetat de o comisie desemnata de angajator prin decizie interna.
Dosarul de cercetare se avizeaza de catre ITM si daca sunt indeplinite conditiile legale, firma inregistreaza AM si completeaza FIAM.
PV de cercetare AM avizat de ITM si formularul FIAM se dau de catre angajator, victimei AM si se trimit la CJP care gestioneaza Fondul national unic pentru AM si BP constituit in baza Legii nr. 346/ 2002 republicata in 2009 privind asigurarea obligatorie pentru AM si BP.
Conform acestei legi, victima AM beneficiaza de prevederile
-art. 18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
Toti angajatorii din Romania cotizeaza lunar, obligatoriu la FNU pentru AM si BP.
Multumesc.
Nunai daca este accident de munca se poate plati indemnizatia pentru incapacitate de munca la 2 luni vechime. Decontarea se face din fondul national unic pentru accidente de munca si boli profesionale administrat de Casa de Pensii.
In rest conditia pentru a beneficia de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate este indeplinirea stagiului minim de asigurare care, potrivit prevederilor art.7 din OUG nr.158/2005, este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.
Ca si exceptie, potrivit prevederilor art.9 si art. 31 din OUG nr.158/2005, asiguratii au dreptul la concediu si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, fara conditii de stagiu de asigurare, in cazul urgentelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, neoplaziilor si SIDA. Fara conditie de stagiu de asigurare se acorda si concediul si indemnizatia de risc maternal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu pt incapacitate temporara de munca katylazin katylazin am o boala da plamani obstuctiva cronica [BPOC] lucrez la o firma de confectii la calcat cu aburi, va rog frumos sa-mi spuneti daca am dreptul la concediu ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, soțul meu a avut un accident de munca la începutul ... Andagrig4 Andagrig4 Bună ziua, soțul meu a avut un accident de munca la începutul lunii foarte grav,lovitura la coloana cervicala și acum este semiparalizat de la gat în ... (vezi toată discuția)