avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Despagubiri morale, accident de munca
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Despagubiri morale, accident de munca

Salutare, acum 3 luni am suferit un accident rutier ,urmare a caruia sunt si la ora actuala inapt fizic,medical,anume:ma deplasam pe un drum judetean intre doua localitati,in conditii de ploaie si vant,moment in care un copac aflat pe marginea drumului s-a prabusit peste masina (de serviciu) pe care o conduceam,accidentandu-ma grav si la muschii femurali ai piciorului stang, si provocandu-mi o fisura la femur.Mentionez ca eram in timpul serviciului.
In momentul actual am 80 de zile de ingrijiri medicale,si este foarte probabil sa mai am nevoie de 20-30.Intrebarile la care caut raspuns sunt:
1.Pot beneficia de despagubiri banesti,din partea asiguratorului (masina are RCA,nu CASCO) ?
2.Care este procedura optima pt solicitarea de daune morale catre administratorul drumului(Consiliul Judetean) ,si daca ma puteti indruma catre jurisprudenta , cazuri similare,etc. Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Olga Tanasa , Consultant asigurari 18:52, 4 August 2016
Legat de partea de accident de munca.
Evenimentul produs pentru a fi inregistrat ca AM trebuia comunicat la ITM, cercetat de catre o comisie numita de catre angajator, dosarul de cercetare avizat de catre ITM si firma sa inregistreze AM.
In cazul inregistrarii evenimentului ca AM, dvs. trebuie sa primiti de la angajator PV de cercetare AM si formularul FIAM de inregistrare AM.
Conform prevederilor Legii nr. 346/ 2002 republicata in 2009 privind asigurarea pentru AM si BP, toti angajatorii cotizeaza obligatoriu la Fondul national unic pentru AM si BP si le sunt aplicabile prevederile:
- art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru
reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
Prin contractul colectiv de munca, incheiat la nivel de firma se pot prevedea ajutoare materiale pentru victime/ urmasii victimelor in cazul producerii unor AM si BP.
De regula, angajatorii incheie cu firme de asigurari, contracte de asigurare pentru AM si BP nominal sau pentru un numar de salariati. In cazul producerii unui eveniment, prima de asigurare ar trebui sa ajunga la victima/ urmasii victimei, dupa caz. De obicei, firma incaseaza prima de asigurare.
Firma la care sunteti angajat poate sa dea in judecata administratorul drumului si sa solicite daune materiale si/ sau daune morale pentru producerea evenimentului si recuperarea cheltuielilor cu repararea masinii.
Pe RCA se platesc daune doar la terti, nu titularului asigurarii.
Nefericitul accident nu a fost provocat de o masina ci de un copac, asadar nu puteti fi despagubit in baza politei RCA.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident de munca mihaicristian69 mihaicristian69 Buna ziua As dori sa pun si eu urmatoarea intrebare ; in cazul unui accident de munca avand ca si consecinta amputarea a 2 degete de la mana dreapta si inca ... (vezi toată discuția)
Accident de munca Rebeccaelena Rebeccaelena Buna ziua.Am un frate de 29 ani care a suferit un accident la munca,in domeniul constructiilor,mai exact a cazut de pe acoperis,de la 6m,firma respectiva ... (vezi toată discuția)