avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident de munca

Buna ziua As dori sa pun si eu urmatoarea intrebare ; in cazul unui accident de munca avand ca si consecinta amputarea a 2 degete de la mana dreapta si inca 2 degete care nu se pot reface total , , care sunt obligatiile de ordin material pe care le are angajatorul catre cel accidentat ( salariat ) . Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: mihaicristian69 , utilizator 20:37, 5 Februarie 2018
În situaţia în care se constată, în baza dosarului de cercetare, că accidentul de muncă s-a produs din vina angajatorului, atunci angajatul poate solicita daune materiale.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca evenimentul produs a fost cercetat si inregistrat ca accident de munca, victima trebuie sa primeasca PV de cercetare a AM si formularul FIAM de inregistrare AM.
In baza acestor documente se platesc concediile medicale de catre Casa judeteana de pensii din fondul national unic pentru AM si BP, fond la care participa obligatoriu, lunar, toate firmele.
Legea nr. 346/ 2002 republicata in 2009, privind asigurarea pentru AM si BP mentioneaza:
-art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru
reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
Accidentatul, dupa caz, beneficiaza de prevederile din acest articol prin casa de pensii.
In contractul colectiv de munca incheiat la nivel de firma pot exista prevederi privind acordare de ajutoare materiale si/ sau banesti victimelor AM si BP.
Daca in PV de cercetare AM, responsabilitatea producerii AM revine in totalitate angajatorului, victima poate deschide actiune in instanta impotriva firmei si sa solicite daune materiale si/ sau daune morale.

Va multumesc frumos !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident la locul de muncă nedeclarat la insistențele și promisiunile șefului. ce mai pot face acum? Ramonaneky Ramonaneky in urma cu 3 luni la locul meu de munca mam accidentat cu o amputare de deget la banzega,am fost transportata la spitalul de urgenta ,iar in drum spre ... (vezi toată discuția)
Accident de munca Poplaca Poplaca Buna ziua , azi am avut un accident de munca , seful m-a sfatuit sa declar cu totul altceva , ca nu am fost la munca azi si ca mi-am luat o zi libera , si ca ... (vezi toată discuția)