avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 826 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident de munca

Buna ziua.Am un frate de 29 ani care a suferit un accident la munca,in domeniul constructiilor,mai exact a cazut de pe acoperis,de la 6m,firma respectiva neasigurandu.le echipamentul de protectie necesar.Ca urmare s.a ales cu multiple fisuri craniene,fractura de femur,coaste rupte,complicatii la plamani.A fost in coma 2 sapt,acum s.a trezit insa nu se poate misca,nu vorbeste.In situatia data vrem sa stim ce masuri trebuie sa luam,cine va fi tras la raspundere,pentru ca nu se stie daca va mai putea munci vreodata.Vrem sa facem tot ce se poate pt el,insa pe langa sprijinul moral are nevoie si de cel financiar pt recuperare,tratament si cele necesare.Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 19:14, 5 Noiembrie 2017
Evenimentul produs trebuie comunicat de catre firma la ITM si cercetat ca AM. Fiind vorba de gravitatea accidentului (poate fi vorba de invaliditate), evenimentul se cerceteaza de catre ITM. In urma cercetarii se stabilesc cauze si responsabilitati.
Daca evenimentul nu a fost comunicat de firma de ctii. la ITM, puteti sesiza dvs. ITM, in scris, cu nr. de inregistrare/ data.
Trebuie sa primiti de la angajator PV de cercetare si formular FIAM de inregistrare AM. De la spital sa solicitati documentele medicale 9concediu medical, foaie de tratament, recomandari medicale, etc.)
Conform prevederilor Legii nr.346/ 2002 republicata in 2009, privind asigurarea pentru AM si BP, victimele AM au drepturi
-art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru
reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
Prestatiile si serviciile se platesc prin grija angajatorului din fondul national unic la care contribuie obligatoriu toate firmele, fond gestionat de casa judeteana de pensii.
In contractul colectiv de munca incheiat la nivel de firma pot fi prevazute ajutoare materiale si/ sau banesti pentru victimele AM si BP.
Multe firme incheie contracte de asigurari pentru caz de accidente cu firme de asigurari, pentru lucratori, nominal sau pentru un numar de ... lucratori. In urma producerii unui accident, firma de asigurari plateste asigurarea, firmei, dar nu intotdeauna suma de bani ajunge la victima/ urmasi, asa cum ar fi normal.
In baza PV de cercetare AM si a formularului FIAM, puteti deschide actiune in instanta, dupa caz, impotriva persoanelor/ firmei gasite responsabile de producerea evenimentului si cere daune materiale si/ sau daune morale de al persoanele responsabile de producerea evenimentului.
De mutat in sectiunea ssm-protectia muncii.
Ultima modificare: Duminică, 5 Noiembrie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic
In prima faza evenimentul va fi cercetat de firma unde s-a produs accidentul Dupa ce veti primi procesul verbal de cercetare aveti dreptul ca in 30 de zile sa contestati acest proces verbal, daca considerati ca nu reflecta realitatea, la Inspectoratul Teritorial de Munca. Sfatul meu e sa analizati cu mare atentie procesul verbal si daca ceva vi se pare in neregula sa-l contestati pentru ca de obicei firmele cand cerceteaza se fac ca nu vad propriile greseli. Daca fratele nu va putea sa mai lucreze comisia medicala il va incadra intr-un grad de invaliditate iar in acel moment cercetarea va fi reluata de Inspectoratul Teritorial de Munca. Functie de cauza producerii evenimentului si a cauzelor care au favorizat producera acestuia stabilite prin procesul verbal de cercetare puteti cere daune angajatorului.
Ultima modificare: Duminică, 5 Noiembrie 2017
inspectorSSM, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident de munca erika39 erika39 buna, am avut un accident de munca, acum o luna, trauma este mare la coloana, si as vrea sa stiu ce pot face legal? ce drepturi am? (vezi toată discuția)