avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1330 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... recurs n.u.p
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

recurs n.u.p

se poate face recurs la solutia de n.u.p. data de parchet . daca da ....unde !?
Cel mai recent răspuns: celina , utilizator 20:59, 13 Mai 2009
Solutia de N.U.P poate fi contestata, dupa cum s-a spus si mai sus, initial pe baza art. 278 - la prim-procurorul parchetului iar daca si acesta din urma respinge plangerea, persoana in cauza se poate adresa instantei de judecata pe baza art. 278 ind.1 .
Ceea ce vrea sa spuna RIL nr. 48/2007 este ca instanta sesizata cu o plangere impotriva rezolutiei de NUP nu poate pronunta solutia prevazuta de art. 278 ind 1, alin 8 lit. c, si anume admiterea plangerii si retinerea cauzei spre judecare, pentru ca in acest caz nu exista o urmarire penala inceputa si nu au fost , asadar , administrate probe ( fiind efectuate numai acte premergatoare ). Intr-o atare situatie, instanta se va pronunta pe alin 8 lit. b si va trimite cauza procurorului.
Super clar raspunsul, multumesc mult!
Explicatia de mai sus, referitoare la 278 ind 1 alin 8 lit c este legala si valabila si in cazul in care plangerea adresata instantei, 278 ind 1 a fost facuta impotriva rezolutiei prim-procuror de scoatere de sub urmarire penala?
ca solutii date de judecator in cazul unei astfel de plangeri

in art. 278 alin 8 lit. c) se mentioneaza: admite plangerea prin incieere, desfiinteaza rezolutia sau ordonanta atacata si, cand proble existente la dosar sunt suficiente, retine cauza spre judecare, in complet legal constituit , dispozitiile privind judecata in prima instanta aplicandu-se in mod corespunzator.
Deci daca retine cauza , plangerea , aceasta constituie actul de sesizare al instantei. La randul ei, si aceasta hoarare a judec. poate fi atacata curecurs de procuror, pers. care a facut plangerea, de pers fata de care s-a dispus nup.
Super clar raspunsul, multumesc mult!
Explicatia de mai sus, referitoare la 278 ind 1 alin 8 lit c este legala si valabila si in cazul in care plangerea adresata instantei, 278 ind 1 a fost facuta impotriva rezolutiei prim-procuror de scoatere de sub urmarire penala?



Explicatia de mai sus vizeaza exclusiv plangerea impotriva rezolutiei de NUP . In cazul in care instanta a fost sesizata cu o plangere impotriva solutiei de scoatere de sub urmarire penala, instanta poate proceda conform prevederilor art. 278 ind. 1 lit c ; sfera de aplicare a dispoziţiilor art.2781 alin.8 lit.c din Codul de procedura penala cuprinde numai solutiile de scoatere de sub urmarire penala si de incetare a procesului penal .
Ultima modificare: Miercuri, 13 Mai 2009
celina, utilizator
Multumesc mult!
Nu aveti idee de cat timp incerc sa aflu raspunsul la intrebarea asta....inseamna ca pot sa cer instantei sa faca aplicare art.2781 alin.8 lit.c din Codul de procedura penala adica macar sa incerc urmand ca instanta sa dispuna dupa caz....cu posibilitate de recurs pentru toate partile....daca am inteles bine din cele scrise mai sus...
Inca o data multumesc tuturor pentru raspuns! Sunt de un real si mare ajutor pentru niste profani in ale sistemului judiciar/penal/samd...

Alte discuții în legătură

Sunt chemat in instanta in calitate de intimat intr-un proces penal mariusicacristian mariusicacristian Buna ziua ! As dori sa aflu daca sunt chemat in instanta in calitate de intimat, intr-un proces penal , in care plangerea este facuta impotriva rezolutiilor ... (vezi toată discuția)
Procedura in penal... gigelas gigelas Buna ziua, Imi poate spune si mie cineva,daca se mai poate formula recurs/apel impotriva unei sentinte prin care instanta a respins plangerea impotriva ... (vezi toată discuția)
Ce urmeaza dupa desfiintarea unei ordonante a parchetului de catre judecatorie? irina_stirbu2000 irina_stirbu2000 O plangere impotriva ordonantei procurorului cu NUP s/a judecat si a fost admisa plangerea,s/a desfiintat ordonanta si s/a stabilit un termen de judecata. Va ... (vezi toată discuția)