Am cumparat un apartament , acum 1 an ,pe o scara cu 20 de apartamante. Inca nu m-am mutat pentru ca a trebuit sa-l reapar si reamenajez. De curand am facut o cerere de racordare la gaze, la coloana ce trece prin casa scarii (am inteles ca un numar de 16 proprietari au contribuit la instalarea coloanei de gaze ). Am solicitat administratorului sa-mi spuna cu ce suma trebuie sa contribui si ca raspuns mi-a inmanat o hartie scrisa de mana , stampilata cu o stampila rotunda purtand numele ,,Asociatia de proprietari , BL X , sc Y dar fara CIF in care cei 15 proprietari doresc ca cei ce se vor racorda ulterior sa plateasca o suma de 3, 5 ori mai mare decat contributia lor individuala din 2010.
Am solicitat administratorului de unde reiese aceste calcule si daca eu sunt proprietar de 1 an de zile am dreptul sa stiu cum a calculat si documentele justificative de unde reiese aceasta suma. Unii vecini imi spun ca de fapt asociatia nu este infiintata de fapt pentru ca nu exista presedinte, cenzor etc iar plata pentru utilitati proprii - apa rece, gunoi, gaze isi plateste fiecare, administratorul nu incaseaza nimic, nu exista fond de rulment etc.
INTREBARE :
1. Cine ii da dreptul sa foloseasca o stampila in aceste conditii?
2. Cum poate ,,sugera" o idee proprie de a obtine bani de la un singur proprietar pentru a-si acoperi unele ,,nevoi" (am inteles ca vrea sa recupereze bani pierduti in litigiile proprii judecatoresti) ?
3. Cine ii da dreptul sa ceara o suma de 3 sau 5 ori mai mare decat suma cu care a contribuit fiecare proprietar la instalarea coloanei de gaze?
Mentionez ca coloana de gaze trece prin casa scarii ceea ce inseamna proprietate comuna si ca atare fiecare proprietar trebuie sa contribuie cu o cota parte.
Cel mai bine ar fi sa apelati la serviciile unui avocat. Deci, mergeti la un cabinet de avocatura, discutati acolo toate aceste probleme, pentru ca aici, nu cred ca cineva se poate implica de asa natura incat sa fiti multumiti.
Situatia este intr-adevar "nashpa", si pentru ca este chiar asa de rau cum ati prezentat-o, ma tem ca va trebui sa "cotizati" conform pretentiilor. Cineva a investit, a cheltuit, s-a zbatut pentru aceasta lucrare si vrea sa fie compensat fix cu de 3,5 ori mai mult decat au dat ei. Profita de faptul ca nu s-a facut un protocol initial in aceasta privinta.
Personal am vazut o situatie asemanatoare, dar nu la gaze, ci la energie electrica: pe o strada (case pe pamant) oamenii au vrut sa fie racordati la e. electrica. Au mers la furnizor, proiecte, devize, facturi, costuri enorme. Cand a venit un alt proprietar (la capatul strazii) a vrut si dansul sa se racordeze, dar nu s-a inteles de nicio culoare cu cei care achitase mai inainte toate alea despre care v-am spus. Atunci romanul s-a ambitionat si si-a tras propria retea de energie electrica (chestie de sold la tescherea), fix paralela cu cealalta - practic, eu pana la 60 de ani, eu nu vazusem inca asa ceva. Sa te crucesti nu alta!
Pentru a trage o teava de gaz pe casa scarii este nevoie de niste aprobari ale vecinilor, ale asociatie cum s-o numi ea, de locatari sau de proprietari.
Vedeti daca si cel de la care ati achizitionat apt. si-a dat acordul - s-ar putea sa va ajute in demersul dvs. Mai mult, consider ca este necesar sa luati acceptul si pretentiile la toti cei care au cotizat initial - si nu cred ca toti vor fi chiar asa de hrapareti.
Succes!
Daca vreti sa va racordati la o coloana de gaze care a fost montata pentru centralele de apartament, deci suplimentara celei initiale din bucatarii, atunci trebuie sa stiti ca aceasta nu este comuna decat celor 15 proprietari care au participat la cheltuielile cu montarea acesteia.
Trebuie sa stati de vorba cu cei 15 proprietari si sa va lamuriti asupra sumei pe care ei v-o pretind.
Hartia pe care v-a aratat-o administratorul poate, cel mult, sa fie o notita de informare, nicidecum un act legal al asociatiei, daca ziceti ca acolo nu exista o forma organizata de asociere.
Pe scara , in bloc nu a existat instalata nicio coloana de gaze. Acea coloana de gaze a fost instalata pentru prima data in 2010 , si da, vechiul proprietar si-a dat acordul pentru instalare coloana de gaze pe casa scarii dar stiind ca isi va vinde apartamentul nu a contribuit cu cota parte ca si ceilalti . Unii si-au pus numai la bucatarie , altii si-au instalat si centrala proprie de apartament. Eu vorbesc numai de racordarea la coloana comuna de gaze ce trece prin casa scarii (proprietate comuna ca si subsolul, acoperisul, etc.)De la ceilalti contribuabili cunosc suma cu care au contribuit , de aceea constat ca ,,administratorul"cere o suma pentru care nu are nicio justificare.
Aprobarile le-am luat de la cei 16 proprietari, dosarul este depus la firma care se ocupa cu racordarea la coloana de gaze. Problema este ca eu , de buna credinta, consider ca trebuie sa le inapoiez niste bani. Corect, nu?!
Nu sunt lamurita ce rol are aici administratorul....
Daca oamenii si-au dat acordul, ati discutat cu ei asupra sumei cu care sa contribuiti si dv. la aceasta coloana de gaze? Asta trebuie facut, dupa parerea mea.
De la oameni am luat semnaturile prin care si-au dat acordul (au semnat o hartie necesara la dosar), eu afland de existenta administratorului l-am intrebat , am inteles ca el a facut demersurile pentru coloana de gaze in sensul ca el a avut probabil mai mult timp, probabil ii si place sa ,,umble" , intr-un cuvant am crezut ca este necesar a-l aborda, l-am considerat a fi un lider. Abia dupa ce mi-a inmanat acea hartie stampilata si semnata de el (am si eu ceva scoli la activ, nu am facut dreptul dar....deosebesc o stampila legala de una ,,ilegala"), mi-am dat seama ca incearca ceva....stiti ,,nu-i prost cine cere ci cine da! ".
Constat ca nimeni nu s-a confruntat cu aceasta situatie, ma gandesc eu oare.....chiar asa, putem folosi orice stampila dupa bunul nostru plac? Si in cazul acesta daca lucrurile inainteaza iar el continua sa-mi ceara cati bani doreste , suma se poate mari, nu-i asa , de la 3,5 ori la 5 sau la 6 in cazul acesta, nefiind o persoana juridica unde ma adresez? Pana la urma dosarul fiind complet probabil cei de la gaze vor veni in scurt timp sa ma racordeze, nu-i niciun bai ca nu ma inteleg la suma numai cu el ?!
Racordare la gaze
PMitica
Intr-o scara de bloc cu 20 apartamente, dintr-o asociatie de proprietari - bloc cu trei scari-, in anul 2014 s-a facut racordarea la coloana de gaze din strada ... (vezi toată discuția)