avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1009 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Prins fara permis
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Prins fara permis

buna in urma cu vreo 2 saptamani am fost prins fara nici o categorie de permis am fost condus la sectia de politie am dat declaratie.....am fost cooperant ,am condus aproximativ 300m ,ia-r politistul mia spus ca voi primi amenda administrativa....as vrea sa imi spuneti ce consecinte pot suporta? mentionez ca am 17 ani si mai am 15 zile sa ma inscriu la scoala iar pana acum nu am mai avut nici macar o amenda.!!#-o Multumesc anticipat!!
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 15:46, 13 Aprilie 2014
adrian6969 a scris:

1. am fost prins fara nici o categorie de permis(...) ,
2. politistul mia spus ca voi primi amenda administrativa
3. ce consecinte pot suporta?
4. mai am 15 zile sa ma inscriu la scoala
5. pana acum nu am mai avut nici macar o amenda


1. Adica fara permis de conducere, fara nicio categorie e prea mult spus.

Codul Penal - Art. 335 Conducerea unui vehicul fără permis de conducere
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

Prin urmare v-am raspuns la pct. 2, 3 si 5, atentie, nu se precizeaza de amenda penala ci doar de inchisoare!

Avand in vedere varsta si cu ajutorul unui avocat ati putea scapa doar cu o condamnare cu suspendare dat nu neaparat.

OUG195
Art. 24
(6) Nu are dreptul să se prezinte la examen pentru obţinerea permisului de conducere persoana care a fost condamnată, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice sau pentru o infracţiune de omor, lovire sau vătămare cauzatoare de moarte, vătămare corporală gravă, produsă ca urmare a încălcării unei reguli de circulaţie, cu excepţia cazurilor când a intervenit una dintre situaţiile prevăzute la art. 116 alin. (1).

Fapta savarsita de a conduce fara permis de conducere este considerata infractiune si prin urmare v-am raspuns si la pct. 4, nu are rost sa cheltuiti acum banii pe scoala de soferi deoarece in urma condamnarii nu veti avea dreptul sa sustineti examenul in vederea obtinerii permis de conducere decat dupa reabilitare care de regula se face dupa vreo 3 ani.
si cam in cat timp imi vine instiintarea?
Nu exista un termen strict, poate sa dureze o luna, 3 , 6, un an sau mai mult, depinde de cat este aglomerat procurorul caruia i-a fost repartizat dosarul penal.
Din acest motiv ar fi bine sa fiti reprezentat de un avocat care poate obtine o pedeapsa mai usoara, pedeapsa prevazuta este de inchisoare, nu se prevede ca este cu suspendare sau ca exista posibilitatea unei amenzi penale. Nu se tine cont de varsta, infractiunile sunt infractiuni indiferent de varsta, sex sau altele. Spuneti mersi ca nu ati accidentat pe cineva atat cat ati condus ca atunci era si mai nasol.
Deocamdata nu aveti cazier ptr ca fapta inca nu a fost cercetata sau judecata, asta inseamna ca veti putea obtine permisul de conducere dar dupa condamnare acesta se va anula.
am mai multe surse ca voi primi in proprtie de 80% amenda administrativa de la 1000 la 10000 lei amenda fiindcca nu sunt recidivist si ca nu am condus pe un drum principal dor pe o strada....
Atunci intrebati sursele daca fapta savarsita constituia un pericol sau nu pentru alti participanti la trafic si daca judecatorul ia in considerare pericolul reprezentat de conducerea unui vehicul fara detinerea unui permis de conducere. Pedepsele sunt date luand in considerare si ce se putea intampla ca urmare a savarsirii faptei, puteati lovi cu masina o femeie insarcinata sau care impingea un carucior cu un copil in el, loveati un batran care traversa strada pe trecerea de pietoni, nu era drum principal, se puteau juca copiii pe strada si loveati vreo doi, etc, etc..
Daca fiecare ar primi o amenda pentru faptele savarsite atunci ar considera ca poate continua, o amenda, adica nimic, o platesc parintii.
Parerea mea este in proportie de 80% veti fi condamnat cu suspendare si un termen de incercare de cel putin 3 ani dupa care se va produce reabilitarea, bineinteles daca nu veti mai face vreo traznaie pana atunci pentru ca se va suspenda condamnarea si veti face cu executare.
Intre timp veti deveni si major si daca mai savarsiti vrei infractiune veti executa pepdeapsa intr-o inchisoare cu adulti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Condamnat cu suspendare savarseste o alta infractiune Valentin15081984 Valentin15081984 As avea si eu o problema ,daka binevoiti sa imi raspundeti....anul trecut am fost condamnat la 1 an cu suspendare pentru conducerea pe drumurile publice a unui ... (vezi toată discuția)
Permis suspendat și oprit de către un echipaj Denis19 Denis19 Bună. As avea și eu o întrebare. Mi-a fost reținut permisul pe data de 03.03.2017 și am avut dovada de 15 zile pana în data de 18.03.2017 pe o ... (vezi toată discuția)
Accident si conducere fara permis Vasilel Neculae Vasilel Neculae Un prieten de 17 ani a condus fara permis cu proprietaru masinii de 18 ani care nici el nu are permis dar are orasul pe 20 martie , soferu a scapat masina de ... (vezi toată discuția)