avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 732 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Dosar penal pentru categoria B
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Dosar penal pentru categoria B

Buna ziua, am inchiriat o platforma cu sarcina admisa de 2000kg unei persoane ce a tractat-o cu un audoturism din categoria B avand greutatea de 1800 kg si a fost oprit de un echipaj de politie si i s-a intocmit dosar penal pentru ca a depasit sarcina admisa de 3500 kg desi in codul rutier scrie ca are voie pana la 4250 kg.
Practic a ramas in strada persoana respectiva pentru ca i s-a retinut permisul si i s-a spus ca nu mai are drept de circulatie,
Ajutati-ma sa inteleg daca politistul a procedat corect si in baza carei legi a intocmit dosarul penal. Multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Aprilie 2014
Eduardedd, utilizator
Cel mai recent răspuns: alexandru20146 , utilizator 21:09, 21 Noiembrie 2021
Ansamblul de vehicule la care faceti referire se incadreaza la lit. f) pct. 3 din Anexa nr. 1 la OUG 195.

Pentru a conduce un astfel de ansamblu de vehicule persoana care detine categ B trebuie sa faca dovada absolvirii unui curs de formare si din acest motiv i s-a intocmit dosar penal.

Partea buna pentru dvs. este ca ati inchiriat doar remorca si nu vehiculul tragator deoarece ati fi fost in aceeasi situatie cu cel caruia i-ati inchiriat remorca, vezi art. 335 alin. (3). Astfel raspunderea este doar a celui care a tractat remorca si din necunostinta de cauza a ajuns in postura sa ii fie intocmit dosar penal.

Persoana poate scapa de o eventuala condamnare cu suspendare sau amenda penala care au drept urmare anularea permisului de conducere daca isi angajeaza un avocat care sa ii obtina amanarea executarii pedepsei cu 2 ani si atunci ramane cu o suspendare a permisului pe 90 de zile.

Completarea art. 24 din OUG 195 cu art. 24^1 s-a facut prin Legea nr.203 din 9 noiembrie 2012 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.760 din 12 noiembrie 2012 si a intrat în vigoare pe 19.01.2013, foarte multi conducatori auto nu sunt la curent cu toate modificarile si completarile codului rutier care s-au facut in ultimii doi ani si atunci cad in "pacat".:)

Majoritatea conducatorilor auto stiu doar de obligativitatea obtinerii fisei medicale pentru prelungirea valabilitatii permisului care a fost doar una din modificarile codului rutier incepand cu 19.01.2013, a fost supermediatizata aceasta modificare in detrimentul celorlate modificari.

oug195
Art. 24^1. - (1) Permisele de conducere se eliberează după cum urmează:
(3) Persoanele care posedă permis de conducere categoria B au dreptul de a conduce ansamblurile de vehicule prevăzute la lit. f) pct. 3 din anexa nr. 1, în cazul în care ansamblul depăşeşte 3.500 kg, numai dacă fac dovada că au absolvit un curs de formare în cadrul unei unităţi autorizate de pregătire a conducătorilor de vehicule.

(Anexa nr. 1 la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002)
---------------------------------------------------------------
Categorii de vehicule pentru care se eliberează permisul de conducere

Categoriile de vehicule pentru care se eliberează permisul de conducere, prevăzute la art. 20 alin. (2), se definesc astfel:

f) categoria B:
1. autovehiculul a cărui masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 3.500 kg şi al cărui număr de locuri pe scaune, în afara conducătorului, nu este mai mare de 8;
2. ansamblul format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 750 kg;
3. ansamblul de vehicule a căror masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 4.250 kg, format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată depăşeşte 750 kg;

g) categoria BE: ansamblul de vehicule a căror masă totală maximă autorizată depăşeşte 4.250 kg, format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă sau semiremorcă a cărei masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 3.500 kg;

Art. 335 din Codul Penal preia dispozitiile art. 86 din OUG195 care se abroga

Art. 335 Conducerea unui vehicul fără permis de conducere
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

(2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(3) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana care încredinţează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care ştie că se află în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) sau alin. (2) sau sub influenţa alcoolului ori a unor substanţe psihoactive.

Astazi am fost prins de polițiști cu un ansamblu de vehicol cu remorca a cărui masa are 1900kg si autovehicule tragator are masa maxima autorizat 3,5 tone, eu posed permis de conducere b 96. Ce pot păți? Mia fost retras permisul de conducere si intocmit un dosar penal! Dar repet eu posed permis de conducere categorie b extins 97 cat timp voi sta fara permis?
Ultima modificare: Joi, 1 Aprilie 2021
Andrei Bordeianu 1997, utilizator
Păi tu ai avut tonaj 5400. Cu b96 ai voie maxim 4250kg.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Permis suspendat cu propunere de dosar penal kid77xxl kid77xxl In timp ce conduceam auto proprietate personala 1687masa initiala/2160 kg masa totala autorizata tractand o rulota de 1160 kg masa initiala/1500 kg masa total ... (vezi toată discuția)
Noul cod rutier sandidu sandidu conform N.C.R \\"\\"\\"\\"Categoria B: 3.ansamblul de vehicule a căror masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 4.250 kg, format dintr-un ... (vezi toată discuția)
Categoria b si tr ContSters308198 ContSters308198 Salutare! Eu am permisul luat acum 13 ani, atunci am dat pt b si tr. intrebarea mea este> Pot eu sa conduc un vehicul si o remorca cu masa mai mare de ... (vezi toată discuția)